Ezeket a tényeket csak a legnagyobb rajongók tudják a Prodigyről



Keith Flint énekes halála ismét a figyelem központjába állította a zenekart, amiről most te is megtudhatsz néhány érdekességet.1. A Prodigy olyan hírességekkel adott közös buliz, mint David Bowie, Moby, a Rage Against The Machine, vagy Sepultura, de turnéztak Paul Oakenfolddal, az egyik legismertebb dj-vel is.

2. Liam az apja házában lévő gyerekszobájában írta a Charly című számot, majd nem sokkal a kislemez megjelenése előtt költözött el.

3. A Prodigy a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, köszönhetően annak, hogy övék minden idők leggyorsabban eladott dance-albuma. Ezt 1997-ben, a The Fat of The Land című lemezzel érték el.

4. A Prodigy kénytelen volt félbeszakítani a skóciai koncertjét, amikor egy repülőtéren léptek fel, ugyanis a gépek zaja elnyomta a zenéjüket. Később Liam azt nyilatkozta, hogy őket nem lehet megállítani, és túl erősek ahhoz eltűnjenek.

5. A Prodigy abban is világrekorder a dance műfajban, hogy az övék a legtöbb egyidejű toplistás dal, köszönhetően annak, hogy 1996. április 20-án tíz daluk bekerült a brit Top 100-ba. Ez azért történhetett meg, mert azt követően, hogy a Firestarter című számuk listavezető lett, újra kiadták kilenc korábbi slágerdalukat, amelyek felkerültek a 100-as listára.

6. Liam az Apple Macintosh számítógépeket és az Ableton/Cubase/Reason szoftvert használja a zeneíráshoz. Kezdetben félt, hogy az utóbbi megváltoztatja a Prodigy hangzását, és a komponálási szokásait, de végül megoldotta a gondot.

7. A Prodigy Music For The Jilted Generation című lemeze nem volt mentes a politikától, mert a banda ezzel tiltakozott azon törvény ellen, amely engedélyezte a rendőrségnek a keményebb fellépést a dance party-k közönsége ellen.

8. Liamat a 70-es évek funkja és a 80-as évek hip-hopja ihlette meg, de a zenéjéhez felhasználta azokat a groove-okat is, amelyeket a dj-k loptak össze innen-onnan.

9. Annak idején a banda kocsmai énekesnőknek bélyegezte a Spice Girlst, míg a Take Thatről elismerték, hogy a pályafutásuk végére „hiteles popegyüttessé váltak”. Emellett Keith őszintén kijelentette, hogy gyűlöli a Boyzone-t, mert szerinte természetellenes, hogy huszonéves srácok elegáns öltönyben adnak koncertet, csak azért, mert a menedzserük ezt találta ki nekik.

10. Hivatalosan a Prodigy nem zenekar, mert csak Liam Howlett-et takarja, ugyanis kizárólag ő írt alá szerződést Prodigy-ként az XL lemezkiadóval. Habár Liam szólaltat meg minden hangszert a szintetizátorokon, mégis aligha lett volna ennyire sikeres a másik három tag nélkül.

11. A Prodigy a legsikeresebb dance-karriert tudhatja a magáénak, ugyanis tizenkét egymást követő felvételük került be a Top 15-be. Ezek közül az első a Charly volt 1991 augusztusában, az utolsó pedig a Smack My Bitch Up, ami 1997 novemberében került fel a toplistára.

12. Liam nagy gondot fordított arra, hogy a dalszövegeinek legyen mondanivalója, ugyanis a banda korábban azt vette észre, hogy a dance műfajban nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a szövegekre.

13. A Prodigy legelső fellépése a londoni Labyrinth-ben volt, 250 ember előtt, akik nagy lelkesedéssel fogadták őket. A banda Olaszországban adta az első külföldi koncertjét.

14. Keith ördögimázsát majdnem ellopta a Lucozade sport- és energiaitalgyártó cég, de a bandának sikerült az utolsó pillanatban letiltatnia a reklámot.

15. A karrierjük elején még Sharky is erősítette a bandát, de a táncos-énekesnő elhagyta a Prodigyt, amikor lemezszerződést kaptak.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló