Tíz alatt írta meg a legsikeresebb művét J.R.R. Tolkien



Meglepő érdekességek a 130 éve született íróról.Tíz év alatt hozta össze legsikeresebb művét: Tolkien eredetileg egy regénynek szánta A Gyűrűk Urát, ami aztán három kötetben jelent meg 1954 és 1955 között. Bár a mű „csak” 1137 oldal, mégis Tolkien 10 éven át írta, részben azért, mert amikor elkezdte, akkor némi túlzással azt sem tudta, hogy mi fog kisülni a történetből. Emiatt rengeteg felhasználatlan vázlatot írt, amit később a fia, Christopher Tolkien összegzett és adatott ki, így például neki köszönhető A szilmarilok megjelentetése is.

A sok éven át tartó munka és mítoszteremtés meghozta az eredményét, hiszen A Gyűrűk Urát nagyjából 70 nyelven adták ki, több, mint 150 millió példányban kelt el világszerte, ezzel pedig olyan sikerkönyvé vált, amit csak az olyan vallási kötetek előznek meg, mint a Biblia és a Korán.

Igazi romantikus alkat volt: 16 éves korában szeretett bele a nála három évvel idősebb Edith Brattbe Tolkien, akinek katolikus nevelője azért ellenezte a kapcsolatot, mert a lány protestáns volt, ezért megparancsolta a fiúnak, hogy 21 éves koráig ne találkozzon Edith-tel.

Tolkien szót fogadott, viszont ahogy betöltötte a 21. életévét, azonnal találkozott Edith-tel a vasúti viadukt alatt. Ennek az újbóli találkozásnak az eredményeként Edith felbontotta a már meglévő jegyességét, áttért a katolikus hitre, majd egészen az 1971-ben halálig egy párt alkotott a férfival. Tolkien két évvel a felesége halála után vesztette életét.

A házaspárt ugyanoda temették, és Tolkien kérésére a következő sírfelirat olvasható a sírkövükön:

„Edith Mary Tolkien, Lúthien, 1889-1971” és „John Ronald Reuel Tolkien, Beren, 1892-1973.”

Ha ismered az író munkásságát, akkor már rájöttél, hogy Lúthien és Beren volt Tolkien A szilmarilok című művének szerelmespárja.

Borzasztó sofőr volt: Gyerekkorában nem látott sok autót Tolkien, aki felnőttként már nem szívesen látta azokat. Bár a családja kocsiját olykor ő is vezette, abban nem volt sok köszönet, ugyanis egyszer nekihajtott a falnak, ráadásul állítólag néhányszor belehajtott a tömegbe azzal a felkiáltással, hogy: „Rohand le őket, majd szétszélednek!”

Végül aztán arra a döntésre jutott, hogy az autók ártanak a környezetnek, úgyhogy többé nem vezet. Ennek valószínűleg az angol gyalogosok örültek a legjobban.

Nagyon jó barátságot ápolt C.S. Lewisszal: Tolkien és a Narnia krónikái-könyvek írója, C.S. Lewis annyira szoros barátságot ápolt, hogy azt még a felesége is megirigyelte. Tolkiennak sikerült elérnie, hogy a fiatalon ateistává vált Lewis visszatérjen a keresztény hithez, ám azt rossz szemmel nézte, amikor a barátja egy elvált amerikai nővel kezdett találkozgatni, mert nem tartotta keresztényhez méltó viselkedésnek.

Ezután tönkrement a két író barátsága, amit Lewis halála után nagyon megbánt Tolkien, aki erről így írt a lányának címzett levelében:

„Eddig egy öreg fának éreztem magam, aki egyesével hullajtja a leveleit, de most úgy érzem, mintha egy fejszével csaptak volna oda a gyökereimnek.”

A rajongóit nem kimondottan szerette: Bár a legtöbben A Gyűrűk Ura írójaként ismerik Tolkient, mégis ő elsősorban akadémikusnak tartotta magát, és csak hobbiként tekintett a fantasy regények írására.

A tudományos munkái közül ki kell emelni a Beowulf: A szörnyek és a kritikusok című előadását, a Sir Gawain és a zöld lovag történetének modern fordítását és az A Middle English Vocabularyt. A szépirodalmi művei leginkább annak köszönhető, hogy úgy döntött, hogy hobbiból megpróbálkozik azzal, hogy saját mítoszt teremt a semmiből.

Az őt elég váratlanul ért siker hatására többen is megpróbálták adaptálni a műveit, de Tolkien rendkívül kritikus volt és nem titkolta a véleményét, ha egyes próbálkozások nem érték el a megfelelően magas szintet. A Gyűrűk Ura rajongóival szemben is elég szkeptikus volt, ugyanis szerinte azok többsége képtelenek valóban értékelni azt a sok munkát, amit a regényeire fordított.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló