Létezik a Pinokkióban Collodi



Klasszikus mesék híres helyszínei, amelyeket valóságban létező tájak, települések, épületek ihlettek.Pinokkió: A Walt Disney Pinokkiójának eredetijét Carlo Lorenzini írta. A Pinokkió kalandjai című történet az író édesanyjának szülővárosára, az olasz Collodi falura összpontosított. A toszkán falu az apró házairól, keskeny kőburkolatú utcáiról és boltíveiről híres.

Hófehérke és a hét törpe: Hófehérkét a Grimm testvérek egyik német népmeséje ihlette, a kutatások pedig arra az eredményre jutottak, hogy a sötét erdő, vaddisznó, üvegkoporsó és törpék olyan eseményekre tehetnek utalást, amelyek a Lohr-kastély és a Spessarti erdő környékén játszódhattak le.

Merida, a bátor: A mese a skót felföldön játszódik. Emellett a készítők úgy döntötte, hogy Merida kalandjaihoz tökéletesen illik a középkori Dunnottar kastély.

Jégvarázs: A mesében látható tájakat Norvégia vidéki városai és csodálatos fjordjai inspirálták. A hasonlóság jól tetten érhető a természeti tájban, a fából készült templomokban, a téglaépítésű házakban, a textilmintákban és az állatokban is.

Moiana: Egy polinéz mitikus hősről, Māuiról szóló könyv ihlette meg John Muske-t, akinek a mese elkészítése előtt kutatást kellett végezni, ezért sok paradicsomi Dél-Csendes-óceáni szigetre elutazott.

Ezek között volt a Fidzsi-szigetek, Szamoa és Tahiti, ahol Muske megismerkedhetett az őslakosok hagyományaival, kultúrájával, valamint megismételhette Motunui csodás mesés tájait, Moana szigetét.

Aladdin: Habár Agrabah kitalált város, mégis az eredetije valahol a Közel-Keleten található, amit az Arabian Nights dal is megerősített. Jázmin palotájáról azonban könnyen az indiai Taj Mahal juthat a néző eszébe. Ez azért lehetséges, mert a világ egyik leghíresebb épületét az indiai Mogul Birodalom idejében építették, amikor még az iszlám volt a hivatalos vallás, és a muszlim építészet dominált.

Hamupipőke: A mesében látható kastély eredetije a németországi Neuschwanstein kastély. Az épületet, aminek magas, hegyes tornyai, íves bejárata és az azt körülölelő erdeje tökéletesen egyezik Hamupipőke hercegének otthonával, II. Lajos bajor király építette, mint nyári szállót.

Mulan: A mese az V.-VI. században született kínai népmese, a Hua Mulan balladájának adaptációja, ezért a producerek történelmi kutatásokat is végeztek annak érdekében, hogy a történetet abba az időbe helyezzék el, amibe valóba kellett, tehát a Ming és a Qing dinasztiák közé. A mesében olyan híres tájak fedezhetők fel, mint a Kínai Nagy Fal és a Tiltott Város.

Aranyhaj és a nagy gubanc: A mesében látható tornyok valóban léteznek, ugyanis Rapunzel olyan francia középkori tornyok adaptációja volt, mint amilyen Chenonceau-ban is található. Bár erősen hasonlít azokra a gyönyörű ír tornyokra, amelyek azért épültek, hogy megvédjék a közösségeiket a vikingektől, mégis csak feltételezés, hogy a mese készítői ihletet merítettek azokból. A kastélyt azonban a híres Mont-Saint-Michelhez hasonló szigetre alkotta a mese tervezője.

A kis hableány: Eric herceg otthonát a svájci Genfi-tó partján álló Chillon vár inspirálta. A vízzel körülölelt kastély széles tornyai és keskeny ablakai mind megfelelnek a mesében látható változatnak.

A szépség és a szörnyeteg: A mese a XIX. században élt francia író, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve eredeti története alapján készült, ezért A szépség és a szörnyeteg producerei odafigyeltek arra, hogy olyan településeket válasszanak, például Colmar és Eguisheim, amelyek hűen ábrázolhatják Belle otthonát.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló