Öt Oscar-díjas színész, aki horrorfilmben kezdte a filmipart



Jessica Lange, George Clooney, Patricia Arquette, Hilary Swank és Leonardo DiCaprio is sikoltozással debütált a mozivásznon.Valaha az Oscar-díjas színészek is voltak kezdők, méghozzá olyan kezdők, akik közül többen is horrorfilmben kezdték a karrierjüket, nem is sejtve, hogy később milyen sikereket fognak elérni a filmiparban.

Jessica Lange - King Kong (1976): A napjainkban már két Oscar-díjas Jessica Lange rögtön az első szerepével sikerült bizonyítania a tehetségét, méghozzá egy látványfilmbe, amiben a kaland, a fantasy és a horror elemei keveredtek.

Ez volt az 1976-os King Kong, amiben Jessica Lange tulajdonképpen az óriásgorilla szerelmét alakította, nem kevés erotikusan túlfűtött jelenetben. Habár már maga ez, és a film minősége önmagában horror, mégis pénzügyileg jól sikerült a remake, aminek hála a korábban modellkedő Lange rálépett arra az útra, ami a világ egyik legjobb színésznőjévé tette.

George Clooney - Return to Horror High (1987): George Clooney a magyar címmel nem rendelkező, Return to Horror High című horror-vígjátékba játszott, ami tulajdonképpen folytatás, mert 14 évvel korábbi Horror gimi második részének szánták.

A történet egy forgatócsoportról szól, amelynek tagjai autentikus körülmények között próbált filmet forgatni az első filmben történt eseményekről, ám a gyilkos visszatér. A horrorban Clooney az egyik rendőrt alakította, aki csúf halált halt, amikor egy furcsa zajt próbált kivizsgálni.

Patricia Arquette - Rémálom az Elm utcában 3.: Álomharcosok (A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, 1987): A Rémálom az Elm utcában című film esetébe Johnny Depp neve az első, ami az ember eszébe jut, ha arról van szó, hogy melyik későbbi világsztár játszott a filmben.

Depp azonban máig nem kapott Oscar-díjat, ezért ő nem szerepelhet ezen a listán. Nem úgy, mint Patricia Arquette, aki a Srácokért vehetett át aranyszobrot néhány évvel ezelőtt. A színésznő a Rémálom az Elm utcában 3.: Álomharcosokban játszott egy szendén bambuló szőkeséget, aki a saját álmait irányítva harcolt Freddy-vel.

A sorozat harmadik részét általában a legjobbak közé sorolják, ami elsősorban Frank Darabont forgatókönyvének köszönhető, úgyhogy Arquette, akinek a horror utáni években indult be a karrierje, büszke lehet a pályafutása kezdetére.

Hilary Swank - Buffy, a vámpírok réme (Buffy the Vampire Slayer, 1992): Ez a példa a lista kakukktojásának tekinthető, hiszen a Buffy, a vámpírok réme nem tekinthető igazi horrornak, ugyanis inkább egy horror-fantasy-vígjátékról van szó, annak a PG-13-as változatáról.

Ugyanakkor a filmet mégis érdemes megemlíteni, hiszen egyfelől rengeteg olyan név szerepel a stáblistán, amely 1992-ben még ismeretlen volt, de ma már nagyon is, hogy híresek. Ilyen a ma már két Oscar-díjas Hilary Swank neve. A színésznő számára ez a munka volt az első nem tévés szerep.

Leonardo DiCaprio - Rémecskék 3. (Critters, 1991): Leonardo DiCaprio, aki nagyon hosszú idő után kapott végre Oscar-díjat, egy horror-vígjátékban kezdte a színészi pályát. A Rémecskék 3. megtekintése közben a néző könnyen azt hiheti, hogy DiCaprio 11-12 éves lehetett a forgatás idején, pedig valójában 15 is elmúlt.

Habár a színész csak idén kapott Oscar-díjat, mégis az első Oscar-jelölését már három évvel a mozis debütálása után megkapta a Gilbert Grape-ért. Maga a Rémecskék 3. egy felejthető, gagyi horror, ami csak azért nem süllyedt a feledés homályába, mert Hollywood egyik legnagyobb sztárja szerepelt benne még a nagy áttörés előtt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló