Érdekességek a Rambo filmekről



Öt dolog, amit talán még nem tudtál a franchise-ról.Andy Vajna nélkül nem lenne Rambo: Andy Vajna életpályáját két szakaszra oszthatjuk: a hollywoodira és a magyarra. Az előbbi esetében kétségkívül Rambo volt az első sikere, ami nemcsak Vajnát, hanem Sylvester Stallone-t is feltette a filmes térképre, a színész neve pedig egybeforrt Rambóéval.

Döcögős volt az út a Rambo V.: Utolsó vérig, ami lehet, hogy nem is az utolsó: 2010-ben Stallone úgy nyilatkozott, hogy végzett a filmsorozattal, majd az ugyanebben az évben megrendezett cannes-i filmfesztiválon úgy reklámozták a filmet, hogy majd valaki más kapja Rambo szerepét.

Stallone aztán mégis részt vett a film előkészületeiben és forgatókönyvírásában, de évekkel később, 2016-ban leállították a projektet, majd 2018-ban jött a hír, hogy nemcsak lesz ötödik rész, hanem annak mégis Stallone fogja játszani a főszerepét, sőt, ha lesz hatodik rész, akkor a színész arra is szívesen visszatér.

James Cameron írta a Rambo 2. forgatókönyvét, de abból nem sok minden köszönt vissza a vászonról: Az 1984-85-ös év elég termékeny volt James Cameron életében, ugyanis párhuzamosan dolgozott a Terminátor - A halálosztó és az Aliens - A bolygó neve: Halál című filmeken, majd ehhez még hozzávette a Rambo 2. forgatókönyvét.

Állítólag Carmon három íróasztalon dolgozott, nehogy összekeveredjenek a projektek és a gondolatai. Stallone tetszését azonban nem nyerte el Cameron forgatókönyve, amiből a hírek szerint, csak az akciójeleneteket tartották meg a végső vágásban.

Ugyanakkor Stallone elárulta, hogy a történeten is változtatni kellett, mert Cameron első akciójelenete csak a 30-40. perc környékén következett volna be. Emellett a színésznek Rambo humoros segítőtársa se tetszett, akit ugyancsak Cameron talált ki, ezért őt is törölték.

A széria erőszakossága gyanánt még egy Guinness-rekordot is magáénak tudhat: Míg az első részben Rambo szinte nulla embert ölt meg, addig a másodikban már 58, a harmadikban 78, a John Rambóban pedig 83 áldozat vére tapadt a főhős kezéhez. A széria legvéresebb darabjának a negyedik rész tekinthető a maga összesen 236, percenként átlag 2,59 halálozási rátájával, ám 1990-ben a Rambo 3. is Guinness-rekordot döntött az erőszakosságával.

Abban az időben a világ legbrutálisabb filmjeként tartották számon a 221 erőszakos jelenete, több, mint 70 robbantása és legalább 108 halálozásával. Mivel az ötödik rész megkapta a kőkemény R-besorolást, így számíthatunk az újabb vérfürdőre.

Az első filmből létezett egy három órás változat, ami olyan szörnyű volt, hogy Stallone meg akarta venni, nehogy bemutassák: A regény adaptálásával már 1982 előtt is sokan próbálkoztak, de azok a forgatókönyvek nem nyerték el a producer tetszését. Végül maga Stalonne, aki a Rocky sikerével forgatókönyvíróként is nevet szerzett magának, kapta meg annak a lehetőségét, hogy megírja a saját változatát.

A sztár hétszer írta újra a Rambo szövegkönyvét, mire eljutott a kész verzióig, de egyes pletykák szerint 26 vázlat készült. A Rambo körüli bonyodalmak ennyivel nem értek véget, hiszen a végre elkészült forgatókönyv után elkészült a már említett 3 órás film.

Az alkotás azonban olyan szinten nem tetszett Stallone-nak és ügynökének, hogy megpróbálták felvásárolni azt Andy Vajnáéktól azért, hogy a film soha ne kerüljön nyilvánosságra, ám erről sikerült lebeszélni őket. Ezt követően fogták a filmkolosszust, és 93 percesre faragták.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló