Ki volt Freddie Mercury?



Minden, amit tudni kell a Queen frontemberéről.Farrokh Bulsarából Freddie Mercury: Zanzibárban, párszi indiai szülők gyermekeként született Farrokh Bulsara, aki 8 évesen egy fiúknak szóló, mumbaii bentlakásos iskolába járt. Hamarosan megalapította az első zenekarát, a The Hectics-et.

1964-ben, 17 éves korában, a szüleivel Felthamba menekült a zanzibári forradalom elől. Habár Mercury mindig énekesként képzelte el a jövőjét, mégis a zenekarai (Wreckage, Sour Milk Sea) sikertelensége mellett művészetet és grafikát tanuljon, és diplomát szerezzen. Később ő tervezte a Queen logóját.

1970-ben eljött Mercury ideje. Erre Brian May így emlékezett vissza:
„Ha jól emlékszem, akkor az akkori zenekarom, a SMILE. egyik korai koncertjén találkoztunk először Freddie-vel. Azt mondta, hogy tetszik neki, ahogy játszunk, és lenne néhány ötlete, ráadásul nagyszerűen énekel. Talán nem vettük túlságosan komolyan, mégis valahogy olyan érzést keltett az emberben, hogy tudja miről beszél.”

Egy évvel később a basszusgitáros kilépett, Mercury pedig csatlakozott. A banda neve ekkor lett Queen.

Bohém rapszódia: 1973-ban megjelent a Queen cím nélküli debütálóalbuma, amit a Trident Studiosban vettek fel. A banda ugyanebben az évben a Mott The Hopple előzenekaraként turnézott. Habár jó kritikát kaptak, valahogy mégsem sikerült kitörniük az előzenekari státuszból.

Az áttörést az 1975-ös A Night At The Opera hozta meg. Az ebben az időben a világ legköltségesebb lemezének számító album világsztárt csinált a bandából és közös nevezőre hozta a hard rockot, a komolyzenét, a humort, az elektronikát és még ki tudja, hogy mi mindent.

Az album eredménye több, mint hatmillió eladott példány, két Grammy-jelölés lett, a Bohemian Rhapsody pedig a Queen himnuszává vált.

A shownak mennie kell tovább: A világsztárrá válással egy időben sokan azt kezdték rebesgetni, hogy Freddie egója túlságosan megnőtt, ám valójában egyáltalán nem volt akkora primadonna, mint amekkorának megpróbálták beállítani.

Mercury édesanyja egy interjúban arról beszélt, hogy a fia mindvégig arra vágyott, hogy otthon normális életet élhessen, hogy hazaérve kizárhassa a „munkát”. Részben ez volt az oka annak, hogy az újságírókkal híresen udvarias és előzékeny Mercury lassan kezdett elzárkózni a sajtó és a zenésztársai elől.

A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a Queen a szexuálisan teljesen nyitott Münchenben dolgozott a következő albumán. Mercury ebben az időben teljesen belevetette magát az ottani éjszakai életbe, aminek eredményeként 1985-ben még nem, de 1987-ben már pozitív lett az AIDS-tesztje.

Az énekes-dalszerzőhöz közel állók mindvégig tagadták a Mercury nemi orientációjáról és betegségéről szóló pletykákat, még akkor is, amikor a banda szüneteltette a turnézást, azt pedig mindenki láthatta, hogy a frontember egyre rosszabbul van.

Az egyik alapítótag elárulta, hogy Mercury a betegsége ellenére sem állt le, mert nem akarta, hogy az AIDS bármit is megváltoztasson az életén. Továbbra is azt kérte, hogy vigyék neki a dalvázlatokat, amikről azt mondta, hogy legfeljebb a többiek befejezik azokat, ha időközben meghal.

Freddie Mercury egy különleges énekes-dalszerző és ember volt, aki olyan örökséget hagyott hátra, ami még közel három évtizeddel a halála után is felejthetetlen.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló