Érdekességek Steven Spielbergről



Meglepő tények a 75 éves rendezőről.Mindkét feleségét filmjei kapcsán ismerte meg, és Spielbergé volt minden idők egyik legdrágább válása: Spielberg 1976-ban, a Harmadik típusú találkozások szereplőválogatásán találkozott Amy Irvinggel, akivel a kapcsolata 1979-ig tartott, majd 1984-ben újra megpróbálták együtt, 1985-ben pedig össze is házasodtak, majd még ugyanebben az évben megszületett a gyermekük Max Spielberg. A házaspár 1989-ben vált el, ami akkori árfolyamon 100M$-ba került, így nevezhető a történelem egyik legdrágább válásának.

Spielberg az Indiana Jones második részének, A végzet templomának köszönhetően találta meg élete szerelmét, aki nem más, mint a film női főszerepét alakító Kate Capshaw.

Steven Spielberg hatalmas videójáték-rajongó, sőt az egyik sikersorozatot is ő indította el: Spielberg bevallotta, hogy ő maga is gamer, és volt már mindenféle konzolja, valamint játszott a kollégája és barátja, George Lucas játékfejlesztő cége, a LucasArts kalandjátékaival, köztük például a Monkey Islanddel. Emellett közreműködött a The Dig fejlesztésében, és saját játéka is van, aminek a címe Steven Spielberg's Director's Chair. A rendező a golf és a tévénézés mellett az Assassin’s Creeddel szeret a legjobban játszani, de a Call of Dutykat is szereti, főleg a Modern Warfare-t és a Medal of Honort.

A cápa hozta el első igazi sikerét, ám Spielberg majdnem belehalt a forgatásba és a karrierjét is félthette: Leginkább Spielberg fiatalságából fakadó tapasztalatlansága és naivitása okozott sok problémát A cápa forgatásán, ahol nemcsak a színészei, hanem a saját élete is komoly veszélybe került.

Ilyen baklövés volt például az, hogy az Atlanti-óceánon zajlottak a felvételek, ugyanis ott a stáb ki volt téve az időjárás és a nyílt víz veszélyeinek, de a sós vizet nem bíró műcápával, Bruce-szal is sok probléma adódott.

További gondot jelentett, hogy az Orca nevű hajó süllyedni kezdett, a színészek és Spielberg kis híján vízbe fulladt, sőt, a rendezőt majdnem összezúzta két másik hajó, a forgatókönyvíró, Carl Gottlieb esetében nem sokon múlott, hogy felaprítja egy propeller, Richard Dreyfus pedig közel volt ahhoz, hogy a vízben ragad egy ketrecben.

Mindemellett volt, aki áramütést szenvedett, és az is gondot okozott, hogy más vízi járművek, például vitorlások, folyton beúsztak a képbe, ezért bár a stáb napi 12 órát dolgozott, mégis átlagban csak körülbelül 4 óra volt a napi tiszta forgatási idő.

Mire a forgatás véget ért, addigra Spielberg már annyira tartott a kollégáitól, hogy az utolsó hajós jelenet felvételére el sem ment, mert attól félt, hogy behajítják a vízbe.

Bár tehetős családba született, több okból is nehéz gyerekkora volt: Spielberg családja ortodox zsidó vallású, ami nagyon megnehezítette Spielberg gyerekkorát, ugyanis az iskolában gyakran érték antiszemita támadások és többször megverték.

Emellett a szülei, Arnold Spielberg és Leah Posner válása is megviselte. A szétválásért sokáig a munkája miatt elfoglalt apját hibáztatta, de felnőttként megtudta, hogy valójában az anyja tehet arról, mert beleszeretett a férje legjobb barátjába, Arnold pedig úgy döntött, hogy csendben félreáll a balhézás helyett.

Szerencsére apa és fia jóval Arnold halála előtt rendezte a kapcsolatát, a rendező pedig ezért dedikálta az apjának a Ryan közlegény megmentését.

James Bondnak a közelébe sem mehetett: Spielberg rögtön A cápa sikere után szerette volna megszerezni a következő James Bond-film, A kém, aki szeretett engem rendezői székét, aminek érdekében megkereste Albert „Cubby” Broccoli producert, ám ő nemet mondott, azzal az indokkal, hogy a direktor még nem szerzett elég tapasztalatot.

Két évvel később, a Harmadik típusú találkozások sikere után Spielberg ismét felkereste a producert, akkor már a Holdkelte miatt, de Broccoli ismét nemet mondott, de akkor már azért, mert úgy gondolta, hogy a rendező túl „drága”.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló