Oscar-díjra jelölt szuperhősök



A legjobb film kategóriában nem, de más jelöléseket már kaptak a képregényfilmek.Ahogy a horrorfilmekért, úgy a képregényfilmekért sem rajong az Akadémia, éppen ezért okozott meglepetést, hogy idén a legjobb film kategóriájában is kapott jelölést a Marvel egyik produkciója, a Fekete Párduc.

Ugyanakkor a szuperhősök számára nem teljesen idegen az Oscar-gála, hiszen más kategóriákban már többször versenybe szállhattak az aranyszobrocskáért.

Szél támad (The Wind Rises, 2013): Először egy mangában mesélte el az életét Hayao Miyazaki, aki aztán filmet forgatott a történetből, ami az animációs filmek kategóriában kapott jelölést, de díjat nem nyert.

Dick Tracy (1990): Warren Beatty Dick Tracy-adaptációját díjazták a díszletei, a sminkje és a betétdala miatt. Emellett ez volt az első képregényfilm, ami az Oscar egyik fontosabb kategóriájában is jelölést kapott, ugyanis Al Pacino a legjobb mellékszereplőnek járó díjért versenyzett, de végül nem kapta meg.

A Dick Tracy a legjobb operatőrnek, legjobb jelmeznek és a legjobb hangkeverésért járó díjakra is esélyes volt.

Superman (1941): A legjobb animációs rövidfilm kategóriában kapott jelölést Max Fleischer Superman-rajzfilmsorozatának első része, de nem nyert.

Superman (1978): A legjobb vágás és a legjobb eredeti filmzene kategóriákban kapott jelölést, de megnyernie már egyiket sem sikerült. Végül különdíjat kapott a vizuális effektusokért.

Tétova tinédzserek (Cool World, 2001): Daniel Clowes a saját képregénye alapján írt forgatókönyvéből, Terry Zwigoff rendezésével készült alkotás volt az első olyan képregényfilm, ami a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában kapott jelölést. Díjat végül nem nyert.

Doctor Strange (2016): A vizuális effektusai miatt kapott Oscar-jelölést, de díjat nem Scott Derrickson képregényfilmje.

A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy, 2014): A vizuális effektusok és a legjobb smink kategóriában kapott jelölést a képregényfilm, de díjat nem.

Bosszúállók (Avengers, 2012): A vizuális effektus kategóriában kapott jelölést, de győzni nem tudott.

Hős6os (Big Hero 6, 2014): A legjobb animációs film kategóriában nyert a Marvel-képregény alapján készült Disney-film. Jelenleg ez a legfontosabb Oscar-díj, amit Marvel-film kapott.

Batman (1989): A legjobb díszlet kategóriában nyert Oscart.

Suicide Squad - Öngyilkos Osztag (Suicide Squad, 2016): A legjobb sminkért járó díjat nyerte meg a képregényfilm.

Logan - Farkas (2017): A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában kapott jelölést, de szobrot nem, Hugh Jackman utolsó X-Men-filmje.

Wanted (2008): A legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés kategóriákban kapott Oscar-jelölést, de végül nem nyert.

Batman: Kezdődik! (Batman Begins, 2005): Egyetlen kategóriában kapott jelölést, de nem kapta meg a legjobb operatőrnek járó díjat.

Superman visszatér (Superman Returns, 2006): A vizuális effektusaiért kapott Oscar-jelölést nem sikerült díjra váltani.

A Vasember (Iron Man, 2008): A legjobb hangvágás és legjobb vizuális effektusok kategóriákban kapott Oscar-jelölést, de a díjakat nem nyerte meg.

A galaxis őrzői vol. 2 (Guardians of the Galaxy Vol.2, 2017): A galaxis őrzői második része a legjobb vizuális effektusok kategóriában kapott jelölést, de nem sikerült megnyernie.

Batman visszatér (Batman Returns, 1992): A legjobb vizuális effektus és a legjobb smink kategóriában kapott jelölést, de végül egyik díjat sem kapta meg.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló