Napi egy almával fogyott csontsoványra Joaquin Phoenix a Joker kedvéért



Öt érdekesség az október elején érkező filmről.Joaquin Phoenix nem vette félvállról a munkát: Joaquin Phoenix célul tűzte ki maga elé, hogy mindent belead Joker, vagyis mostani nevén Arthur Fleck megformálásába. A színész ezt egy durva, napi egy almás diétával kezdte, hogy csontsoványra fogyjon, majd jött a saját félelmeit megismerő teljes szellemi átlényegülés és a rengeteg improvizáció.

Nem akármilyen filmekből érkezett az inspiráció: Már az első teljes előzetesben felcsendülő zene bizonyította, hogy a rendező a legjobbaktól merített inspirációt a filmhez, ugyanis a Smile (Mosolyogj!) című dalt Charlie Chaplin írta az 1936-ban bemutatott Modern idők című filmjéhez.

Az eddigi kedvcsinálókból és Robert de Niro felbukkanásából az is kiderült, hogy a rendezőt A komédia királya című Scorsese-klasszikusa is megihlette. Ez a film egy szenvedő stand-uposról, Rupert Pupkinról szólt, aki végül úgy szerzett magának hírnevet, hogy elrabolt egy híres talk show házigazdát. Emellett még olyan filmeket is alapul vettek a Jokerhez, mint A taxisofőr, a Kánikulai délután, a Serpico, a Hálózat vagy a Száll a kakukk fészkére.

Múltban élő modern Joker: A film 1981-ben fog játszódni, vagyis annak a kornak a közepén, amelyben Scorsese több híres karaktere New York utcáit járta. A Jokerről már azt is tudni, hogy bár Arthur a 80-as években él, mégis reflektál a jelenkori társadalomra. Attól nem kell félni, hogy az alkotók tele tömték politikai üzenetekkel a filmet, és az állásfoglalást, kritizálást is mellőzték, ugyanakkor a jelen társadalmi problémáit pedzegetni fogják. Természetesen máris borítékolható, hogy lesznek, akiknek ez nem fog tetszeni.

Érthető a magas korhatárbesorolás: Azok a filmek, amelyekben eddig Joker szerepelt, valamiért nem kaptak PG-13-nál (nálunk a 12-es karikának felel meg) magasabb korhatárbesorolást, de az október elején érkező alkotáson érződik, hogy R-besorolást érdemel.

Ennek elérése azonban nem ment könnyen, hiszen a mondhatni alacsony, 55 millió dollár körüli költségvetés ellenére a stúdió vezetői nem a trágár beszéd és az explicit jelenetek megtartását támogatták, hanem a vágóollót.

Phillipsnek állítólag egy éven keresztül kellett küzdenie azért, hogy végre meggyőzze a pénzembereket arról, hogy a forgatókönyvét úgy kell megvalósítani, ahogy van. Amellett, hogy a rendező nem akart finomkodni, még az is az R-besorolás mellett szólt, hogy a durva erőszak mellett a főszereplő láncdohányos, a PG-13-as besorolású filmekbe pedig nem igazán fér bele a túlzásba vitt dohányzás.

Képregénykarakter, de nem egészen képregényfilm: 2020 áprilisában már a 80. születésnapját ünnepli Joker a képregények hasábjain, filmek terén pedig az 1989-es Batman filmben kezdte a pályafutását.

Joker tehát amellett, hogy az egyik legidősebb képregénykarakter, még az egyik legismertebb is, akiről az is hallott életében legalább egyszer, aki egyébként kerüli a műfajt. Ez a hírnév egyszerre áldás és átok, hiszen sokan még mindig kíváncsiak Jokerre, viszont a nézők komoly elvárásokkal fognak beülni a mozikba.

A film készítőinek az a nagy szerencséje, hogy Joker eredettörténetét eddig elég homályosan mutatták be, ráadásul többféle verzióban, ami erősítette a karakter misztikusságát. Phillips filmje is csak egy újabb változat lesz, ám az alkotó már korábban leszögezte, hogy semmit sem vettek át az eddigi képregényekből, vagyis különválasztották Jokert az eddigi DC-filmektől.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló