15 millió dollárért sem vállalta el újra Batman szerepét Michael Keaton



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a 70 éves színészről!A vaskos fizetési ajánlat sem győzte meg, hogy elvállalja a Mindörökké Batman főszerepét: Azt követően, hogy a Batman visszatér alaposan megosztotta a közönséget és a kritikusokat is, a Warner arra az elhatározásra jutott, hogy a harmadik film sokkal könnyedebb, családbarátibb alkotás lesz, ezért először finoman, de aztán egyre határozottabban próbálták Tim Burton értésére adni, hogy köszönik az eddigi munkáját, de most már nyugodtan keressen magának más projektet.

Ugyanakkor Keatont szerették volna megtartani, ám a színész pocséknak tartotta a forgatókönyvet és az sem tetszett neki, hogy az új rendező, Joel Schumacher nem értette, hogy miért kell olyan sötétnek lennie a film világának. A színészt még a felajánlott 15 millió dolláros fizetés sem tudta rávenni arra, hogy igent mondjon a felkérésre.

Magánéleti gondjai miatt fúrta meg, hogy Michelle Pfeiffer játssza Vicki Vale-t a Batmanben: Az eredeti terv szerint Sean Young alakította volna az újságíró Vicki Vale-t a Batman című filmben, de mivel egy lovasbalesetben eltört a válla, ezért a készítők Michelle Pfeiffernek akarták adni a szerepet, ám Michael Keaton ezt nem hagyta.

Az akkoriban már évek óta házas színész néhány hónappal korábban csalta meg a feleségét Pfeifferrel, akivel a viszonya 5 hónapon át tartott, a szakítás pedig nem sokkal korábban következett be. Mivel Keaton meg akarta menteni a házasságát, ezért nem akart a színésznővel együtt dolgozni, ugyanis attól tartott, hogy a közelség újra összehozná őket. A szerepet végül Kim Basinger kapta.

Fél éven belül két filmben is feltűnt, méghozzá ugyanabban a szerepben: Még napjainkban is ritka (kivéve a Marvel Moziverzumot), hogy egy színész egy éven belül két filmben is eljátssza ugyanazt a karakter, hát még akkor, ha nem is folytatásról van szó, hanem különálló, önálló filmekről.

Keatonnak azonban ez is sikerült, ugyanis 1997 decemberében érkezett az amerikai mozikba az Elmore Leonard által írt Rum Punch filmváltozata, amiben a színész alakította Ray Nicolette FBI-ügynököt. Ezután 1998 júniusában újabb Leonard-adaptációt mutattak be, a Mint a kámfort, aminek egyik jelentében egyszer csak megjelent Ray Nicolette.

Az utóbbi filmben Keaton karaktere nem játszott nagy szerepet a történet alakulásában, ugyanis csak a Jennifer Lopez által játszott rendőrbíró volt párjaként bukkant fel, méghozzá olyan rövid időre, hogy az csak cameónak minősül, a színész neve pedig a stáblistán sem szerepel.

A könyvek esetében mind a két történetben szerepel Ray Nicolette ügynök, akit a Mint a kámfor rendezője, Steven Soderbergh is bele akart tenni a filmjében. Kisebb problémát okozott, hogy a Jackie Brown a Miramax gyártásában készült, viszont a Mint a kámfor már az Universalhoz tartozott, tehát Keaton karakterének jogait a Miramax birtokolta. Végül azonban sikerült elintézni, hogy ne kelljen fizetni Nicolette felbukkanásáért.

A rajongók ádáz gyűlölete fogadta, mikor kiválasztották Batman szerepére: Bár napjainkban is sokan úgy gondolják, hogy Keaton volt a legjobb és leghitelesebb Batman a filmtörténelemben, mégis a szerepre való kiválasztásakor ezt kevesen gondolták így.

Amikor ugyanis a Warner bejelentette, hogy kit választottak a szerepre, akkor az elképesztő gyűlöletáradatot indított a rajongók körében, akik petíciókkal próbálták rávenni a producereket arra, hogy keressenek másik színészt a szerepre, a stúdióhoz pedig közel 50 ezer (!) felháborodott levél érkezett.

Ron Howard első nagy rendezése hozta meg neki is a kiugrást: Az 1982-es Éjszakai műszak című film hozta meg az áttörést Keaton karrierjében. Ebben az alkotásban a színész egy olyan hullaházi alkalmazottat alakít, akinek támad egy új, elég veszélyes üzleti ötlete, méghozzá az, hogy átveszi a nemrég meghalt és hozzájuk került strici üzletét.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló