Tények Chewbaccáról



Ismerd meg jobban a Star Wars vukiját, akinek eredeti megformálója április 30-án elhunyt!Chewbacca egyike azon Star Wars karaktereknek, akinek nevét azok is ismerik, akik a filmsorozat egyik részét sem látták. Mindenki kedvenc vukijának eredeti megformálója, a Marfan-szindróma miatt 220 centire nőtt Peter Mayhew volt.

A színész még a forgatás kezdete előtt különböző majom- és medvefajtákat tanulmányozott azért, hogy kialakítson egy jellegzetes Chewbacca-gesztuskészletet, amiből a stáb azonnal tudta, hogy mikor játssza ő a szerepet és mikor egy statiszta vagy kaszkadőr.

Mayhew április 30-án hunyt el, ezért most idézzünk fel néhány tényt az általa életre keltett Chewbaccáról!

Chewbacca neve honnan ered: A „vuki” szó Lucas első filmjének köszönhető, ugyanis amikor a THX-1138 utószinkronján dolgoztak, akkor Lucas megkérte az egyik DJ ismerősét, Terry McGovernt, hogy az autósüldözésnél adja a hangját az egyik robotrendőrnek.

A szöveg felmondásakor McGovern improvizált, mert volt egy Wookie nevű haverja, akit így akart megviccelni. A DJ mondata: „Azt hiszem, épp most ütöttem el egy vukit az autópályán.”

Lucasnak ez annyira megtetszett, hogy benne hagyta a filmben, majd eszébe jutott, amikor a Star Wars lényeihez keresett furcsa neveket.

A Chewbacca a „sobaka” szóból ered, ami oroszul kutyát jelent.

A jelmeze miből készült: A Peter Mayhew által viselt Chewbacca-jelmez angórakecske szőréből készült, de bele dolgoztak még nyúl- és jakszőr fonalakat is. Az előzménytrilógiához új vukikosztüm készült, ami már hűthető volt.

Érdekesség, hogy a stúdió vezetőinek aggályai miatt, az eredeti látványterveken Chewbacca kis nadrágot és mellényt viselt, de Lucas megvétózta ezt az ötletet, a későbbi filmeket pedig már ő gyártotta.

Milyen állatok ihlették: Chewbacca ötlete akkor fogalmazódott meg George Lucas fejében, amikor sokan embernek hitték Lucas alaszkai malamutját, aki az autó anyósülésén utazott. A vuki kinézetét csak részben ihlette a kutya, ugyanis Lucas egy gyűrűsfarkú maki képét mutatta meg további referenciaként a Star Wars IV. részéhez látványterveket készítő Ralph McQuarrie grafikusnak.

Emellett Stuart Freeborn maszkmester azt a feladatot kapta, hogy varázsoljon félig kutya, félig macska lényt Peter Mayhew testéből. Freeborn akkoriban fejezte be a 2001: Űrodüsszeia majomemberein végzett munkáját, és ez bevallottan befolyásolta, amikor a Chewbacca maszkot készítette.

A vuki a hangját Ben Burtt hang designer medvék, rozmárok, oroszlánok és borzok üvöltéséből keverte össze.

Végül csak megkapta azt a medált: Az Egy új remény végén Leia hercegnő győzelmi medált akaszt Luke Skywalker és Han Solo nyakába, de Chewbacca kimaradt. Lucas utólag ezt azzal magyarázta, hogy a vukik számára semmit sem jelentenek az ilyen csillogó dolgok, és vitrinük sincs, amiben mutogathatnák.

Ennek ellenére később Chewbacca mégis megkapta az elismerés az 1997-es MTV Movie Awards díjátadóján, ahol Carrie Fisher a színpadra szólította Chewbaccát, akinek jelmezét Mayhew viselte, majd a színésznő átadta az életműdíjat, ami ugyanúgy nézett ki, mint a filmes érem. Chewbacca köszönőbeszédet is mondott.

Nagyjából középkorú: A vukik várható élettartama átlagosan 400 év. Kronológiailag nézve, amikor Chewbacca először felbukkant a filmekben, akkor kiderült, hogy 190 éves.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló