A kozmetikusként dolgozó Bessie Coleman lett az első fekete női pilóta



A XX. század legvagányabb hölgyei, akik bebizonyították, hogy a nőknek is van helye azokban a foglalkozásokban, amelyeket addig csak férfiak űztek.Ma már nincs semmi meglepő abban, ha egy nő pilótaként, autóversenyzőként vagy kaszkadőrként épít karriert, ám a XX. században még szenzációnak számított, ha egy hölgy olyan foglalkozásban szerzett magának hírnevet, amit addig férfias játéknak hittek az emberek.

Bessie Coleman: A Texasban született Bessie Coleman kozmetikusként dolgozott Chicagóban, de annyira lenyűgözték őt azok a történetek, amelyeket az első világháborúból hazatért pilótáktól hallott, hogy úgy döntött, a felhők fölé szeretne emelkedni egy repülőgéppel.

Coleman Franciaországba utazott, ugyanis a hazájában nem engedték, hogy megszerezze a pilótaengedélyt, amit 1921-ben megkapott. Ezután az Egyesült Államokban kezdett fellépni légi bemutatókon, ahol látványos mutatványokkal kápráztatta el a közönséget, ami imádta.

A sajtó Queen Bess néven kezdett beszámolni a műrepülőnőről, akiből országos szenzáció lett, és tömegek voltak kíváncsiak Coleman vagány produkcióira. Sajnos azonban a repülés lett a pilótanő veszte, ugyanis 1926-ban, egy tesztrepülés közben, meghibásodott a kétszemélyes gépe és lezuhant. Coleman kiesett a repülőből és szörnyethalt.

Shirley Muldowney: Az 1950-es években keltette fel a New York állambeli Schenectadyben felnőtt Shirley Muldowney figyelmét egy új autósport, a gyorsulási versenyek.

Amikor Muldowney tizenhat éves korában hozzáment a nála három évvel idősebb Jack Muldowney-hoz, akkor a férfi megismertette a lánnyal a sportág rejtelmeit, valamint elindította a versenyzői pályafutását, ám a versenyeket szervező NHRA (National Hot Rod Association) először nemet mondott a jelentkezésére.

Az elutasítás urán Muldowney amatőr szinten mérettette meg magát, majd 1968-ban végre hivatalos versenyzőként mutatkozott be a Top Gas kategóriában. Ettől kezdve Muldowney versenyzői karrierje felfelé ívelt, hamarosan pedig megkapta a gyorsulási versenyek first ladyje nevet.

A női pilóta kedvét az sem vette el a versenyzéstől, hogy 1984-ben egy montreali futamon 400 km/órás sebességgel csapódott falnak. A beleset után nem sokkal ismét versenyzett, 1989-ben pedig megszerezte a tizennyolcadik NHRA-győzelmét. Muldowney végül 2003-ban, 64 évesen döntött úgy, hogy ideje visszavonulnia a versenyzéstől.

Debbie Evans: A Kaliforniából származó Debbie Evans 6 évesen kezdett motorozni, kamaszkorára pedig ismert versenyzővé nőtte ki magát.

Kaszkadőrként 19 évesen kapott először munkát, az 1978-as Deathsport című sci-fi akciófilmben, ahol egy 10 méteres szakadék felett kellett motorral átugrania. A bravúr után újabb felkéréseket kapott. A 200 film- és sorozatszerep között ott volt a Halálos iramban-széria is, amiben Michelle Rodriguez dublőrjeként egy Honda Civickel kellett begurulnia egy mozgó kamion pótkocsija alá.

Evans 18 évnyi kihagyás után, 1998-ban tért vissza a motorversenyzéshez, és a nyolcadik helyet szerezte meg az első, kifejezetten nők számára megrendezett ügyességi motoros világbajnokságon. Az Amerikai Motorkerékpáros Szövetség (AMA) hírességek csarnokába 2003-ban választották be.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló