Rekordösszegért tért vissza James Bond szerepére Sean Connery



Ezeket a dolgokat talán még nem hallottad a 90 éves sztárról.Rekordösszegért tért vissza először Bondként: Connery kétszer is úgy döntött, hogy többé nem lesz Bond. Egyszer öt film után, 1967-ben hagyta ott a titkosügynök szerepét, aminek oka az volt, hogy úgy összevesztek a producer Albert Broccolival, hogy utána nem voltak hajlandóak szóba állni egymással.

Ekkor az ausztrál George Lazenby vehette fel a 007-es ügynök szmokingját. Vele készült a sorozat egyik legerősebb része, az Őfelsége titkosszolgálatában, ám a színésznek hiába volt hét filmre szóló szerződése, mégis rögtön ezután kiszállt a szériából.

Ekkor Broccoliék visszacsábították Conneryt. A színész 1,25 millió dollárt kapott az 1971-ben bemutatott Gyémántok az örökkévalóságnak című filmért. Ez az összeg akkoriban olyan hatalmasnak számított, hogy még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Connery további 12,5%-ot kapott az amerikai bevételek után, tehát összesen 6 és fél millió dollárt kaszált, ami mai áron nagyjából 40 millió dollárnak felel meg. Connery a Birminghami Egyetem keretein belül működő Skót Nemzetközi Oktatási Alapnak adta az 1,25 millió dollárt.

Maga Steven Seagal törte el a csuklóját: A Gyémántok az örökkévalóságnak után Connery ismét otthagyta James Bond szerepét, hogy aztán több, mint tíz évvel később másodszor is visszatérjen hozzá. Igaz, az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha nem számít hivatalos Bond-filmnek, mert az nem az EON Productions gyártásában készült.

A film harcművészeti edzője Steven Seagal volt, aki az aikido hét danos feketeöves bajnokaként sem tudta elkerülni azt, hogy gyakorlás közben ne törje el Connery csuklóját. A színész később viccesen mesélte Jay Leno műsorában, hogy az eset után több, mint egy évtizeddel is el van törve a csuklója, és óriási fájdalommal jár, ha a zsebébe kell nyúlnia a pénztárcájáért.

Volt tejesember, aktmodell és koporsófényesítő is: Az iskola befejezése után, még a színészi karrierje megkezdése előtt, Connery többféle munkában próbálta ki magát. 14 éves korától, heti 21 shilling bérért, tejesemberként dolgozott a szülővárosában, Edinburgh-ban.

16 évesen csatlakozott a Haditengerészethez, amit három év szolgálat után, gyomorfekély miatt kellett otthagynia. Ezt követően változatos munkákat vállalt. Dolgozott például teherautósofőrként, vízi mentőként, majd 22 éves korától aktmodellt állt az Edinburgh-i Művészeti Főiskola hallgatóinak.

A legbizarrabb munkája azonban minden kétséget kizáróan a koporsófényesítés volt: egy haddingtoni vállalkozó megbízásából kellett mahagóni koporsókat fényesítenie úgy, hogy azok úgy nézzenek ki, mintha tölgyfából készültek volna.

Két tetoválás is díszíti jobb karját: A Haditengerészetnél töltött három év alatt nemcsak katonai ismereteket szerzett hanem két tetoválást is a jobb karjára. Ezek egyike a „Scotland Forever”, amellyel a skót származását vállalja fel büszkén, míg a másik a „Mum and Dad”, amivel a szülei előtt tiszteleg.

Király akart lenni – és háromszor is az lehetett: Az életművei közül az 1975-ben bemutatott Aki király akar lenni című film Connery kedvence. A skót színész azonban nemcsak e alkotás szerint akart király lenni, ugyanis a munkássága során összesen háromszor alakított uralkodót a mozivásznon.

Ezek közül az első az 1981-es Időbanditák volt, amiben a trójai mondakörhöz tartozó Agamemnónként szerepelt, majd a Robin Hood, a tolvajok fejedelme legvégén lovagolt be, mint Oroszlánszívű Richard, aztán négy évvel később Az első lovagban, mint Arthur király találta szembe magát Lancelottal, Guinevere szerelme miatt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló