Egészséges sütemények az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyvből
Íme három isteni desszert, ha bűntudat nélkül szeretnél falatozni az ünnepek alatt.Az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyvben csökkentett szénhidráttartalmú, laktóz- és gluténmentes desszertek találhatóak. A receptek mellett a kalóriaértéket, a szénhidrát-, glutén- és laktóz mennyiséget is feltüntetik azért, hogy senkinek se kelljen lemondania a felszabadult ünneplésről.
Ánizsos keksz
Hozzávalók:
Tésztához:
1 db tojásfehérje
100 g darált mandula
50 g reszelt étcsokoládé
25 g WEIDER vaníliás vegán fehérje
100 g eritrit
1 tasak vaníliás xilit
1 késkegynyi sütőpor
1 csipetnyi Himalája só
3 tk reszelt KOTÁNYI csillagánizs
1 ek MEGGLE laktózmentes tejszín
Mázhoz:
100 g étcsokoládé
1 tk őrölt ánizs
1 ek napraforgóolaj
Elkészítés: Vegyél elő tepsit, amit bélelj ki sütőpapírral. Vedd elő a nyújtódeszkát, hintsd meg nagyjából 75 g eritrittel. Most verd kemény habbá a tojásfehérjét. Legyen olyan kemény, hogy a késsel ejtett vágás szemmel látható legyen.
Keverd össze a többi hozzávalót, és gyúrd egynemű tésztává, amit aztán a gyúródeszkán nyújts ki 1/2 centi vastagra. Most fogj egy éles kést, amivel tetszőleges négyzet vagy téglalap formákra darabold, aztán tedd a tepsibe, amit végül tolj a sütő középső részébe, és nagyjából 10 percig süsd a süteményt. (Alsó és felső sütés: kb 200 °C, légkeveréses: kb. 180 °C, gáz: 3-4. fokozat.)
A sütés után a tészta még puha, kihűlve lesz ropogós. A csokoládét aprítsd durvára, majd ánizzsal és olajjal együtt kevergetve, gőz felett olvaszd fel! A kekszeket mártsd csokoládéba, aztán hagyd megszilárdulni. Fogyasztásig tedd jól zárható dobozba, és száraz, hűvös helyen tárold!
Gesztenyés bejgli
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g gesztenyeliszt
30 g eritrit
10 g élesztő
1 csipet Himalája só
150 g laktózmentes vaj
0,8 dl MEGGLE laktózmentes tej
1 db tojás sárgája
Töltelékhez:
400 g GELATO ITALIANO cukormentes gesztenyemassza
25 g laktózmentes vaj
30 g vörös áfonya (ízlés szerint)
1 db tojás sárgája
1 egész tojás + 1 tojás sárgája (kenéshez)
Elkészítés: A kevés langyos, de nem hideg tejbe morzsold bele az élesztőt, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval! Ne felejtsd el, hogy a só nem érintkezhet az élesztővel, mert akadályozza a kelesztő hatást, akárcsak a túl sok cukor, ezért ne változtass ezek adagolásán! A tésztát oszd fel két egyenlő részre, és tedd be őket a hűtőbe pihenni!
Most a tölteléket készítsd el úgy, hogy dolgozd össze az alapanyagokat. Fontos, hogy ne keverd túl sokáig, ugyanis krémes állagúnak kell lennie, a túl sok keveréstől pedig fellevegősödne! Nyújtsd ki a tésztát, majd arra szépen kend rá a krém egyik felét, aztán tekerd fel, ahogy a klasszikus bejglit szokás! Ezt ismételd meg a második adag tésztával. Ha kész vagy, akkor tedd a sütőbe őket, de vigyázz, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz!
Keverd össze a kenéshez szükséges tojásokat, majd vegyél elő egy ecsetet vagy kenőt, amivel nem túl vastagon kend be a bejglik tetejét! Amikor megszáradt a tojásréteg, akkor ismételd meg még egyszer a kenést, aztán villával szurkáld meg a bejglik oldalát. Ha megszáradt a második tojásréteg is, akkor 180 °C-on süsd meg a bejgliket.
Kézzel készített szaloncukor
Hozzávalók:
datolya
pirított mandula vagy mogyoró
karobpor
Elkészítés: Töltsd meg a datolyákat pirított mandulával vagy mogyoróval, majd forgasd karobporba, és csomagold be!
(Forrás: noiportal.hu)
Ajánló
Ajánló
-
Facebook