Decemberben érkezik a 80 éves Tom és Jerry animációs filmje



Sok mindenen átment az évek alatt mindenki kedvenc macskája és egere.80 évvel ezelőtt az MGM úgy döntött, hogy be akar törni az animációs piacra, ezért megbízta William Hanna és Joseph Barbera írópárost, hogy alkossanak egy történetet. Így született meg a Tom és Jerry első változata.

Az 1940. február 10-én debütált a Puss Gets The Boot (Elbocsátás) című első epizóddal az amerikai mozikban. Az első rész idején a figurák még nem úgy néztek ki, mint ma, és a nevük is más volt. A cicát Jaspernek hívták, az egérke pedig nem kapott hivatalos elnevezést, de az animátorok Jinxként emlegették.

Az első epizód sikere miatt Hanna-Barbera azt kérte a csapattól, hogy javítsanak a figurák kinézetén és adjanak nekik normális nevet. Így született meg Tom és Jerry. A tomcat magyarul cicamicát jelent, a második világháború idején pedig a briteket Tommiesnak, a németeket Jerriesnek becézték, tehát ezek a nevek jól jelképezték a két karakter közti ellentétet.

Az 1940-től 1957-ig nagy sikerrel vetített sorozat első 114 részét Hanna és Barbera írta és rendezte. Az évek alatt Tom és Jerry hét Oscar-díjat nyert a legjobb animációs rövidfilm kategóriában, ami máig rekord. Az MGM stúdió azonban úgy döntött, hogy nincs szükségük további epizódokra, hiszen az addigi 114 rész ismétlése is annyi pénzt hozott a konyhára, hogy nem volt indok új részek készítésére, ám 1960-ban rájöttek, hogy tévedtek.

Az ekkor berendelt 13 új epizódot már Csehszlovákiában készítették. Ennek a végeredménye óriási csalódás volt, ami megkérdőjelezte a karakterek jövőjét, de Tom és Jerry megmenekült, ugyanis 1963-ban Chuck Jones, akinek a Bolondos dallamokat is köszönhetjük, összesen 34 részt készített, ezek pedig hozták a régi epizódok színvonalát, ráadásul sokan ezt az időszakot szeretik a legjobban.

Ugyanekkor jelent meg a jól ismert intro, ami a páros védjegyévé vált. 1965-ben a tévék is leadták a régi, klasszikus Tom és Jerry epizódokat, így pedig még több ember ismerhette meg a mesét.

Ezt követően sokféle időszak jött el Tom és Jerry életébe, így például az, hogy 1975 és 1977 között ismét a Hanna-Barber páros vette kezelésbe őket, de tévéfilmek is készültek, a karakterek olyan híres alakokkal kalandoztak, mint Sherlock Holmes vagy Robin Hood, és még a gyerekkorukról is kaptunk történeteket, vagyis Tom és Jerry a rajzfilmvilág legismertebb legalapvetőbb figuráivá nőtték ki magukat.

1992-ben debütált az egész estés mozifilm, a Tom és Jerry – A moziban. Az elmúlt években számos kinézettel (például Tom kékből szürke lett) és történettel rukkoltak elő a változatosabbnál változatosabb készítők, ám az évtizedek alatt egy dolog nem változott: Tom és Jerry vakmerő, megdöbbentően vad civakodása, ami elképesztően erőszakos, mégis még éppen, hogy a komédia határain belül mozog, talán a túlzásoknak és a kreativitásnak köszönhetően.

Évekkel később a világ érzékenyebb lett, ugyanis az, ami a negyvenes években teljesen tolerálható volt az akkori értékrend szerint, az mára elítélendő lett, éppen ezért a Tom és Jerry erős cenzúrán esett át azért, hogy alkalmazkodjon a modern világhoz.

Többen például rasszizmusnak tartották egy színes bőrű nő karakterért, de sokan úgy gondolták, hogy egyes túlzottan agresszív jelenetek negatív hatással lehetnek a gyerekekre, erőszakot szülhet a látványuk, ezért egyes helyeken levették a műsorról a kifogásolt részeket.

A méltán népszerű sorozat hamarosan visszatér a moziba, ugyanis a jelenlegi tervek szerint 2020. december 23-án érkezik a Tom és Jerry című animációs film.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló