Érdekességek A függetlenség napjáról



Ezeket a dolgokat talán még nem hallottad a 25 éve bemutatott filmről!A címe majdnem Doomsday, azaz Ítéletnap lett: Emmerich és Devlin már eredetileg is A függetlenség napja címet szerette volna adni a filmnek, aminek forgatása az ID4, azaz „Independence Day 4” munkacímet kapta.

A filmet gyártó 20th Century Foxnál azonban jobb ötletnek tartották a Doomsday, azaz az Ítéletnap címet, már csak azért is, mert A függetlenség napja címet korábban egy 1983-as film kapta, annak jogai pedig a konkurens Warnernél voltak.

Ezért Dean Devlin és a stúdió által javasolt címet szívből utáló Bill Pullman úgy döntött, hogy az elnöki beszéd szövegébe beleírják az „és ma megünnepeljük a függetlenség napját!” sort, ezzel elég okot szolgáltatva arra, hogy A függetlenség napja legyen a film címe. A Foxnál végül rábólintottak a dologra, majd két hét alatt a jogokat is megszerezték az új cím használatához.

Ezzel azt is sikerült elérniük Devlinéknek, hogy a nyár közepén mutassák be a mozik a filmet. Ez azért volt fontos, mert Roland Emmerich rettegett attól, hogy a stúdió majd valamikor az év végén, a hasonló témát feldolgozó Támad a Mars! premierje után akarja moziba küldeni a filmet, de így sikerült rákényszeríteni, hogy a július 4-i hétvégén legyen a bemutató, hiszen ki ne akarná a függetlenség napján megnézni A függetlenség napja című filmet?

A rendező egy fontos üzenetet is elrejtett a filmben: A függetlenség napja egyáltalán nem lehangoló film, ugyanis kimondottan pozitív üzenete van magáról az emberiségről. Ez az oka annak, hogy a végső csatához összefogott a világ összes nemzete, a Föld körül lebegő anyahajóra pedig egy fehér és fekete embert küldtek.

A rendező üzenete tehát egyértelműen az volt, hogy lényegtelen, hogy honnan jött valaki, mert az számít, hogy mindenkiben megvan a képesség arra, hogy összefogjon másokkal, ha a szükség úgy hozza.

Ám, ahogy az lenni szokott, a film rejtett üzenete szép, de a valóság annál sokkal kiábrándítóbb, ugyanis például Libanonban kivágták a bizonyos zsidókat bemutató részeket. Szintén cenzúrázták azt a részt, amelyben a Judd Hirsch által alakított karakter közösen imádkozik a végső csata előtt, de az is a kukában végezte, amikor az izraeli és arab csapatok összefognak a földönkívüliek ellen. A Hezbollah pedig felszólította a muszlimokat, hogy bojkottálják A függetlenség napját.

Will Smith helyett majdnem Ethan Hawke-ot láthattuk a főszerepben: A stúdió Ethan Hawke-nak ajánlotta fel a Steven Hiller százados szerepét. Hawke azonban nemet mondott, ugyanis nem nyerte el a tetszését a forgatókönyv. A legenda szerint annyira nem, hogy a neki küldött példányt kidobta a kocsija ablakán egy texasi főúton. Természetesen a döntést megbánta, miután látta a kész filmet.

Az amerikai hadsereg az 51-es körzet miatt nem támogatta a filmet: Gyakori, hogy a nagyobb szabású, amerikai hadsereget is bemutató filmeket támogatja a hadsereg, amiért cserébe tilos rossz színben feltüntetni a hadsereget, ugyanis az ő érdekük az, hogy a fiataloknak megjöjjön a kedve a szolgálathoz, miután látták a menő katonai holmikat.

A függetlenség napja esetében azonban nem a hadsereg bemutatása volt a gond, hanem a híres 51-es körzet emlegetésével, ahol állítólag az amerikai kormány elrejtette a földönkívülieket, lezuhant UFO-kat, akiket azóta is tanulmányoznak.

A készítők hülyeségnek tartották a klasszikus inváziós filmek sztorijait: Amellett, hogy Roland Emmerich nem hisz a földönkívüliek létezésében, még hülyeségnek is tartja a legtöbb idegen inváziós film történetét.

A német rendező véleménye az, hogy ha egyszer a földönkívüliek megjelennek a bolygónkon, akkor annak biztos, hogy nagy visszhangja lenne. Ezzel egyetértett Dean Devlin is. A páros tehát úgy döntött, hogy ha ők forgatnak idegen inváziós filmet, akkor abban biztos, hogy lesz egy kis tűzijáték.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló