Lehet, hogy új pszichológust kellene keresned, ha a jelenlegi tudást tart visszaHa ezeket a jeleket tapasztalatod, akkor érdemes másik terapeuta után nézned!Minden alkalom könnyed, jó érzésekkel tölt el: Ha a pszichológus mindig, mindenben egyöntetűen támogatja a kliensét, akit soha nem állít kihívások elé, nem hajlandó megtárgyalni vele azokat a dolgokat, amik az illetőt felkavarják, akkor a kliens nem fog fejlődni.

Nem tudod megmondani, miért jársz hozzá: Előfordulnak olyan terápiák, amiket csak a végtelenségig húznak, a kliens pedig egy idő után képtelen megmondani, hogy miért is jár pszichológushoz.

Tudást tart vissza: Új szakembert kell keresni, ha a terapeuta misztifikálja a módszereit, nem hajlandó elmagyarázni az alkalmazott technikák hatásmechanizmusait. Az is elfogadhatatlan, ha nem ad a kliensnek visszajelzést, a kérdéseire sokat sejtető, homályos kérdésekkel válaszol, nem tanít olyan eszközöket, amikkel az illető egyedül is képes lenne a problémamegoldásra.

Késik, szétszórt, telefonál: Minden ember életében előfordulhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyek miatt önhibáján kívül elkésnek valahonnan. Ha azonban a pszichológus többször elkésik, vagy az utolsó pillanatban toppan be a terápiára, akkor a kliensnek érdemes felkészültebb szakembert keresnie. Akkor is érdemes másik szakember után nézni, ha a pszichológus folyton a mobilját nyomkodja, hívásokat fogad a kezelés közben.

Nem fejlődsz: Ha a kliens tartósan nem éli meg a növekedés, a produktivitás, az új belátások örömét a kezelések során, akkor ezt muszáj jeleznie a terapeutának, akivel közösen kereshetnek megoldást a problémára. Az is előfordul, hogy egy ideig megfelelő a pszichológus, de egy pont után már másvalakivel érdemes folytatni az önismereti munkát.

A munkája kimerül abban, hogy jó hallgatóság: Amikor a pszichológus mindenféle cél nélkül hagyja, hogy a kliens folyton csak az aktualitásokról beszéljen, akkor egyáltalán nem végzi a munkáját. Az ő feladata nem az, hogy belepihenjen a terápiába, hanem az, hogy strukturálja a beszélgetést, tartsa a fókuszt.

Egyáltalán nem kedveled: Ha a kliens egyáltalán nem kedveli a terapeutát, nem találja inspirálónak, nem bízik benne, vagy minden találkozót gyomorgörccsel ül végig, akkor érdemes olyan szakembert keresni, akivel annak ellenére élvezi a közös munkát, hogy közben számtalan érzelmet megél, köztük negatívakat is.

Nem enged el: Megtörténhet, hogy a kliens úgy dönt, hogy abba szeretné hagyni a terápiát, vagy legalább csökkentené a foglalkozások számát. Amennyiben a szakember tiltakozni, kérlelni kezdi a kliens, esetlen bűntudatkeltéssel próbálkozik, akkor azzal átlép egy határt, ami miatt jobb másik pszichológust keresni.

A terápia sokszor inkább róla szól: A terapeuta nem használhatja a saját ventilálásra a foglalkozást, és nem irányíthatja a személyes életére a figyelmet.

Rendszeresen elalszik: Úgy hangzik, mintha ilyesmi csak filmekben fordulhatna elő, de valójában nagyon is sokszor megtörténik az Egyesült Államokban és Magyarországon is, hogy a terapeuta elalszik a foglalkozás közben. Ilyen esetben jobb más szakember után nézni.

Áldozathibáztató: Érdemes azonnal másik terapeutát keresni, ha például a klienst bántalmazás érte, és a pszichológus őt kezdi hibáztatni érte.

Nincsenek rendszerszintű ismeretei: A szakmai igényesség miatt a pszichológus felelőssége elsajátítani az elnyomott társadalmi csoportok létkérdése iránti érzékenységet, tehát nem elfogadható, ha például arra biztatja a többségtől eltérő szexuális irányultságú kliensét, hogy igazodjon a hagyományos nemi szerepekhez.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló