Nem a Szahara a világ legnagyobb sivatagja



Öt dolog, amit sokan rosszul tudnak földrajzból.Az iskolában rengeteg mindenről és sokat tanulunk, ám előfordulhat, hogy évekkel később, amikor már a gyerekünk jár iskolába, akkor ő valami mást tanul arról, amit nekünk oktattak. Ilyenkor a szülő meglepődhet, ha az iskola elhagyása óta nem követte a tudományos híreket, amikből kiderül, hogy a kutatók találtak valamit, bebizonyítottak valamit, ami megcáfolta a korábbi kutatási eredményeket.

Sokan például máig azt hiszik, hogy a Szahara a bolygó legnagyobb sivatagja, pedig valójában csak a második, de ugyanígy az sem igaz, hogy a Csomolungma a legmagasabb hegycsúcs, a Mars nem vörös, a fekete lyukak nem lyukasak az autó pedig nem miden esetben véd meg a villámcsapástól.

A földrajzzal kapcsolatos tévhiteket hosszan lehetne sorolni, de most csak ötről fog kiderülni az igazság.

Csak a második a Szahara: Ha te is mérget vennél rá, hogy a Szahara a világ legnagyobb sivatagja, akkor tévedsz, mert a 9 millió négyzetkilométernyi területen elhelyezkedő Szaharánál nagyobb kiterjedésű az Antarktisz. Habár a jeges kontinensen elképesztő hideg uralkodik, mégis sivatag, mert alig kap csapadékot, az éghajlata pedig rendkívül száraz.

Ez a legmagasabb csúcs: Földrajzból rengetegen azt tanulták, hogy a Mount Everest a világ legmagasabb hegye. Az iskola óta nem foglalkoztál a tudományos hírekkel, akkor te is lemaradhattál arról, hogy a kutatók már rég kiderítették, hogy Hawaii legnagyobb, jelenleg szunnyadó pajzsvulkánja, a Mauna Kea, megelőzi a 8848 méteres Csomolungmát.


A Mauna Kea tengerszint feletti magassága 4205 méter. Habár ez a méret alacsonyabb a Mount Everesthez képest, ám a tengerszint alatti részeket is mérve, a Mauna Kea a lábától a csúcsáig 10 203 méter, így pedig már a Mauna Kea a világ legmagasabb csúcsa.

Villámbiztos autók: Nem tévedsz nagyot, ha szerinted biztonságban érezheted magad egy viharban, ha az autódban ülsz, ugyanis a kocsi fémkülsője Faraday-kalitkát képez, tehát a villámcsapás hatására nem kerül áram az utastérben. Ugyanakkor ez csak akkor valósul meg, ha minden ajtó és ablak zárva van.

Lyukak a fekete lyukak: Az emberek közül többen is azt hiszik, hogy a fekete lyukak valóban lyukak, ám ez egyáltalán nincs így! A tudományos igazság az, hogy a fekete lyukak olyan képződmények az űrben, amelyekben annyira erős a gravitáció, hogy a fény sem képes kijutni belőlük.

Ezeket csak a távcsövek képesek megtalálni, és megmutatni azt, hogy miben különböznek a fekete lyuk közelében található csillagok a többi csillagtól.

A Mars nem vörös: Sokan vörös bolygóként emlegetik a Marsot, ami tévedés. Ezzel a tévhittel kapcsolatban azt kell tudni, hogy miután a 70-es években a Viking-1 sikeresen landolt a Marson, akkor űrjármű felvételeket készített a Marsról.

Ezeken a képeken az látszott, hogy az ég nem rózsaszín, hanem kék. Akadnak, akik úgy vélik, hogy a NASA ezzel akarta ellenségesebbnek beállítani a Marsot. Az űrhivatal később elismerte, hogy a Mars egy része kék és szürke.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló