Kevesebbet szorong az, aki koffeinmentes életet él



A koffeinmentes élet pozitív hatásai.Habár a mértékkel fogyasztott kávé jótékony hatással lehet az egészünkre, mégis napjainkban rengeteg kávét és energiaitalt fogyasztanak az emberek, ami túlzott koffeinbevitelhez vezet, ennek pedig számtalan negatív következménye lehet.

Ha leszoksz a koffeinről, vagy a minimálisra csökkented annak a fogyasztását, akkor az alábbi pozitív hatásokat tapasztalhatod.

Kevesebb szorongás: Könnyen előfordulhat, hogy a túlzásba vitt kávézás miatt érez valaki szorongást. Ha valaki eleve hajlamosabb a stresszre és a szorongásra, akkor észreveheti, hogy a kávézás hatására rosszabbodnak a tünetei.

Jobb alvás: Tanulmányok bizonyítják, hogy a kávézási szokások hatással vannak az éjszakáinkra, ugyanis a napi koffeinbevitel megváltoztathatja az alvási ritmust, amivel nem pihentető alvást és fáradtságrohamokat generálhat.

Kiegyensúlyozottabb hormonháztartás: Egy 2011-ben megjelent tanulmány szerint 200 milligramm koffein (nagyjából két csésze kávéban van ennyi) növelte az ösztrogénszintet az ázsiai és fekete nők esetében, míg a fehér nők körében valamelyest csökkentette.

Annak, aki az endometrózis, a mellrák vagy a petefészekrák kockázati csoportjába tartozik, még inkább át számműznie kellene a koffeint, ami súlyosbítja a menopauza tüneteit.

Egészséges emésztés: A túlzásba vitt koffeinbevitel egyáltalán nem tesz jót az emésztésnek. Gyakori jelenség, hogy a kávézás után székelési inger jelentkezik, aminek oka, hogy a koffein erősen stimulálja a beleket. A túlzásba vitt kávézásnak hasmenés, de akár reflux is lehet a következménye.

Jobb táplálékfelszívódás: A nem kávézó emberek teste jobban hasznosíthat bizonyos tápanyagokat. Ennek oka, hogy a kávéban található tannin negatívan befolyásolja például a kalcium, a vas és a B-vitaminok felszívódását.

Szebben öregszel: Ha valaki az öregedés miatt aggódik, akkor jobb, ha máris abbahagyja a kávézást, ugyanis a kávé negatív hatást gyakorol a kollagén anyagcserére.

Egészségesebb és fehérebb fog: A kávézás és teázás sárgítja, barnítja a fogakat. A kávé savassága gyengíti a fogzománcot.

Alacsonyabb vérnyomás: A kutatások szerint a kávézás emeli a vérnyomást, az idegrendszerre stimuláló hatást gyakorol, ráadásul a túl sok kávé (3-5 csésze naponta) szív és érrendszeri betegségekkel állhat kapcsolatban.

Függetlenség: Közismert tény, hogy a kávé hatással van az ember hangulatára. Sok ember például addig nem képes a normális beszédre, amíg meg nem itta a reggeli kávéját. Ennek az oka az, hogy a koffein, ami több drog-kritériumnak is megfelel, belenyúl az agy kémiájába, nagyjából úgy, mint a kokain.

Ha úgy döntünk, hogy letesszük a kávét, akkor egész komoly elvonási tünetekkel szembesülhetünk. Ennek a kellemetlen állapotnak a hossza attól függ, hogy mennyi ideje kávéztunk. Könnyen lehet, hogy akár 9 napba is beletelik, mire visszatérünk a régi önmagunkhoz, a leszokás legnehezebb pontja pedig valahogy a huszadik és az ötvenedik óra között jön el.

Kevesebb fejfájás: Nem kell ahhoz teljesen lemondani a kávéról, hogy tudjuk, hogy mennyire hozzászoktunk. Például, ha reggel nem jutott időnk a kávéra, akkor néhány óra múlva érezni fogjuk annak a káros következményeit.

Jelentkezhet fejfájás, tompaság, ingerlékenység és nehezebben mehet a koncentrálás. Ha nem akarunk ennyire kiszolgáltatottá válni, akkor oda kell figyelnünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávézást.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló