Nem igaz, hogy valós történeten alapszik A texasi láncfűrészes



Álhírek, amikkel az alkotók ijesztőbbnek akarták beállítani a horrorfilmeket.A filmesek jól tudják, hogy a horrorrajongók elvárják, hogy valami újat, igazán ijesztőt kapjanak, ha beülnek a mozikba, ezért az alkotóknak valamivel rá kell venniük a célcsoportot arra, hogy kiadják a pénzt a jegyekre.

Ennek az egyik legjobb módja az, ha elhíresztelik, hogy a forgatás előtt/alatt/után gyanús baleset, halálesetek, gyilkosságok történtek azokkal, akik részt vettek a horrorfilm munkálataiban. Utólag azonban néha kiderül, hogy valójában semmi különös vagy rejtélyes nem volt abban, ami történt.

A texasi láncfűrészes: 1974-ben a mozi- és horrorrajongók közül sokan elhitték, hogy egy őrült család és annak maszkos pszichopata fiuk kamaszokat kínoz. Valójában erről szó sincs, ugyanis a rendező, Tobe Hooper azért írhatta ki A texasi láncfűrészes elejére, hogy film valós történeten alapszik, mert a főszereplőt arról az Ed Geinről mintázta, aki egy létező sorozatgyilkos volt.

Az áldozatai csontjaiból és bőréből bútorokat készítő Ed Gein nemcsak a Hoopert ihlette meg, ugyanis olyan filmeket inspirált még, mint a Bárányok hallgatnak vagy a Pycho. A texasi láncfűrészes cselekménye tehát nem történt meg a valóságban!

Az ördögűző: 1973-ban készült a legendás horrorfilm, aminek már az első vetítése után tudható volt, hogy a horrortörténelem egyik felejthetetlen darabja lesz. Az ördögűző bebizonyította, hogy a horror sokkal több lehet némi béna ijesztgetésnél és effekteknél, ezzel pedig sikerült elérnie, hogy az emberek és a filmesek komolyabban vegyék az addig lebecsült műfajt.

A hírek szerint az első vetítéskor több embert kórházba kellett szállítani a moziból, mert sokkot kaptak a filmtől. Ezzel kapcsolatban terjedni kezdtek a bizonyíték nélküli, valótlan információk, hírek, amelyek azt állították, hogy a forgatás előtt/alatt/után a stáb több tagja gyanús körülmények között megsérült, meghalt.

Ami igaz, hogy a forgatási helyszínen egyszer tűz ütött ki, a lángok pedig csak a megszállt kislány, Regan szobáját nem érték el. Az sem kitaláció, hogy a forgatáson több főszereplő is megsérült, így például Linda Blair és Ellen Burstyn is orvosi ellátásra szorult.

Mivel Az ördögűzőn dolgozó emberek rokonai közül többen megsérültek, gyilkosság áldozatává váltak, ezért rengetegen azt hiszik, hogy az Ördög tényleg akcióba lendült a filmforgatáson. Az igazság ezzel szemben az, hogy minden film forgatásán előfordulhatnak balesetek, tehát ebben nincs semmi rendkívüli. A gyanús halálesetek évekkel a horror után történtek, ráadásul nem a főszereplők vagy a főmunkatársak sérültek vagy haltak meg, abban pedig végkép nincs semmi meglepő, hogy az egyik színész 89 évesen elhunyt.

Poltergeist - Kopogó szellem: A Tobe Hooper által rendezett Poltergeistről anno az a hír járta, hogy mindenki meghalt, aki szerepelt benne. Ez még a filmnél is ijesztőbb lenne, ha nem álhírről lenne szó. Ami tényleg nagyon különös, hogy nem sokkal a film megjelenése után, az egyik nővért alakító Dominique Dunne-t meggyilkolta a barátja. 1988-ban a Carol Anne-t életre keltő Heather O'Rourke bélelzáródásban vesztette életét.

Ez a két eset kicsit ijesztőbbé teheti a filmet, ám a többi halálban már nincs semmi rejtélyes. Az egyik szereplőről már a Poltergeist forgatása előtt tudni lehetett, hogy gyomorrákban szenved, amibe 60 évesen belehalt. Egy másik nő 76 évesen, 30 évvel a horrorfilm után, természetes halállal hunyt el.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló