Kicsoda Obi-Wan Kenobiról?



Ezt érdemes tudni a jedi mesterről, aki a saját sorozatával tért vissza a Disney+-ra!A yavini csata előtt 57 évvel, a Stewjon bolygón született Obi-Wan Kenobi, aki néhány hónapos korában a Jedi Templomba került. Azt követően, hogy Obi-Wan teljesítette az első próbáit és padavanná vált, Qui-Gon Jinn mestert jelölték ki a mesterévé, akivel sok vitájuk volt a különböző mentalitásuk miatt. Végül azonban sikerült megtanulniuk tisztelni egymásban a különbségeiket.

Ez akkor következett be, amikor Qui-Gon már szinte lemondott arról, hogy jó mestere lehet Obi-Wannak, ám a Pijal bolygón ráébredt, hogy micsoda erő rejlik kettejük különbségeiben.

A yavini csata előtt 32-ben bízták meg azzal Obi-Want és Qui-Gont, hogy találjanak diplomáciai megoldást a Kereskedelmi Szövetség Naboo rendszerben létesített blokádjára, ám a helyzet elfajult, ezért a jediknek ki kellett menekíteniük Padmé Amidalát.

A szökés közben megsérült a jedik hajójának hiperhajtóműve, emiatt nem tudtak Coruscantra ugrani, így kénytelenek voltak a Tatuinon landolni, hogy megjavítsák a hajót. A leszállás után Obi-Wan a hajón maradt, Qui-Gon pedig az időközben összeszedett útitársaikkal elindult új hiperhajtóművet keresni.

Kutatás közben találkozott egy Anakin Skywalker nevű fiatal rabszolgafiúval, akivel kapcsolatban úgy érezte, hogy a gyerek érzi az Erőt, ezért vérmintát vett tőle, majd azt elküldte Obi-Wannak, hogy elemezze ki.

Az eredményből kiderült, hogy Anakin vérében olyan magas a midiklorián szám, amilyen egyik másik jediében sem. A jedi tanok szerint a midikloriánok minden élőlény sejtjeiben megtalálhatók és szimbiózisban élnek velük. Azt, hogy valaki Erő-érzékeny-e, a testében található midiklorián számok határozzák meg.

Azt követően, hogy a Naboo-ra visszatérő Padménak sikerült kibékítenie az embereket és a bolygó őshonos népét, a gunganeket, kezdetét vehette a blokád felszámolása. Ezt a csatát Qui-Gon nem élte túl, ugyanis megölte a Sith tanítvány Darth Maul, akivel aztán Obi-Wan végzett, legalábbis látszólag.

Mielőtt Qui-Gon meghalt, utolsó szavaival megbízta Obi-Want, hogy tanítsa ki Anakint, mert szerinte ő a Kiválasztott, aki az ősi jedi prófécia szerint egyensúlyt hoz majd az Erőbe. Bár a tanács kezdetben vonakodik, de végül megengedik Obi-Wannak, hogy kiképezze Anakint.

Habár kettejüknek is volt jó néhány konfliktusa, mégis végül olyan erős kapcsolat alakult ki köztük, hogy Obi-Wan még a rendet is otthagyta volna azért, hogy megvédje Skywalkert. A klónok háborúja elején Anakin átment a próbákon, így jedi lovag vált belőle, sőt, még tanítványt is fogadott, Ahsoka Tano személyében.

Ahogy sok más jedi életében, úgy Obi-Wanéban is kiemelt szerepet töltött be egy különleges nő. Esetében Satine Kryze, a Mandalore bolygó grófnője, akivel egy küldetés során ismerkedett meg Obi-Wan, aki akkor még Qui-Gon tanítványa volt. A küldetés során elég közel került egymáshoz Obi-Wan és Satine, de Obi-Wan végül a jedi a rendet választotta, ám a grófnő iránti érzései később sem szűntek meg.

Obi-Wan egy életre szóló ellenségre tett szert a korábbi sith harcos, Maul képében, aki a családja, az Éjnővér boszorkányok mágiája és a saját haragja által élte túl a Baljós árnyakban szerzett sérüléseit.

Maul évekig élt a Lotho Minor nevű szeméttelep bolygón, ahol fémhulladékból készített magának pókszerű altestet. A fájdalom és a kudarc miatt teljesen megőrült és csak az éltette, hogy bosszút akar állni azon, aki így elbánt vele. Ők ketten többször is harcoltak egymással a háború során.

Maul soha nem tudta legyőzni a jedit, ezért másképpen akart szenvedést okozni neki. Miután a Mandalore megmaradt radikálisai, a Halálőrség segítségével átvette a hatalmat a bolygó felett, megölte Obi-Wan szerelmét, Satine grófnőt.

Kettejük végső párbajára a yavini csata előtt két évvel került sor a Tatuinon, ahol a már idős Obi-Wan legyőzte Mault, akinek holttestét a jedik hagyományai szerint halotti máglyán égette el.

(Forrás: gamestar.hu)

Ajánló

Ajánló