Sokan nem merik bevallani, ha nem olvastak egy klasszikus könyvet



Rengetegen füllentik, hogy olvasták a Harry Potter-könyveket, a Rómeó és Júliát vagy például Anne Frank naplóját.George Orwell: 1984: Valószínűleg sokan zavarba jönnének, ha megkérdeznék tőlük, hogy milyen vastag George Orwell könyve, honnan kezdődik, hova jut, egyáltalán miről szól, pedig néha úgy tűnik, hogy mindenki olvasta.

Orwell megérdemelten híres és elismert író, ám sok embernek csak annyi jut eszébe az 1984 című regényről, hogy a Nagy Testvér mindig figyel, olajozott gépezet tartja működésben a diktatúrát, valamint agymosásról és gondolatrendőrségről szól.

J. K. Rowling: Harry Potter-könyvek: Igaz, ami igaz, több millió gyerek és felnőtt olvasta a kis varázsló történetét, hiszen az elmúlt 20 évben 500 millió példányban keltek el a sorozat darabjai az egész világon, és sok gyerek Harry Potter miatt szerette meg az olvasást.

Ugyanakkor az is biztos, hogy azok tábora is elég népes, akik soha nem vették kezükbe J. K. Rowling művét, hanem csak az innen-onnan felszedegették az információmorzsákat, vagy a filmek alapján állítják, hogy olvasták a sorozatot, mert cikinek érzik bevallani, hogy őket nem érdekli a varázsvilág.

William Golding: A legyek ura: Ezzel a könyvvel kapcsolatban gyakran hangoztatják, hogy az iskola rontja el az olvasóknak, mert túlságosan korán szerepel a kötelező olvasmányok sorában, pedig attól, hogy a szereplői gyerekek, még nem biztos, hogy a gyerekeket érdekelni fogja a történet.

A legyek ura egy csapat, szigeten rekedt brit iskolásról szól, ám ettől még nem lesz ifjúsági regény, mert annál sokkal komplexebb, hatalomról, az emberi természetről és társadalmakról szóló történetről van szó, ami a felnőtt olvasókat érdekelheti, de a kiskamaszok valószínűleg csak disznófejig jutnak, és eldobják a könyvet, amit eszükbe se jut idősebb korukban elolvasni, pedig felnőtt fejjel már jobban megértenék.

William Shakespeare: Rómeó és Júlia: Rengetegszer és sokféleképpen dolgozták már fel Shakespeare klasszikusát, aminek alaptörténetét képtelenség nem ismerni, ráadásul az általános műveltség és a popkultúra is megköveteli, hogy mindenki ismerje a tragikus szerelmi történetet.

Sokan még idézni is tudnak a műből. Keresztkérdésként azonban fel lehet tenni, hogy a fiatal szerelmesek közül melyik volt Capulet és melyik volt Montague?

Anne Frank naplója: Köztudott, hogy mi lesz az amszterdami kislány és családjának sorsa, emiatt sokan úgy vannak vele, hogy a lényeggel már tisztában vannak, tehát felesleges lenne elolvasni a történetet.

Ők azonban tévednek, mert Anne Frank naplója egészen sajátos nézőpontból mutatja be a történelmi tényeket, meglepő őszinteséggel mesél arról, hogy milyen kamaszként állandó bezártságban és félelemben élni, milyen hatással volt a nácik elvakult gyűlölete az egyénekre. Ez teszi Anne Frank történetét emberközelivé, szerethetővé, majd fájdalmassá a halálát.

Talán maga a történet nem árul el sok újat, mégis érdemes elolvasni, mert Anne Frank fogságban töltött élete átélhetőbbé teszi a háború borzalmait, és érzékenyebbé teheti az embert.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló