A Bohém rapszódia kapta a legtöbb aranyszobrot



A 91. Oscar-díjátadó legnagyobb meglepetései.Habár az idei Oscar-gála elég kiszámítható volt, mégis akadt néhány meglepetés, váratlan siker, és még váratlanabb bukás.

A Bohém rapszódia kapta a legtöbb aranyszobrot: Bohém rapszódia nyerni tudott a hangvágás, a hangkeverés és a vágás kategóriában, Rami Malek pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot vehette át.

Mindezt annak ellenére, hogy a filmkritikusok körében bukásnak nevezhető a film, aminek tartalmát és gyártási hátterét is kifogásolták. A filmet érték olyan vádak, hogy hiteltelen, Mercury szexualitását problematikusan mutatta be, a később kirúgott rendezőt, Bryan Singert pedig többszörösen is pedofíliával és szexuális erőszakkal vádoltak.

Többszörös Oscar-díjas lett a Fekete Párduc: A Marvel filmje győzött a legjobb eredeti filmzene, a legjobb díszlet és a legjobb jelmez kategóriákban.

Anna királynő és Dick Cheney csak egy-egy szoborra voltak elegendők: A Yorgos Lanthimos által készült, tíz jelölést kapó, A kedvenc csak a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrot kapta meg, míg Adam McKay Cheney-portréja, ami nyolc jelölést kapott, csak a legjobb haj és smink kategóriában tudott nyerni.

Egy tipikus Oscar-film nyerte a fődíjat: A kritikusokat megosztotta a Zöld könyv, aminek sikeres debütálását botrányok követték. Viggo Mortensen például kimondta az N-betűs szót, Don Shirley családja hazugnak nevezte az alkotást, aminek rendezőjéről kiderült, hogy régebben a nemi szervét mutogatta a színésznőknek, de előkerült a forgatókönyvíró korább rasszista tweetje is.

Mindennek ellenére a Zöld könyvet szavazták meg a legjobb filmnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek. A Zöld könyv győzelméhez valószínűleg az kellett, hogy minden megvan benne, ami ehhez kellett, mert a múltban játszódó, rasszizmusról szóló történeten lehet sírni, nevetni, szerepel benne fehér főszereplő, mint megmentő, a végkifejlet után pedig a néző úgy hagyhatja el a mozit, hogy kicsit sem aggódik a rasszizmus jelenlegi helyzete miatt.

Mérföldkő a színészi díjakban: Az #OscarSoWhite hashtag négy évvel ezelőtti megszületése óta komoly mérföldkőhöz érkezett az Akadémia, ugyanis a 91. Oscar-gálán négy színészi kategória nyertesei között csak egy, Olivia Colman, volt fehér győztes.

Kiderült, hogy nincs is szükség házigazdára: Az idei díjátadóval kapcsolatban a legkínosabb az volt, hogy nem sikerült házigazdát találni. Egyszer felkérték a színész-komikus Kevin Hartot, de ő lemondott a lehetőségről a korábbi homofób vicceiből kiindult botrány miatt. Utána a kevés jelentkező száma valószínűleg drasztikusan megcsappant, az Oscar pedig házigazda nélkül maradt. Ez utoljára 1989-ben fordult elő.

A házigazda nélküli, vagy inkább végül sok házigazdás gála, zökkenőmentesen zajlott, és a szórakoztató faktor se hiányzott belőle.

Glenn Close-t hetedjére is pofára ejtették: A Golden Globe-átadón igazi meglepetés volt, hogy A férfi mögött című filmben kizsákmányolt feleséget alakító Glenn Close alakítása nyert, mert a filmet kevesen látták, ráadásul a többi kategóriába nem jutott be.

A Golden Globe után a Színészek Céhe és a független filmeket díjazó Independent Spirit Awards is a legjobb női főszereplőnek választotta Close-t, ezért sokan joggal feltételezték, hogy az Oscar-díjat is bezsebeli, de ez végül nem történt meg.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló