Magyarországon focizott Michael CaineÉrdekességek a 88 éves színészről.Focizott Magyarországon: Caine a Hungária körúton található régi MTK-stadionban focizott, amikor a nyolcvanas évek elején forgatták a Menekülés című film meccsjeleneteit. Szintén magyar vonatkozás, hogy ez a film tulajdonképpen a Két félidő a pokolban című Fábri Zoltán-film remake-je, a focistastatiszták között pedig ott volt a későbbi magyar szövetségi kapitány, Egervári Sándor is.

Ebben a filmben Caine egy korábbi profi labdarúgót alakított, akit a nácik elfognak a második világháborúban. A fogságba került focista elvállalja, hogy csapatot szervez a fogolytársaiból, hogy aztán pályára lépjenek egy német katona válogatott elleni gálameccsen.

A focizó foglyok között olyan filmsztárok szerepeltek, mint például Sylvester Stallone, de korábbi sztárfocisták is képviseltették magukat, így például Bobby Moore, Osvaldo Ardiles és Pelé.

Felnőttként tudta meg, hogy van egy féltestvére: A színész abban a tudatban élt gyerekként és fiatal felnőttként, hogy egyetlen testvére van, az öccse, Stanley. Az édesanyja halála után azonban kiderült a nagy titka, miszerint a házassága előtt született egy fia, David, aki a súlyos epilepsziája miatt intézetben töltötte az egész életét.

Bár az édesanyjuk rendszeresen látogatta, mégsem beszélt róla soha, még a férjének sem. Caine-t azonban nem zaklatta fel az ügy, ugyanis azt vallja, hogy: „Sose izgasd magad olyasmi miatt, amin nem változtathatsz.”

Az apja azt hitte róla, hogy meleg: Caine elárulta, hogy amikor bejelentette, hogy színészi pályára akar lépni, akkor az apja azt hitte, hogy meleg, ugyanis feléjük mindenki azt gondolta, hogy a színészek melegek, ami néhány esetben igaz is volt.

A „feléjük” egy cockney, külvárosi munkakörnyezetet jelentett, tehát a világ egyik legelegánsabb és legkifinomultabb, igazi angol úriemberre proletariátusból vált azzá. Erre Caine nagyon büszke, s igyekszik a cockney akcentusát belevinni minden szerepébe, amelybe csak lehetősége van rá, mert ezzel szeretne üzenni a munkásosztálybeli fiataloknak, hogy nekik is sikerülhet az, ami neki sikerült.

Ezt a szerepet játszotta el legtöbbször: Nem a Batman-filmek Alfredja az a szerep, amit Caine a legtöbbször eljátszott, ugyanis a leginkább Nagy-Britanniában legendás kémet, Harry Palmert, összesen ötször alakította a mozivásznon.

Ugyanakkor az öt film közül az első, Az Ipress-ügyirat, volt a legfontosabb a színész pályafutása szempontjából, hisz egyfelől ez segített beindítani az akkor még nagyon fiatal Caine karrierjét, másfelől ezzel alapozta meg a hűvösen kemény angol férfiideál képét.

A kilencvenes években Caine a már rögtön videóra készült produkciókban is eljátszotta Harry Palmer szerepét, de nem titkolja, hogy csak a pénzért csinálta. Abban az időben az ilyesmi többször előfordult. Saját bevallása szerint A cápa bosszúját a mai napig nem látta, de az a film minden szempontból szörnyű élmény volt számára, viszont az azért a filmért kapott fizetéséből építette a házát, ami csodálatos.

Madness-számot ihletett: A nyolcvanas években ismert ska-pop banda, a Madness írt egy Michael Caine című számot, amiben maga a híresség is hallható néhány mondat erejéig, ami annak köszönhető, hogy a bandáért rajongó lányának sikerült erre rábeszélnie.

Különleges Oscar-rekordot tart: Caine összesen hatszor kapott Oscar-jelölést, amiből kettőt megnyert, méghozzá mindig akkor, amikor mellékszereplőként jelölte az Akadémia (Hannah és nővérei, Az árvák hercege).

Önmagában ez nem rendkívül, viszont a jelölések időbeli eloszlása már az, ugyanis a filmsztár a hatvanas évek óta minden évtizedben kapott egy Oscar-jelölést, ami rajta kívül csak Jack Nicholsonnak sikerült.

Ugyancsak öt különböző évtizedből szerzett Oscar-jelölést Paul Newman és Laurence Olivier is, csak ők korábban állították fel ezt a különleges rekordot.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló