Egy rossz döntés miatt bukott milliókat Donald Sutherland



Ritkán hallott érdekességek a 85 éves sztárról.A Party zónáért milliókat vághatott volna zsebre: John Landis felkérte Donald Sutherlandet a Party zóna füvező tanárának, Dave Jennings szerepére. A vígjáték egy kicsi, mégis fontos karakteréről volt szó, akinek alakítása csupán egyetlen nap munkát igényelt.

Az egynapos forgatásért a sztár 250 ezer dollárt kért, de a stúdió közölte, hogy arról szó sem lehet, az ellenajánlatuk pedig 20 ezer dollár volt, plusz némi részesedés a bevételből. Ezt Sutherland nem fogadta el, ugyanis mindenképpen azonnal beváltható csekket akart, ezért végül 35 ezer dolláros fizetésben alkudott meg a stúdióval.

A 3 millió dollárból készült Party zóna hatalmas siker lett, így Sutherland, ha elfogadta volna a stúdió ajánlatát, akkor az elképesztő 120 millió dolláros bevételből 2,5%-ot, vagyis 3 millió dollárt vághatott volna csoda. A színész a mai napig dühös magára a döntéséért.

Több John Landis-filmben is cameózott: Sutherland rendezőasszisztensként dolgozott a Kelly hősein, amikor az akkor 18 éves John Landis így szólt a karrierje elején járó Sutherlandhez: „Donald, egy nap nagy filmsztár leszel, én pedig hatalmas rendező.”

A színész akkor jót nevetett a srác magabiztosságán, és könnyelműen megígérte, hogy ha Landis valóban nagy rendező lesz, akkor minden filmjében szerepelni fog. Bár ez nem történt meg, mégis a színész több Landis-filmben cameózott, így az 1977-es Kentucky Fried Movie-ban, majd egy évvel később a Party zónában, de a Blues Brothersben is felbukkant egy szempillantásnyi időre egy reklámtáblán, ami a nem létező See You Next Wednesday filmet harangozta be.

A Kelly hősei forgatása közben pár másodpercig halott volt: Sherman úgy döntött, hogy tankok kellenek a Kelly hősei forgatásához. Tekintve, hogy abban az időben Jugoszláviában a hadsereg még rendelkezett jó pár tankkal, ezért ott forgatták a film java részét.

Ott történt, hogy Sutherland súlyos agyhártyagyulladást kapott a Duna vízében található pneumococcus baktériumtól. A színész kómába esett, sőt, néhány másodpercre meg is halt. Állítása szerint azt a bizonyos alagutat is látta, de nem hagyta, hogy magával rántsa, hanem erőt vett magán és visszatért az élők sorába.

A történethez hozzátartozik, hogy a jugoszláv egészségügy annyira felkészületlen és rosszul felszerelt volt, hogy a színészt át kellett szállítani a londoni Charing Cross Kórházba. Habár a teljes felépüléshez több idő kellett volna, mégis Sutherland csak hat hét szünetet kapott, aminek letelte után vissza kellett utaznia a Balkánra, ahol annak ellenére kamerák elé állt, hogy még nem gyógyult meg teljesen.

Egy életre összeveszett Robert Altmannal: Miután Ingo Preminger producer először Sutherlandet szerződtette a M.A.S.H. csapatába, megérkezett a másik főszereplő, Elliott Gould, illetve a rendező, Robert Altman is.

Altman azonnal jelezte, hogy nincs kibékülve azzal, hogy Sutherlandet választották a szerepre, és saját színészt akar hozni, de Preminger erről hallani sem akart, és ugyanúgy nemet mondott, mint akkor, amikor a rendező nem Sutherland nevét akarta elsőként látni a stáblistán.

A feszültség később sem enyhült, mert a két színész egyáltalán nem volt megelégedve Altman munkamódszerével és rendezési stílusával, ezért egy ponton a stúdió elnökéhez fordultak, hogy bepanaszolják és kirúgassák a rendezőt, de az igazgató megnyugtatta őket azzal, hogy a filmet nagyon korlátozottan, csupán néhány autósmoziban fogják vetíteni, így nem tud megbukni.

Később Gould elmondta Altmannak, hogy az igazgatóhoz fordultak. Ő még négyszer dolgozott a rendezővel, aki soha többé nem adott munkát Sutherlandnek.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló