Egészséges sütemények az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyvből



Íme három isteni desszert, ha bűntudat nélkül szeretnél falatozni az ünnepek alatt.Az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyvben csökkentett szénhidráttartalmú, laktóz- és gluténmentes desszertek találhatóak. A receptek mellett a kalóriaértéket, a szénhidrát-, glutén- és laktóz mennyiséget is feltüntetik azért, hogy senkinek se kelljen lemondania a felszabadult ünneplésről.

Ánizsos keksz


Hozzávalók:

Tésztához:

1 db tojásfehérje

100 g darált mandula

50 g reszelt étcsokoládé

25 g WEIDER vaníliás vegán fehérje

100 g eritrit

1 tasak vaníliás xilit

1 késkegynyi sütőpor

1 csipetnyi Himalája só

3 tk reszelt KOTÁNYI csillagánizs

1 ek MEGGLE laktózmentes tejszín

Mázhoz:

100 g étcsokoládé

1 tk őrölt ánizs

1 ek napraforgóolaj


Elkészítés: Vegyél elő tepsit, amit bélelj ki sütőpapírral. Vedd elő a nyújtódeszkát, hintsd meg nagyjából 75 g eritrittel. Most verd kemény habbá a tojásfehérjét. Legyen olyan kemény, hogy a késsel ejtett vágás szemmel látható legyen.

Keverd össze a többi hozzávalót, és gyúrd egynemű tésztává, amit aztán a gyúródeszkán nyújts ki 1/2 centi vastagra. Most fogj egy éles kést, amivel tetszőleges négyzet vagy téglalap formákra darabold, aztán tedd a tepsibe, amit végül tolj a sütő középső részébe, és nagyjából 10 percig süsd a süteményt. (Alsó és felső sütés: kb 200 °C, légkeveréses: kb. 180 °C, gáz: 3-4. fokozat.)

A sütés után a tészta még puha, kihűlve lesz ropogós. A csokoládét aprítsd durvára, majd ánizzsal és olajjal együtt kevergetve, gőz felett olvaszd fel! A kekszeket mártsd csokoládéba, aztán hagyd megszilárdulni. Fogyasztásig tedd jól zárható dobozba, és száraz, hűvös helyen tárold!

Gesztenyés bejgli


Hozzávalók:


Tésztához:

300 g gesztenyeliszt

30 g eritrit

10 g élesztő

1 csipet Himalája só

150 g laktózmentes vaj

0,8 dl MEGGLE laktózmentes tej

1 db tojás sárgája

Töltelékhez:

400 g GELATO ITALIANO cukormentes gesztenyemassza

25 g laktózmentes vaj

30 g vörös áfonya (ízlés szerint)

1 db tojás sárgája

1 egész tojás + 1 tojás sárgája (kenéshez)


Elkészítés: A kevés langyos, de nem hideg tejbe morzsold bele az élesztőt, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval! Ne felejtsd el, hogy a só nem érintkezhet az élesztővel, mert akadályozza a kelesztő hatást, akárcsak a túl sok cukor, ezért ne változtass ezek adagolásán! A tésztát oszd fel két egyenlő részre, és tedd be őket a hűtőbe pihenni!

Most a tölteléket készítsd el úgy, hogy dolgozd össze az alapanyagokat. Fontos, hogy ne keverd túl sokáig, ugyanis krémes állagúnak kell lennie, a túl sok keveréstől pedig fellevegősödne! Nyújtsd ki a tésztát, majd arra szépen kend rá a krém egyik felét, aztán tekerd fel, ahogy a klasszikus bejglit szokás! Ezt ismételd meg a második adag tésztával. Ha kész vagy, akkor tedd a sütőbe őket, de vigyázz, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz!

Keverd össze a kenéshez szükséges tojásokat, majd vegyél elő egy ecsetet vagy kenőt, amivel nem túl vastagon kend be a bejglik tetejét! Amikor megszáradt a tojásréteg, akkor ismételd meg még egyszer a kenést, aztán villával szurkáld meg a bejglik oldalát. Ha megszáradt a második tojásréteg is, akkor 180 °C-on süsd meg a bejgliket.

Kézzel készített szaloncukor


Hozzávalók:

datolya

pirított mandula vagy mogyoró

karobpor

Elkészítés: Töltsd meg a datolyákat pirított mandulával vagy mogyoróval, majd forgasd karobporba, és csomagold be!

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló