Öt meglepő tény a Fűrész franchise-ról



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a horrorfilmsorozatról!Az első Fűrész-film azért lett olyan, amilyen, mert az alkotók csak a forgatás végén döbbentek rá, hogy nincs elég felvételük: Az alig több, mint egymillió dollárból készült első Fűrész-film forgatása tizennyolc napot ölelt fel. James Wan és Leigh Whannell azonban csak ezt követően döbbent rá, hogy nincs elég felvételük a teljes játékidő kitöltéséhez, viszont az alacsony büdzsé nem hagyott nekik túl sok választást. Erről Wan így mesélt:

Amikor ezzel szembesültünk, akkor úgy döntöttünk, hogy egyszerűen összegyúrunk néhány felvételt. […] Vagy megpróbáltuk szétszedni őket, hogy úgy nézzen ki, mintha biztonsági kamerákkal rögzítették volna. Végül standfotós felvételeket is felhasználtunk a játékidő kitöltéséhez.

A premierek kapcsán rendszeresen szerveztek önkéntes véradásokat: 2004-ben, a Fűrész premierjének közeledtekor azzal a meglepő ötlettel állt elő a LionsGate Entertainment két marketingese, hogy szervezzenek önkéntes véradásokat, a véradók pedig kapjanak ingyen jegyet a premier előtt álló horrorfilm egyik vetítésére.

A „Give ’Til It Hurts” (magyarul nagyjából így hangzik: „add, amíg nem fáj”) eseményt eleinte csak médiafogásnak szánták, de már az első alkalommal közel kétezer liter vért gyűjtöttek, úgyhogy a 2005-ös második rész estében már az Amerikai Vöröskereszttel közösen szervezték a véradást, amivel a negyedik rész premierje után felhagytak.

Miután a második részt kihagyta, James Wan ismét beszállt a harmadikba, méghozzá egy haláleset miatt: Az első rész sikere után James Wan így indokolta a rendezői székből való távozását:

Ez egy különös dolog. Azt szeretné mindenki, hogy forgassak le egy teljes trilógiát, pedig szerintem már az nagy dolog, ha aláírok a folytatásra. Az esetek többségében, amikor gondolkodni kezdem a második részen, akkor olyan érzésem támad, hogy már elmondtam mindent, amit akartam, úgyhogy tovább szeretnék lépni, hogy valami újba kezdjek, ami aktuális és érdekel. Mindig is így működtem. Számomra ez egy organikus folyamat.”

A szavai ellenére Wan mégis visszatért a harmadik részre. A direktor döntését a következővel magyarázta Fűrész III. rendezője Darren Lynn Bousman:

Leigh (Whannell), James [Wan] és én együtt ebédeltünk, miután megkaptuk a hírt, hogy Gregg Hoffman (az első két Fűrész-film producere) meghalt. Ott és akkor azt mondtuk, hogy a film velünk, vagy nélkülünk, de el fog készülni, úgyhogy csináljuk meg Gregg emlékere, hiszen ő eredetileg is trilógiában gondolkodott.”

A hatodik Fűrész-mozi volt az első nem pornófilm, amely Spanyolországban megkapta a legszigorúbb korhatár-besorolást: Aki látott már legalább egyet a Fűrész-franchise darabjai közül, az nagyon jól tudja, hogy mennyire erőszakos. A 2009-ben bemutatott hatodik rész azonban még így is vízválasztónak számított, ugyanis az ICAA (Spanish Institute Of Cinematography And Audiovisual Arts, vagyis a Spanyol Filmművészeti és Audiovizuális Művészetek Intézete) történelmében először fordult elő, hogy nem pornófilm-jellegű film megkapta a legszigorúbb, „kizárólag felnőttek számára ajánlott”-besorolást.

A döntés miatt a hatodik Fűrész-filmet csak nyolc, elsősorban felnőtt filmekre specializálódott hely mutatta be a premiertől kezdve egészen 2010-ig, tehát addig, amíg a stúdió el nem készített egy olyan verziót, amelyből kivágták a legerőszakosabb jeleneteket.

A franchise ikonikus bábuját, Billy-t maga James Wan készítette: A Fűrész-film ötletadó-rendezője, James Wan saját maga készítette el a franchise leghíresebb karakterét, a Billy nevű babát. A rendező elmondta, hogy agyagból, papírmaséból és papírtörlő gurigákból állította össze, a szemei pedig vörösre festett pingpong-labdák voltak. Sőt, a 2004-es Fűrész alapjának tekinthető rövidfilmben Billy még egy keménykalapot is kapott, ám az nem nyerte el mindenki tetszését, ezért levették róla.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló