Nagy utat járt be a karrierje során Reese Witherspoon



Érdekességek az Oscar-díjas színésznőről, aki tegnap ünnepelte a 45. születésnapját.Erős kezdés után hamar az A-ligában találta magát: Egy nyílt szereplőválogatás hozta meg az ismertséget Witherspoon számára, aki az 1991-es Holdemberben alakított egy 14 éves, szerelmes vidéki lányt, méghozzá úgy, hogy azzal a legkeményebb kritikusokat is sikerült megnyernie magának. Ugyanebben az évben játszott a Vadvirágok című tévéfilmben, Patricia Arquette mellett.

Bár elkezdte a Stanford Egyetem angol irodalmi kurzusát, mégis a színészi karrierje gyorsan beindult, ugyanis a kilencvenes években rengeteg munkát kapott, amelyeknek köszönhetően, egyszer Mark Wahlberg oldalán, máskor Kiefer Sutherland mellett játszhatott.

1998-ban három főszerepet is kapott, majd jött a Kegyetlen játékok és a Gimiboszi. 1999-ben az alternatív rockzenekar, a Marcy Playground szürreális klipjében volt látható. 2000-ben az Amerikai pszichóban játszotta Patrick Bateman barátnőjét, aztán a Jóbarátok 6. évadában alakított Rachel Green húgát, Jillt.

Megkerülhetetlen, hogy reflexből ne Doktor Szösziként tekintsünk rá: 2001-ben nemet mondott Doktor Szöszi címszerepére az Egy rém rendes családból ismert Christina Applegate, így Witherspoon kapta meg a lehetőséget, majd 2003-ban leforgathatta a film második részét.

Ezt követően 2005-ben Oscar-díjat nyert a Johhny Cash életéről szóló, A nyughatatlan című filmben nyújtott alakításáért, mint a zenészfeleség June.

Közismerten könyvbolond, és amit ő ajánl, az tuti befutó: Witherspoon egyszer így nyilatkozott a könyvek iránti rajongásáról:

Teljesen megőrülök, ha egy könyvesboltban járok. Olyankor a torkomban dobog a szívem, és mindent meg akarok venni.”

Ezután talán nem meglepő, hogy a színésznőnek saját könyvklubja van, ráadásul annak a kötetnek biztos sikere lesz, amit megdicsér. Szakmabeli filmje pedig támogatja a mániákusan olvasó színésznőt, aki nemcsak ráérez az igazán remek történetekre, hanem azokat filmre is viszi.

Ilyen a két Oscar-jelölést kapó Vadon, ami Reese első kedvenc története volt, amit megfilmesített. Ezután jött a Holtodiglan adaptációja, amiben producerként dolgozott. 2000 óta résztulajdonosa a Type A Films elnevezésű cégnek, ami mellett 2016-ban megalapította a saját produkciós vállalatát, a Hello Sunshine-t, aminek köszönhetően már önállóan mesélhet nők által írt női sorsokról.

Doktor Szöszinek doktor szülei vannak: A New Orleansból származó Witherspoon a Laura Jeanne Reese keresztneveket kapta, melyek közül az általa használt Reese a gyermekgyógyászatban dolgozó anyukája leánykori neve volt.

A színésznőnek azonban nemcsak az édesanyja, hanem az apukája is az egészségügyben dolgozik, ugyanis fül-orr-gégész. További érdekesség, hogy az apja családfájában megtalálható a skót John Witherspoon, aki a legenda szerint aláírta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, ám ezt hivatalosan nem erősítette meg az Alapító Atyák leszármazottainak társasága.

Az életében is akadtak bőven romantikus fordulatok: 2009-ben, az akkor már kétgyermekes Witherspoon, a nála 5 évvel fiatalabb Jake Gyllenhaallal alkotott egy párt, s bár már a házasság is megfordult a fejükben, mégis egy évvel később a Creative Artists Agency egyik vezetőjének, James Joseph Toth barátnője lett.

A színésznő és Toth Witherspoon egy partin találkozott, ahol egy részeg vendég egyre erőszakosabban nyomult Witherspoonra, ám akkor a semmiből megjelent Toth, aki kimentette a színésznő. A találkozás után alig egy évnyi járás után, 2010 decemberében jegyezték el egymást, majd 2011-ben összeházasodtak, 2012 szeptemberében pedig megszületett a kisfiúk, aki a Tennessee James Toth nevet kapta.

A színésznőnek az első férjétől, Ryan Phillippe-től, akivel hét év után váltak el, két gyermeke született.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló