Az Értelem és érzelem minden idők egyik legjobb Austen-adaptációja



Ezek a feelgood filmek jobb kedvre deríthetnek ebben a nehéz időszakban.Értelem és érzelem (Sense and Sensibility, 1995): Ang Lee filmjét az egyik legjobb Jane Austen-adaptációnak tartják, amihez Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant és Alan Rickman remek színészi játékára is szükség volt.

Gru (Despicable Me, 2010): Ha nem unod a Minyon-mániát, akkor érdemes megnézned, hogy milyen remek animációs film a Gru, aminek főszereplője egy nagyon szórakoztató antihős és három kislány, akiket csak szeretni lehet.

Nagy hal (Big Fish, 2003): Az Ewan McGregor főszereplésével és Tim Burton rendezésével készült, kedves humorú, meseszép képi világú film egy problémás apa-fiú kapcsolaton keresztül megelevenedő mesés élettörténetet, aminek befejezése igazán megható. Habár a Nagy hal nem nélkülözi a fantáziaelemeket, mégis a szereplői élethűk maradnak.

Terminál (The Terminal, 2004): Ha már nagyon unod a bezártságot, akkor a reptéren ragadt Tom Hanks megtanítja neked értékelni az otthon kényelmét. A Terminál megtörtént eseten alapul, és egy iráni menekült, Mehran Karimi Nasseri történetét dolgozza fel. A férfi 18 évet töltött a párizsi Charles de Gaulle repülőtér termináljában, mert egyetlen ország sem ismerte el állampolgárának, vagy menekültnek.

A filmmel kapcsolatban Steven Spielberg elmondta, hogy olyan alkotást akart csinálni, ami egyszerre megríkatja, megnevetteti és jó érzéssel tölti el a világról a nézőt.

Babe (1995): George Miller beszélő tanyasi állatokkal teli családi filmjének főhőse Babe, a kismalac, aki sokkal szívesebben lenne kutya. Amikor korábbi otthonából Hoggett tanyájára kerül, akkor nemcsak új barátokat szerez, hanem régi álma is teljesülni látszik, ugyanis Babe igazán tehetségesnek bizonyul a juhterelésben.

BÚÉK (2018): A Teljesen idegenek olasz sikerfilm magyar remake-je a BUÉK. Goda Krisztina filmje lazább és humorosabb lett, mint az eredeti, de mégsem hanyagolja el azt a szomorú tényt, hogy még az egymáshoz legközelebb álló emberek is milyen sok mindent titkolnak el egymás elől.

Emellett néhány tipikusan magyar társadalmi problémát is taglal. A film végkifejlete az eredetinél sokkal optimistább képet fest arról, hogy mennyire menthetők a megtépázott emberi kapcsolatok.

A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness, 2006): Will Smith ebben a filmben egy egészen más arcát ismerhetjük meg. A bestseller memoáron alapuló dráma egy hajléktalan egyedülálló apáról szól, aki fizetés nélküli gyakornokból, önerőből emelkedett fel a fiával.

Egy magányos tinédzser (The Edge of Seventeen, 2016): A Kelly Fremon Craig által rendezett filmben Hailee Steinfeld egy olyan tinédzsert alakít, aki úgy érzi, hogy valóságos pokollá változott az élete, amikor a legjobb barátnője és a bátyja összejönnek. Az ironikus humorú és elképesztően kínos helyzetekkel teli film remekül megmutatja, hogy kamaszként mennyire rosszul tudja érezni magát az ember a saját bőrében.

Lady Bird (2017): A film egy teljesen átlagos, nem túl okos, pattanásos lányról szól, akinek azért annyi sütnivalója van, hogy rájöjjön arra, hogy meg kell valósítania önmagát a karrierjében és nőként is, ha nem akar eltűnni a szürkeségben. A Lady Bird elgondolkodtató, mégis üdítő film a felnövésről.

Mamma Mia! (2008): Ha szereted a flitteres ruhákkal, platformos cipőkkel teli musicaleket és az ABBA-slágereket, akkor biztos, hogy a gyönyörű görög helyszínen játszódó, Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth és Stellan Skarsgård főszereplésével készült Mamma Mia! el fogja nyerni a tetszésedet.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló