Angol királyok, akik furcsa körülmények között haltak megUralkodók, akiknek nem adatott meg a békés halál.Oroszlánszívű Richárd: Több franciaországi hadjáratban győzött, és a harmadik keresztes hadjáratban is sikereket aratott, ám a halála már nem volt ilyen ragyogó. Oroszlánszívű Richárd kimondottan élvezte, ha számszeríjat fognak rá, és akkor is ennek örült, amikor egy francia kastély ostrománál egy fiatal lovag eltalálta a vállát.

A király megtapsolta az illetőt, ám a nyilat nem tudta kihúzni, ezért orvost kéretett. Az akkori orvostudomány még messze járt a maitól, így a király sebe elüszkösödött. A király 1199-ben, az anyja karajaiban halt meg.

I. Vilmos orániai herceg: A Hágában született Orániai Vilmos Henrik volt Anglia egyetlen holland királya. Az apja, II. Vilmos nyolc nappal a fia születése előtt halt meg, ezért ahogy világra jött, úgy vált Oránia hercegévé Vilmos Henrik.

Az uralkodó egészsége soha nem volt jó, többek között asztmában szenvedett. A halálát mégsem a egyik betegsége okozta, hanem egy vakond, ugyanis mikor a lova megbotlott egy nagy vakondtúrásban, akkor az uralkodó leesett és eltörte a szegycsontját. A sérülései szövődményeként tüdőgyulladást kapott, amibe 1702-ben meghalt.

II. (Rufus) Vilmos: I. Hódító Vilmos és Flandriai Matilda legidősebb fia volt II. (Rufus) Vilmos, aki az apja halálát követően, 1087-ben foglalta el a trónt, majd átvette a bátyja, II. Róbert normann herceg uralkodását is.

A halál 1100 augusztusában érte utol egy vadászat során. A király rémálomból riadt fel a halála napján. A lidércnyomás, amiben az szerepelt, hogy az eget beborítja a sötétség, annyira megijesztette, hogy nem is akart elmenni a vadászatra, de néhány pohár bor után úgy döntött, hogy mégis útnak indul az Új-erdőbe, ahol a társa, Walter Tirel elvétett egy szarvasbikát, és a nyila II. (Rufus) Vilmos mellkasába fúródott.

Habár abban az időben gyakoriak voltak a vadászbalesetek, mégis ez az eset inkább gyilkosságnak tűnik, mivel miután az uralkodó lezuhant a lováról, Tirel elmenekült, és soha több nem ment vissza Angliába.

Hódító Vilmos: 1087. szeptember 9-én hunyt el az 59 éves Hódító Vilmos, aki huszonegy évig volt Anglia királya és harmincegy évig Normandia uralkodója. A haláláról két beszámoló ismert. Az egyikben a francia Mantes városát akarta elfoglalni, de megbetegítette a hőség és a fáradtság. A hazafelé utazás során a nyereg átszúrta a nagy hasát, ami miatt még egy jó ideig betegeskedett.

A király annyira félt a haláltól, hogy elrendelte több olyan templom felújítását, amelyet a seregei romboltak le, valamint jelentős vagyont osztott szét a szegények és a papok között. Amikor Hódító Vilmos meghalt, akkor a vagyonukat menteni akaró nemesek rögtön elmentek, a szolgálói pedig vittek minden értékes és mozdítható holmit.

A király holttestét otthagyták, majd egy közönséges lovagra bízták, ahogy a temetést is. A feljegyzések szerint Hódító Vilmos olyan kövér volt, hogy nem fért bele a számára készített kőszarkofágba.

Egy szerzetes feljegyzéseiben az állt, hogy miközben próbálták beleerőltetni a kőszarkofágba a gázok miatt még jobban felpuffadt uralkodó testét, akkor az felszakadt, és a belőle kiáramló bűz megtöltötte a templomot. Mivel a szagot a füstölők és a tömjén sem tudta elnyomni, ezért gyorsan befejezték a temetési szertartást.

I. Henrik: Hódító Vilmos negyedik fia, Henrik, nem ápolt jó kapcsolatot a testvéreivel, de elkötelezte magát Rufus Vilmos mellett. Amikor a testvére meghalt, akkor ő foglalta el a trónt, és 35 évig uralkodott, egészen addig, amíg meg nem ölte a kedvenc étele.

1135 őszén, amikor I. Henrik vadászatra ment Lyons-la-Forêt-ba, akkor eleinte nem volt baja, de aztán az uralkodó rosszul lett. Mint kiderült, az orvosa figyelmeztette, hogy ne egyen sok tengeri ingolát, vagyis orsóhalat, de mivel I. Henriknek ez volt a kedvenc étele, ezért nem foglakozott az orvosi utasítással. A király rosszul lett az ételtől, majd az állapota egy hét alatt válságosra fordult, és elhunyt.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló