Internetes rejtélyekEzekre az ügyekre nincs magyarázat.Az internet legtitokzatosabb dala: Mindenkivel előfordul, hogy egy dal jár a fejében, de nem jut eszébe a címe, vagy az előadója. Ilyen esetben segíthet a Google keresés. Amikor azonban egy Darius nevű férfi próbálta megkeresni egy szám címét, amit egy régi kazettán talált, akkor a Google cserbenhagyta. Ekkor a férfi nővére, Lydia folytatta a kutatást, aminek részeként feltette a dalt a világhálóra.

Nemsokára több ezer zenerajongó fogott össze, hogy megtalálják a dal címét és előadóját, ám a kutatás a mai napig nem járt sikerrel. Ez főleg azért különös, mert a dal mindenkinek nagyon ismerős, még sincs információ az eredetijéről.

Néhányan úgy gondolják, hogy a korai Depeche Mode vagy Joy demója lehet, de nem az. A testvérpár nem adta fel a kutatást.

Cicada 3301: 2012-ben jelent meg az internet egyik legnagyobb rejtélye, a Cicada 3301, ami egy Cicada molylepkét tett fel a világhálóra azzal a szöveggel, hogy: „Hello. Nagyon intelligens embereket keresünk, amihez egy tesztet készítettünk elő. Itt van egy rejtett üzenet, amit keress meg, hogy elvezethessen azon az úton, amelyen megtalálsz minket. Várjuk azt a keveset, akinek sikerül. Sok szerencsét!”

Ez a felhívás azonnal lázba hozta a világháló közösségét. Az első nyom után újabbak következtek, hamarosan pedig a kihívás kilépett a virtuális térből a valósságba, ugyanis az egész bolygón jeleket rejtettek el a titokzatos szervezők.

Természetesen nagyon sokan azon gondolkodtak, hogy kik állhatnak a Cicada 3301 hátterében. Voltak, akik arra tippeltek, hogy a CIA vagy az NSA toboroz így újoncokat, ám a mai napig nem derült ki, hogy valójában kik álltak a szöveg hátterében, de az is rejtély, hogy volt-e olyan ember, akinek sikerült végigcsinálnia az egészet.

A Bitcoin alapítójának személye: 2009. január 3-án dobták a piacra a Bitcoint, amiről tudjuk, hogy a világ egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb kriptovalutájává vált, aminek piaci értéke meghaladta az 1 billió dollárt 2021-ben.

Ugyanakkor érdekes, hogy szinte semmit sem tudni a Bitcoin alapítójáról, Satoshi Nakamotoról, méghozzá annyira, hogy sokan azt is megkérdőjelezik, hogy létező személyről van-e szó. Nakamoto 2008-ban jelent meg először a világhálón, „Bitcoin: Egyenrangú elektronikus készpénzrendszer” címmel, majd a következő hónapokban, években a Bitcoin legnagyobb „bányászává” és szószólójává vált.

2011-ben azonban eltűnt, miután azt írta egy e-mailben a Bitcoin központi fejlesztőjének, hogy „más dolgokkal akar foglalkozni”. Az azóta eltelt években sok teória látott napvilágot Nakamoto személyazonosságával kapcsolatba.

A találgatások között egy ausztrál tudós, Craig Wight és a Bit Gold (a Bitcoin előfutára) alapítója, Nick Szabó azonosította a legfontosabb jelölteket. Ugyanakkor azt máig nem tudni, hogy kicsoda valójában Nakamoto, aki a gyanús szerint nagy mennyiségű bitcoin tulajdonosa.

Publius Enigma: Az 1994-ben megjelent Publius Enigma lehet az egyike a világ első internetes rejtélyeinek. Bár akad néhány információ az eredetével kapcsolatban, azt mégsem lehet mondani, hogy az ügy megoldódott.

Jelenleg az sem biztos, hogy megoldható-e, vagy egyáltalán tényleg rejtélyről van-e szó. Ami biztos, hogy a titokzatos dolog egy Pink Floyd rajongói oldalon kezdődött, ahol egy Publius Enigma nevű felhasználó azzal állt elő, hogy titkos kódot rejtettek el a Pink Floyd Division Bell című albumában, és nyereményt kapnak, ha közösen megoldják a rejtvényt.

Az ezt követő években a rajongók vitázni kezdtek a rejtélyről, amivel kapcsolatban több elméletet is kitaláltak. Páran szkeptikusan álltak hozzá a dologhoz, és azt mondták, hogy a felhasználó csak a bolondját járatta velük.

Publius Enigma cáfolta, hogy szórakozik és megígérte, hogy bebizonyítja az igazát. Azt kérte a rajongóktól, hogy figyeljék a Pink Floyd Giant's stadionbeli koncertjét, amin bizony egy kis időre megjelent a képernyőn az „Enigma” és a „Publius” szavak.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló