Krúdy Gyula csalódást okozott a feleségeinek



A magyar irodalom egyik jeles alakja a szerelemért sem tudott felhagyni a korábbi életvitelével.Régen és most igaz a művészekre, hogy körüllengi őket egyfajta titokzatos vonzerő, aminek nehéz ellenállni, ám jobb tudni, hogy a művészek jó része alkalmatlan a komoly kapcsolatra. Igaz ez a magyar irodalomtörténet több jeles alakjára is.

A régi idők múzsái közül többen is szerencsésnek érezhették magukat, hogy nem csak távolról figyelhetik az írókat, költőket, ám a házasság után nem egyszer kiderült a számukra, hogy az irodalomban sikeres férfiak férjként nem állják meg a helyüket.

Igaz volt egy Kurdy Gyulára is, aki nem egy, hanem két feleségét is hamar kiábrándította magából. Habár az igaz, hogy az első feleségével húsz éven át tartott a házassága, mégis az inkább csak Spiegler Bellának volt köszönhető, hiszen az asszony lelkiismeretesen nevelte a három gyermeküket, és képes volt elviselni, hogy a férje kávézókban vagy prostituáltakkal tölti a szabadidejét ahelyett, hogy otthon lenne a családjával.

Amikor aztán a honoráriuma lehetővé tette, Krúdy fogta magát, és elköltözött otthonról. Egy lakosztályt bérelt a Royal szállóban, ahol a szállodaigazgató feleségével, Váradi Reginával, Rezsánnal viszonyba bonyolódott. Az író akkoriban még nem sejtette, hogy nem Rezsán lesz az, aki miatt végleg el fogja hagyni a családját, viszont a szeretőnek jelentős szerepe volt abban, hogy a férfi megismerkedett a későbbi második feleségével.

Rezsán ugyanis nyaranta meghívta Krúdyt a siófoki villájukba, ahol a férfi megismerkedett a nő 15 éves lányával, Zsuzsával, aki a szüleivel töltötte az iskolai szünidejét. Az írót hamarosan jobban érdekelte a lány, mint annak anyja, ám a szerelmük csak négy év múlva teljesedett be.

Krúdy ugyanazon a nyáron elhatározta, hogy megszökteti Zsuzsát, de csak a vasútállomásig jutottak, mert ott beérték őket a dühös szülők, akik eltiltották a lányt az írótól. Zsuzsa ebbe nem törődött bele. Hamarosan újra megszökött, és beköltözött Krúdy margitszigeti szállodai szobájába. Az apa csak akkor adta áldását a párra, amikor kiderült, hogy a lány terhes.

Krúdy ekkor elvált a feleségétől, majd feleségül vette Zsuzsát. Eleinte úgy tűnhetett, hogy kettejük boldogságának semmi sem állhat útjába, de az író egyszerűen nem tudott változtatni a természetén, így hiába várta otthon a fiatal felesége, ő újra a kávézókban mulatta az időt.

Később Krúdy Zsuzsa így írt a születése körülményeiről:

Apu eltűnt, három napig nem került elő. Anyu sírt, bánkódott, amiért nem tudta megmutatni az új büszkeségét, a gyermekét. Amikor Apu előkerült, akkor kissé kapatosan, boldogan mondta, hogy nincs egy vasa se, minden fillérét elvesztette, de boldog volt, mert tudta, hogyha balszerencsés lesz a kártyában, akkor a szülésnél minden simán megy majd.”

Krúdy bármennyire is szerette a második feleségét, a megszokott életmódján miatta sem tudott változtatni. Erről egy levelében így írt:

Kedves Zsuzsikám, nagyon szeretlek! Ha éjszaka kimaradok, akkor mindig lyukas a szívem, a könnyeimmel alig bírok, amikor eszembe jutsz. Bocsásd meg nekem, ha nem érek haza rendes időben!”

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló