Decemberben érkezik a Dűne újabb feldolgozása



Denis Villeneuve készít kétrészes filmet Frank Herbert népszerű művéből.A Dűnét akár úgy is el lehet képzelni, mintha a Trónok harca futurisztikusabb változata lenne, hiszen a több ezer évvel későbbi jövőben játszódik, ahol az emberiség már szétszóródva él az ismert világegyetemben, a hatalom pedig a nemesek tanácsa, avagy a Landsraad, az űrutazást és a kereskedelmet irányító Űrliga és a Padisah Császár. IV. Shaddam között oszlik meg.

A Dűne elején Paul Atreides próbál megbékélni a különleges képességeivel, miközben a családjával éppen az Arrakis-ra készülnek költözni, hogy átvegyék az uralmat a bolygó felett. Azt követően, hogy a fiú és a családja megérkezik a bolygóra, megtámadják őket a Harkonnenek, az Arrakis korábbi hűbérurai.

Az 1965-ben megjelent Dűnét már 1971-ben meg akarták filmesíteni, de ezek a próbálkozások mind kudarcot vallottak. A tervek közül a legismertebb a chilei-francia rendező, Alejandro Jodorowsky elképzelése, aminek eredménye egy 10 órás film lett volna, benne Orson Welles, Gloria Swanson, David Carradine, Geraldine Chaplin és Salvador Dalí szereplésével.

A filmzenét a Pink Floyd szállította volna, míg a dizájnokért H. R. Giger és Moebius lett volna felelős. Sajnos, a terv nem valósulhatott meg, de egy 2013-as dokumentumfilm betekintést enged abba, hogy milyen lett volna az eredmény.

Tizenhat évvel később a Sci-Fi Channel berendelt egy három részes minisorozatot a Dűnéből. A Frank Herbert: Dűnében Alec Newman kapta Paul Atreides szerepét, William Hurt Leto herceget alakította, Saskia Reeves pedig Lady Jessicát kelthette életre. A kritikusok szerint ez az adaptáció egész hű volt a regényhez, de távolról sem volt tökéletes. A fogadtatás azonban elég pozitív lett ahhoz, hogy 2003-ban elkészüljön a második és a harmadik könyvre épülő folytatás, A Dűne gyermekei.

1984-ben aztán moziba került a hírhedt első Dűne-adaptáció, amit az a David Lynch írt és rendezett, aki bevallotta, hogy valójában soha nem olvasta a könyvet. Ebben a változatban Kyle MacLachlan alakítja Paul Atreidest, Francesca Annis Lady Jessicát, Sean Young Chanit, Kenneth McMillan Harkonnen bárót, Sting pedig Feyd-Rauthát.

A Lynch-féle Dűne eléggé megosztotta a kritikusokat. Többüknek az nem tetszett, hogy a direktor túlságosan zanzásította a történetet, amiből azok semmit sem értenek, akik nem olvasták a regénysorozatot. Az idő múlásával mégis egyfajta kultkedvencévé vált, de nem véletlen, hogy nem szokták megemlíteni Lynch legjobb filmjeinek rangsorában.

Most pedig érkezik a Denis Villeneuve (Szárnyas fejvadász 2049) rendező és Eric Roth (Csillag születik) forgatókönyvíró közös munkájából készült Dűne, amiről eddig annyit lehet tudni, hogy a kétrészes filmből az első 2020. december 17-én érkezik a magyar moziba.

Előzetes még nincs, de a szereposztás már ismert: Timothée Chalamet alakítja Paul Atreides-t, Rebecca Ferguson Lady Jessicát, Oscar Isaac Leto Atreides herceget, Josh Brolin Gurney Halecket, Jason Momoa Duncan Idahót, Stellan Skarsgård Vladimir Harkonnen bárót, Dave Bautista Glossu Rabantot, Charlotte Rampling pedig Gaius Helen Mohiam Tisztelendő Anyát.

Emellett ugyancsak Villeneuve rendezi a Bene Gesserit Rendről szóló spinoff-sorozat, a Dune: The Sisterhoodot pilotját. Ez alapján kijelenthető, hogy nemcsak a Legendary és a Warner, hanem Villeneuve is elkötelezte magát a Dűneverzum mellett.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló