Meglepő érdekességek Christopher Lee életéből



Kevésbé ismert tények a 100 éve született színészről.Ő játszotta el a legtöbbször Drakulát: A színész első filmje az 1957-es Frankenstein átka volt, amiben ő alakította a híres szörnyet, ami után két évvel eljátszotta a Múmia címszerepét. Nem ezek a szerepek voltak azonban azok, amelyek beskatulyázták, ugyanis a két alkotás között Lee alakította a Hammer első Drakula-filmjének főszerepét, ami után ő alakította a legtöbbször moziban, összesen kilencszer, az erdélyi grófot.

Ő volt minden idők legöregebb metálénekese: Lee már a harmincas éveiben járt, amikor a rock and roll népszerűvé vált, mégis a színész csak élete utolsó éveiben próbálta ki magát a műfajban. Lee már a hetvenes években, tehát a metál születésének idejében rajongott a zenéért, de csak az ezredforduló után próbálta ki magát benne, ám akkor slágerlistás kislemezekkel állt elő. A színész korábban több filmjében (például A vesszőből font emberben) is megmutatta a baritonját, amivel operaénekesként is szép karrierje lehetett volna, ám ő mégis egy metál albummal rukkolt elő 2006-ban, Revelation címmel, amit kis- és nagylemezek követtek, olyan dalokkal, mint például a híres karácsonyi dalok metálfeldolgozásai.

A 90 évesen metálkarrierbe vágó Lee a Charlemagne-ot választotta előadói névnek, amivel az őse, a középkori király, Nagy Károly előtt tiszteleget.

Már az eredeti Star Wars-trilógiában szerepet ajánlottak neki: A Star Wars előzménytrilógiájának második részében, A klónok háborújában alakította Palpatine tanítványát, Dooku grófot Lee, aki már a hetvenes évek végén, az első filmben is csatlakozhatott volna a franchise-hoz, ugyanis George Lucas neki ajánlotta fel Wilhuff Tarkin szerepét.

Lee azonban akkor nemet mondott, így Peter Cushing kapta a szerepet. A két színész nem volt ismeretlen egymásnak, hiszen amellett, hogy a legközelebbi barátok voltak, még 24 közös filmben szerepeltek.

Eljátszotta Sherlock Holmest, Sherlock Holmes bátyját és az egyik legismertebb Sherlcok Holmes-történet fontos szereplőjét is: Peter Cushing és Lee sok közös filmben szerepelt. Ezek közül volt az egyik az 1959-es A sátán kutyája, amiben Cushing alakította Sherlock Holmest, Lee pedig Henry Baskerville-t játszotta.

A három évvel később készült francia-német-olasz koprodukcióban, a Sherlock Holmes és a halál nyakláncában azonban már Lee alakította a híres magándetektívet. Ezután a kilencvenes évek elején még két ugyanilyen alkotásban, Sherlock Holmes és a primadonnában és Bűntény a Viktória-vízesésnél-ben játszotta Holmes karakterét.

Emellett szerepelt Billy Wilder 1970-es Holmes-paródiájában, amiben nem a magándetektívet, hanem annak bátyját, Mycroftot alakította, ami azt jelenti, hogy Lee összesen három Doyle-karaktert keltett életre.

Színészi pályája elején nőket is szinkronizált: A katonai szolgálat után az unokatestvére, az Egyesült Királyság olasz nagykövete, Nicolo Carandini tanácsolta, hogy Lee-nek, hogy álljon színésznek.

Lee eleinte iskolai darabokban játszott, és érdekelték a művészetek, főleg az irodalom, de az nem jutott eszébe, hogy színházi vagy filmes karrierbe kezdjen, ráadásul a producerek sem halmozták el munkával, mivel túl magasnak tartották.

A színészi pályafutása első évében kisebb szerepeket kapott, ami mellett külföldi filmekben szinkronizált, méghozzá volt, hogy egyszerre több karaktert. Lee nagyon jól beszélt a különféle nyelvjárásokban, ezért a felnőtt férfiak mellett gyerekeknek, öregembereknek, de még nőknek is kölcsönözte a hangját.

Az unokatestvére volt a James Bond-könyvek írója: Miután a színész szülei elváltak, az édesanyja hozzáment a James Bond-könyvek írójának, Ian Flemingnek a nagybátyjához. Habár Lee és a mostohaunokatestvére között tíz év korkülönbség volt, mégis jó kapcsolatot ápoltak egymással, méghozzá annyira, hogy Fleming azt szerette volna, ha a Lee játssza el az 1962-ben készült Bond-film főgonoszát. Dr. No karakterét azonban végül Joseph Wiseman alakította.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló