Érdekességek a 20 éves NarutórólEzeket a dolgokat talán még nem tudod a híres anime-ről.1. Ahogy több más anime-ből, úgy a Narutóból is készítettek musicalt, sőt, Japánban még egy Naruto-tematikájú vidámpark is található.

2. Az elmúlt évtizedek egyik, de talán a legismertebb anime-sorozata a Naruto, aminek már rengeteg utalást és mémet köszönhetünk. Ilyen például a „Naruto Run”, ami a széria szereplőinek furcsa futási módját figurázza ki. A hátracsapott karos, áramvonalasnak szánt futást már sokat kipróbálták a valóságban, ami mindig szórakoztató látványt nyújt.

3. Míg a Naruto 220 részt, addig a folytatása, a Sippúden 500 epizódot kapott, a Boruto pedig jelenleg a 244. résznél jár. A három sorozat egyben most 964 részből áll, ha nem számoljuk hozzá a több tucatnyi mozi- és tévéfilmet.

4. A Naruto szereplői dzsucukat használnak, tehát azokat a különleges technikákat, amelyekkel a csakrák energiáit irányítják. A valóságban nem létezik a dzsucuk, de a csakrák befolyásolhatósága része a hinduizmusnak és a buddhizmusnak, ám míg a létező keleti vallások ezt meditációval és jógával teszik, addig a Naruto világában főleg kézjeleket használnak a szereplők.

5. Kisimoto Maszasi ikertestvére, Kisimoto Szeisi ugyancsak mangaművész. Az ő legismertebb művei a 666 Satan és a Blazer Drive. A karrierjük elején mind a két alkotót érte az a vád, hogy egymást másolják, de a sok hasonlóság oka inkább a közös gyerekkor és a közös hatások.

6. A Naruto 2016-ban kapott spin-off történetet, a Boruto mangasorozatot, ami a Narutóék utáni következő nindzsa-tanonc generációról szól, főszerepben Borutóval, aki Naruto fia. Ennek a mangasorozatnak az érdekessége, hogy a történetet szintén Kisimoto írta, amiben a társa az anime-sorozat egyik fő forgatókönyvírója, Kodacsi Ukjó, de az illusztrációkat Kisimoto korább asszisztense, Ikemoto Mikio készítette. A manga és az abból készült anime napjainkban is fut.

7. Kisimoto nem titkolja a rajongását Torijama Akira mangái iránt. Azok közül is a Dragon Ball című sorozat áll hozzá a legközelebb, amit az is jól mutat, hogy annak a főszereplője, Son-Goku ihlette Naruto személyiségét a szeleburdiságával és az életrevalóságával.

8. Természetesen egy olyan híres történet, mint a Naruton nem kerülhette el a videójátékos feldolgozást sem. Az elmúlt húsz évben már több tucat játék készült belőle Nintendóra, Playstationre, Xboxra és mobiltelefonra. A videójátékok közül a verekedős akciójátékok a legnépszerűbbek, de a stratégiai játékokat és az RPG-t is sokan szeretik.

9. A Naruto esetében előnyt jelentet, hogy az anime-sorozatot a Studio Pierrot és az Aniplex gyártócégek vállalták el, ugyanis sok már híres szériát is nekik köszönhet a világ. A Studio Pierrot esetében ilyen sorozat volt például a Tokyo Ghoul és a nálunk is vetített Yu Yu Hakusho. Az Aniplex sorozatai közül a Fullmetal Alchemist és a Demon Slayer tartozik a legismertebb címek közé. A két cég több anime-t is készített együtt. Ezek közül a legismertebb a Bleach.

10. 2000. október 3-án adták le a japán tévékben a Naruto anime-sorozat első részét. Mivel az akkor már három éve futott a manga sikeres volt, így borítékolható volt, hogy a sorozat is az lesz, ám az is vitathatatlan, hogy az anime hozzátette a történet nemzetközi népszerűségéhez. A manga 45 országban jelent meg, az anime-t viszont 90 országban tűzték műsorra.

11. Kisimoto eleinte nem akart nagy hangsúlyt fektetni a romantikára a sorozatban, de aztán a saját magánéletének változása arra motiválta, hogy egyre több romantikus helyzetbe kerüljenek a szereplői is, sőt, olykor azt írta meg, ami vele és a feleségével történt. Naruto szüleit azután mutatta be, hogy megszületett a saját gyermeke.

12. Mivel az anime párhuzamosan futott a hetente megjelenő mangával, ezért a sorozat alkotóinak plusz történeteket kellett kitalálniuk, hogy ezzel időt adjanak Kisimotónak és csapatának arra, hogy fejlesszék a fő történetszálat.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló