Hat érdekesség a Hatodik érzékről



Húsz éve mutatták be minden idők egyik legjobb lélektani horrorját.Csak a Star Wars tudta megelőzni: Az 1999. augusztus 6-án bemutatott Hatodik érzék két hét alatt visszahozta a teljes költségvetését (40 millió dollárt), majd világszinten 672,8 millió bevételt termelt. Ezzel maga mögé utasította a Mátrixot és a Toy Story 2-t az amerikai mozik éves toplistáján, ahol csak Star Wars I. rész: Baljós árnyak tudott jobb bevételt hozni nála.

Innen lehet felismerni egy halottlátót: A film nyitányában Malcolm otthonába betör egy korábbi páciense, Vincent (Donnie Wahlberg), aki bosszúból meglövi a férfit, amiért az nem tudott segíteni rajta.

Ezt követően Malcolm a korábbi hibáját próbálja kijavítani azzal, hogy foglalkozni kezd a hasonló tüneteket produkáló Cole-lal, eközben pedig rájön, hogy Vincent is látta a halottakat. Mint kiderült, erre egy konkrét utalást is találni a filmben, ugyanis mind két fiúnak vannak fehér hajszálai, ami a rendező elképzelése szerint a halottlátók közös ismertetőjegye.

A „Halott embereket látok” mondat utólag lett jelentős: A Hatodik érzékről általában mindenkinek az a jelenet ugrik be elsőre, amikor a könnyes szemű Cole elárulja Malcolmnak a féltve őrzött titkát, ami az, hogy látja a halottakat.

A készítők eredetileg nem tulajdonítottak különösebben nagy jelentőséget a mondatnak, ezért alaposan meglepte őket, hogy a bemutató után központi szerepet kapott a mondat, amit a marketingesek szlogenként használtak a plakátokhoz és a reklámokhoz.

Nem CGI a jeges lehelet: A jeges lehelet nem digitális utómunkával készült, hanem a színész valóban fagyoskodott ezekben a jelenetekben:

Először egy hatalmas műanyag lepedővásznat feszítettek ki a díszlet köré, majd jeges hideg levegőt fújtak be azért, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyedjen, amiben láthatóvá vált a leheletünk. Olyan hideg volt, hogy csak meghatározott ideig tartózkodhattunk ott, ráadásul a jelenetek többségében alsóneműt, vagy valami hasonlót viseltem. Kemény volt, de egyben nagyszerű, hogy egy olyan jelenetben vagy, ahol félned, remegned kell, és tényleg hideg van.”

Michael Cera is pályázott a főszerepre: Ma már nehéz lenne elképzelné, hogy nem Haley Joel Osment alakítja Cole karakterét, hanem egy másik gyerek, pedig a nála nagyobb hírnevet szerző Michael Cera (Superbad, Scott Pilgrim a világ ellen) is jelentkezett a szerepre.

Az akkor 10 éves Cera azonban valamit nagyon félreérthetett a forgatókönyvből, mert a castingon vidáman játszotta a főhőst, ami természetesen nem nyerte el a rendező tetszését. A rendező egyébként Osment alkalmasságában is kételkedett a castingvideóját látva, mert egy sötét hajú, komorabb kisfiút képzelt el a szerepre, de amikor a személyes meghallgatásra került a sor, akkor a szőke, angyalarcú Osment lenyűgözte a rendezőt.

Sorozatgyilkos történetnek indult: Az 1991-ben bemutatott A bárányok hallgatnak olyan nagy hatást gyakorolt a rendezőre, hogy eleinte a saját filmjét is egy sorozatgyilkosra építette volna fel. Ennek megfelelően a Hatodik érzék első forgatókönyvvázlatában nem gyermekpszichológus szerepelt, hanem egy rendőrségi helyszíni fotós, akinek a fia látomásokat kap az áldozatokról. Nagyjából tíz vázlat után elkészült a végleges verzió.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló