Kik állnak napjaink leghíresebb horrorfilmjei mögött?Ismerd meg Annabelle, a Démonok között, az Az, a Sinister, a Mi és az Amikor kialszik a fény rendezőit!John R. Leonetti (Annabelle): A 62 éves John R. Leonetti eleinte operatőrként dolgozott. Rendezőként az első munkája a Mortal Kombat 2 volt, ami sokak szerint minden idők egyik legrosszabb folytatása. Ezt követően Leonetti elkészítette a Pillangó-hatás 2-t, ami a mozi elkerülve, azonnal DVD-re került.

2014-ben Leonetti rendezhette az Annabelle-t, ami akkora siker lett, hogy a direktor azóta aktív horrorfilm rendező.

James Wan (Démonok között 1-2, Insidious, Fűrész): A 42 éves James Wan első komoly sikere a 2004-es Fűrész volt, majd jöttek az olyan alkotásai, mint például a Halálos hallgatás vagy a Halálos ítélet. Ezt követően Wan elkészítette az Insidious című horrort.

Mindezek után megszületett a Démonok között, ami 2013 óta Wan egyik legnépszerűbb horrorfilmje lett. Az alkotás nemcsak azért különleges, mert már a harmadik része készül, hanem azért is, mert egy egész univerzumot húztak fel köré. Ebbe tartozik bele az Annabelle és az Apáca.

2015-ben Wan rendezte a Halálos Iramban 7. részét, majd 2018-ban a milliárdos bevételt hozó képregényfilmet, az Aquamant.

Scott Derrickson (Sinister, Ördögűzés Emily Rose üdvéért): Az 52 éves rendező a híres Hellraiser sorozaton is dolgozott, de az igazi sikert a hátborzongató Ördögűzés Emily Rose üdvéért című film hozta meg neki 2005-ben.

Scott Derrickson következő rémálmot hozó alkotása a Sinister és a Távozz tőlem, Sátán! című horrorok voltak. Ugyanakkor Derrickson is olyan rendező, aki nem kizárólag egy műfajban csillogtatja a tudását, ugyanis ő dirigálta az Amikor megállt a Föld című Keanu Reeves sci-fit, valamit a Marvel Moziverzumhoz tartozó Doctor Strange-et is.

Jordan Peele (Tűnj el!, Mi): A 40 éves rendező komikusként kezdte a pályafutását Amerikában, a Key & Peele című sorozatban, ami után megírta a Keanu: Macskaland című vígjátékot. Ezt követően elkészítette a Tűnj el! című filmet, ami olyan fantasztikus, horrorisztikus társadalomkritika lett, hogy Jordan Peele Oscar-díjat kapott érte.

A Tűnj el! óta komoly horror rendezőként tartják számon Peele-t, akinek legújabb filmje, a Mi, ugyancsak hatalmas siker lett.

Andy Muschietti (Az, Mama): A 45 éves rendező 2008-ban készítette el a Mamá című ijesztő rövidfilmet. A hirtelen támadt népszerűségnek köszönhetően, Andy Muschietti rendes mozifilmet készíthetett a rövidfilmből.

2013-ban be is mutatták a Mama című, ritka ijesztő filmet. Az igazi filmtörténelmi siker csak ezt követően jött, ugyanis ő rendezte a Stephen King klasszikusából készült, Az című filmet, ami minden idők egyik legjobban hozó horrorfilmje lett. Idén érkezik az Az második része, ami után Muschietti az Attack on Titan című manga adaptációját rendezi, benne emberevő óriásokkal.

David F. Sandberg (Annabelle 2: A teremtés, Amikor kialszik a fény): A 38 éves rendező karrierje 2013-ban indult a Lights Out című rövidfilmmel. A kifejezetten rémisztő alkotás bejárta a világot, majd 2016-ban David F. Sandberg egész estét filmet forgathatott belőle, ami az Amikor kialszik a fény címmel érkezett a magyar mozikba.

A horrorfilm után Sandberg rendezte az Annabelle 2: A teremtés című filmet, amivel végleg bebizonyította, hogy kiválóan ért ahhoz, hogy a frászt hozza a nézőkre. Mindezek után jött a Shazam! című DC film, amiben a nevetés kapott főszerepet, de azért egy-két horrorelem itt is felfedezhető.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló