Öt dolog, amit talán még nem tudsz Jim Carrey-ről



Meglepő érdekességek a 60 éves komikusról.Az áttörést hozó Ace Ventura valójában meglehetősen kétesélyes produkció volt: Habár ez meglepő lehet, mégis igaz, hogy Ace Venturát nem kimondottan Jim Carrey-re írták, ugyanis ő csak akkor csatakozott a stábhoz, amikor a forgatókönyv már elkészült és a rendezői széket is betöltötték.

Amikor azonban a színész megjelent, akkor a főszereplő hirtelen életre kelt, mert Carrey a saját képére formálta a figurát, rengeteg geget írt a filmbe, aminek köszönhetően végül forgatókönyvíróként is feltüntették, valamint folyton improvizált.

Az utóbbi azért okozott némi kellemetlenséget, mert a stáb nem bírta ki röhögés nélkül, ezért a női főhőst alakító Courteney Cox egyes jelenteinek felvételéről kiküldték Carrey-t, a vágási munkát pedig megnehezítette, hogy a felvett anyagon hallani lehetett a többiek nevetését.

Emellett a premier napjáig nem lehetett tudni, hogy milyen fogadtatása lesz a filmnek. Ezzel kapcsolatban nemcsak a stúdió vezetői és az In Living Color-béli munkatársai voltak bizonytalanok, hanem maga Carrey is, hiszen tudta, hogy a nézők vagy imádni fogják a vígjátékot, vagy annyira utálni, hogy az menthetetlenül tönkreteszi a színész karrierjét. Végül a 15 millió dollárból forgatott Ace Ventura csak Amerikába 72 millió dollárt kaszált.

A Wayans testvéreknek hála ismerték meg a nevét: Sok év és jó pár mozifilmes próbálkozás után az In Living Color című, alig fél órás, humoros szkeccsekből álló, Damon és Keenan Ivory Wayans által készített, 1990 óta öt évadot megélt tévéműsornak köszönhetően szerzett magának ismertséget Carrey.

A tévéműsor valamicskét hasonlított a Saturday Night Live-ra, ám míg abban jellemzően fehér komikusok léptek fel, addig az In Living Color esetében szinte csak színesbőrű fellépők kaptak esélyt. Ez alól Carrey volt az egyetlen kivétel. Ő 1994 végéig volt a műsor állandó szereplője, a legismertebb karaktere pedig a teljesen inkompetens, ön- és közveszélyes Bill, a tűzoltóparancsnok volt.

Tommy Lee Jones szívből utálta őt: „Utállak. Komolyan nem kedvellek, nem bírom elviselni a bohóckodásodat” – ezt állítólag Tommy Lee Jones közölte Jim Carrey-vel a Mindörökké Batman forgatásán, az utóbbi színész szerint.

Carrey szerint eddig csak két olyan emberrel találkozott, aki utálta őt, ráadásul mindkettő vezetékneve Jones. Az egyik a már említett Tommy Lee Jones, míg a másik a Bolondos dallamok karaktereinek megálmodója, Chuck Jones.

Első filmjét évekkel később Gumiarc címen forgalmazták: A karrierje kezdetén Carrey kisebb-nagyobb klubokban lépett fel. Habár nem egyszer érte bukás, mégis ahogy telt az idő, úgy mutatkozhatott be egyre nagyobb helyeken, majd megérkeztek a tévés szerepek is.

1981-ben, alig 19 évesen megkapta egy 55 perces tévéfilm, az CBS csatornán műsorra tűzött, Introducing… Janet, azaz Bemutatom… Janetet című vígjáték főszerepét. Carrey karaktere egy válságba került stand-upos volt, aki furcsa barátságot kötött egy diáklánnyal.

Amikor a vígjáték több, mint 10 évvel később, 1995-ben megjelentették VHS-en, akkor a forgalmazó úgy döntött, hogy meglovagolják Carrey hírnevét, ezért a színész ragadványnevére, Rubberface-ra, azaz Gumiarcra változtatták a film címét.

Egy családi tragédia is közrejátszott abban, hogy a komédiázást választotta: A kanadai Ontarióban született Carrey már egész kicsiként olthatatlan vágyat érzett a komédiázás iránt, ám ennek háttrében elég szomorú ok áll, ugyanis a színészhez hasonlóan, az édesanyja is depresszióval küzdött, a kisfiú pedig próbált mindent megtenni, hogy felvidítsa.

Ha az kellett, akkor imádkozó sáskát utánzott, nekifutott a falnak, leugrott a lépcsőről, ha úgy látta, hogy ettől kicsit jobb lesz az anyja hangulata. Carrey édesapja, Percy azt tanácsolta a fiának, hogy ha már ilyen kifogyhatatlan az energiája, akkor próbálkozzon meg komolyabban is a műfajjal, majd ő volt az, aki elvitte a 15 éves komikust az első fellépésére.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló