Minden idők egyik legdrágább díszletét kapta a Ben-Hur



Sikeres és bukott filmek, amelyek látványába rengeteg pénzt öltek a készítők.Ben-Hur (1959): A film forgatáshoz több, mint 300 díszletet építettek meg. Ezek között volt, aminek elkészítéséhez egy évre volt szükség. A Ben-Hur híres fogatverseny arénáját teljes életnagyságban, kőből alakították ki. A tengeri csata esetében hatalmas medencét hoztak létre, a víz színét pedig kémikus segítségével festették kékre.

James Bond: Csak kétszer élsz (1967): A film főgonosza, Blofeld bázisa a sorozat egyik leglátványosabb díszlete. A James Bond: Csak kétszer élsz készítői valami különlegeset akartak, és mivel Japán tele van kialudt vulkánokkal, ezért a látványtervező Ken Adam előállt azzal az ötlettel, hogy az egyik ilyen vulkánban lehetne a gonosztevő főhadiszállása. Végül egymillió dollárból készült el a 148 láb magas vulkánmásolat.

Türelmetlenség (1916): Korának legdrágább filmje, és egyben legnagyobb bukása volt az évszázadokon átívelő, 3 és fél órás, szerelmi történet. A díszletek közül meg kell említeni a Babilonban játszódó részt, amihez egy 1600 méter hosszú, 70 méter magas palotát építettek.

A perzsa hadsereg bemutatásához 16 ezer statisztát fizettek, míg a stáb 60 ezer tagja külön vasútvonalat és telefonrendszert kapott.

A Gyűrűk Ura-trilógia (2001–2003): Egy kisebb hadsereg vonult be Új-Zéland csodás tájaira 1999-ben azért, hogy rekonstruálják Tolkien Középföldéjét. Hobbitfalvát különösen nehéz volt életre kelteni, de az alkotóknak mégis sikerült azzal, hogy már egy évvel korábban virágokat, bokrokat, fákat ültettek, a látványtervezők pedig hihetetlen pontossággal figyeltek a részletekre.

A Gyűrűk Ura készítői nagy mértékben használtak számítógépes effekteket, de az alkotók mégis igyekeztek hűek maradni Hollywood régi korszakához, ezért próbáltak minél több mindent felépíteni, ezért például Völgyzugoly és Minas Tirith is életnagyságú díszletet kapott.

Titanic (1997): Az óceánjáró filmben használt másolatát egy 17 millió gallon nagyságú medencében tartották. A Titanicnál 10 százalékkal kisebb modellnek csak az egyik felét építették meg, míg a másik oldalon csak a váz látszott. Minden mást számítógéppel rekonstruáltak.

Waterworld – Vízivilág (1995): A 175 millió dollárba kerülő Waterworld – Vízivilághoz rengeteg díszlet készült, amit egy hurrikán rombolt le. A csapatot még az ág is húzta, ugyanis Kevin Costner majdnem megfulladt, amikor egy vihar felborította a hajóját. Mindezek után nem csoda, hogy a forgatókönyvíró Joss Whedon nem finomkodott, hanem egyszerűen pokolnak nevezte a film forgatását.

Batman – A denevérember (1989): A 80-as években egész elterjedt volt a számítógépes technológia, de még nem volt elég kiforrott ahhoz, hogy a rendezők megbízzanak benne, ezért a hagyományos díszleteket használták.

Tim Burton is jobbnak látta, ha a hagyományos technika mellett marad, amikor gótikus stílusban akarta bemutatni Batmant. Gotham városának egyik utcáját teljes életnagyságban, egy mérföldes hosszúságban építette meg a Pinewood Studios. Emellett számtalan más helyszínt is felhúzattak. A díszleteken 400 ember, nagyjából fél évig dolgozott.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló