A Pixar kihívójává tette Shrek a DreamWorksötHogyan készült az amerikai mozikban 2001. május 18-án bemutatott animációs film?Az amerikai mozikban 2001. május 18-án bemutatott Shrek, egy 1990-ben megjelent, William Steig által írt, alig 30 oldalas mesekönyv alapján készült. A történet megfilmesítésének jogait Steven Spielberg vette meg 1991-ben, majd azokat 1994-ben a Jeffrey Katzenberggel és David Geffennel által alapított DreamWorks vette át.

Ezt követően Jeffrey Katzenberg magához ragadta az irányítást, aminek eredményeként 1995 novemberére végre igazi lépéseket tettek a filmterv fejlesztésében. A Shrek története azonnal belopta magát a nézők szívébe, amit jól mutat az, hogy a film több, mint 42 millió dollárt kaszált az első hétvégéjén az amerikai mozikban.

A nagyon jó szereplés ellenére a Shrek csak az első hétvégéjén állt a bevételi listák élére, ugyanis egy héttel később komoly kihívót kapott a Pearl Harbor – Égi háború című film képében. Mivel a következő hetekben sikerült elég jól tartani magát, ezért a nagyjából fél évig tartó mozis karrierje során a Shrek a 2001-es év negyedik legjobban kereső filmje lett.

A listán a nagy konkurens, az akkor még nem a Disney-hez tartozó, de annak érdekeltségében álló Pixar Szörny Rt-je megelőzte a Shreket, ugyanis az amerikai mozikban nem, de világszinten sikerült legyőznie az ogrét. A Shreket szintén megelőzte A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége és a Harry Potter és a bölcsek köve.

DVD- és VHS-eladások terén a DreamWorks Home Entertainment majdnem annyi pénzt, 420 millió dollárt, keresett a Shrekkel, mint amennyit a moziban kaszáltak vele.

A DreamWorks és a Disney közti rivalizálás egyik jó példája, hogy Shrek házivideós megjelenését a Szörny Rt-t mozis premierjének napjára időzítették, méghozzá annak ellenére, hogy akkoriban a DVD- és VHS-kiadványok keddenként jelentek meg, míg a filmeket pénteken mutatták be a mozikban.

Ez azonban az „ő ütött először” tipikus esete, hiszen állítólag a Shrek premierje idején azt az utasítást adták a Radio Disney munkatársainak, hogy nem adhatnak le Shrekkel kapcsolatos hirdetéseket.

A Shrek minden bizonnyal az első komolyabb jelzés volt a Disney számára, hogy a konkurencia is érti a dolgát, hiszen amellett, hogy a Shrek jobb bevételt ért el az amerikai mozikban, mint a Szörny Rt., még az első animációs filmeknek járó Oscar-díjat is megnyerte, ezzel nyilvánvalóvá téve, hogy komoly háború vette kezdetét az animációs filmek terén.

A harc máig tart, mégis a DreamWorks Animation, ami napjainkban a Universal Pictures tulajdona, már nem számít nagy játékosnak, még úgy sem, hogy ők készítették például az Így neveld a sárkányod!-, a Kung Fu Panda-trilógiát, valamint a Madagaszkárt és a folytatásait.

A Shrek 2. sikere után Katzenberg azt nyilatkozta, hogy mindig is öt filmben gondolkodtak, ezeknek a történetét pedig már rég felvázolták. Később a Shrek a vége, fuss el véle című negyedik rész írója, Josh Klausner elárulta, hogy eredetileg nem ez a rész lett volna az utolsó, de egyévnyi fejlesztés után Katzenberg meggondolta magát.

2014 körül Katzenberg megint egy ötödik részről beszélt egy interjúban, majd nem sokkal később az Universal 3,8 milliárd dollárért felvásárolta a DreamWorks Animationt, ami után azt tervezték, hogy 2019-ben vagy 2020-ban bemutatják a Shrek 5. részét, de ez a projekt annak ellenére csak fejlesztés alatt áll, hogy Michael McCullers által, saját ötlete alapján írt forgatókönyv nagyjából kész.

A Shrek 5. részére tehát még sokat kell várni, viszont az zöld ogre világához tartozó Csizmás, a kandúr folytatása 2022. szeptember 23-án érkezik, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló