Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Brendan Gleesonről (2. rész)



Meglepő érdekességek a 67 éves színészről.Első rendezése abszolút családi vállalkozás: Habár több, mint 100 filmben szerepelt, mégis rendezőként csak egy rövidfilmet készített Gleeson. Ez a 2018-ban készült, 19 perces Psychic, ami a színészszámára igazi családi vállalkozás volt, ugyanis mind a négy fia közreműködött benne.

A Saturday Night Live-ban hatalmasat ment: Gleeson mindig rávehető egy kis mókázásra, amire kiváló példa a Saturday Night Live, aminek 932. részében vett részt házigazdaként. A zenei vendég Will Smith és Jada Pinkett Smith gyermeke, Willow volt.

Mivel Gleeson ebben debütált házigazdaként, ezért egy beszéddel indította a 2022. október 8-iki adást. Ebben elmondta, hogy milyen érzés írnek lenni. A beszélgetések és a zenei számok mellett rövid vicces jelenetek szerepelnek, amelyek közül az egyikben Gleeson törzsfőnökként vérez össze mindent, egy másikban középiskolai barátainak vallott be egy durva titkot, a harmadikban pedig Colin Farerrell-lel bolondoznak.

Fiatalnak lenni Dublinban nem mindig volt leányálom: Gleeson ritkán beszél a magánéletéről a közvéleménynek, ám az első mozifilmje után, barátja és kollégája, Robbie Coltrane azt mondta neki, hogy ez mostantól meg fog változni. Tény, hogy Írországban nehéz névtelenségbe burkolózni, de a színész továbbra is igyekszik kerülni a nyilvánosságot.

A színész filmes karrierje előtti időszakról, amikor tanított és színpadon játszott, kevés a információ, azt a néhány morzsát pedig, amit esetleg elejt, a vele készült interjúkból lehet összecsipegetni.

Mivel Gleeson nem tartja magát elég jóképűnek, ezért sokszor játszik fenyegető karaktereket a filmjeiben. Ezzel kapcsolatban egy interjúban beszélt arról, hogy amikor John Boormannel forgatta az 1998-as A bűncézárt, amiben egy dublini bűnözőt, Martin Cahillt alakította, akkor a rendező azt kérte tőle, hogy menjen mélyebbre és hozza elő magából az aljas oldalát.

A színész eleinte nem értette, hogy a rendező mire utal, de aztán sikerül mélyebbre ásnia, aminek eredményeként rémálmok kezdték gyötörni a múltból, ugyanis Dublin nem volt a legjobb hely a biztonságos felnőtté váláshoz.

Zaklatásban és megfélemlítésben is volt része az ír fővárosban, amikor egy srác ráuszította a kutyáját, egyszer pedig egy busz ütötte el. Ezekről a dolgokról azonban csak érintőlegesen beszél az interjúiban, és már vált is más témára.

Amikor a 2014-es Kálvária című filmet reklámozta az Egyesül Államokban, akkor egy rádiós beszélgetés során szóba került a szexuális zaklatás is, amivel kapcsoltban megkérdezték tőle, hogy ismer-e valakit, akit bántalmaztak, akkor elmondta, hogy általános iskolás korában egy pap hozzáért, amit különösnek talált, de az érzés nem tartott sokáig és egyáltalán nem okozott neki traumát. Erről azóta sem beszélt senkinek, még a szüleinek sem.

Jól hegedül: Gleeson már a Michael Collins (1996), a Hideghegy (2003) és A sziget szelleme (2022) című filmekben is megmutatta, hogy mennyire tehetséges hegedűs. A színészről tudni lehet, hogy már a nagyapja is zenélt, ő pedig 16-17 évesen próbálta ki az ír mandolint, majd a 20-as évei végén, 30-as évei elején tanult meg hegedülni, mert szüksége volt egy másik hangszerre a komorabb hangulatú zenékhez is.

Saját bevallása szerint a zenének köszönheti, hogy nem lett belőle utcagyerek. A tehetségét Fergus fia is örökölte. Gleeson azonban nem csak a filmekben zenél, ugyanis közreműködött az Altan és a Dervish nevű ír folkbandák albumaiban is.

Szerinte nincs olyan, hogy kis szerep: A színészek jó része szerint létkérdés, hogy minél előkelőbb helyet kapjon egy filmben, ám Gleeson véleménye az, hogy nem létezik kis szerep. Szerinte rendkívül fontos, hogy az ember tudja, hogy hol a helye és ne akarjon mindenáron Hamletté válni.

Olykor csak azt kell csinálni, amire szerződtették az ember. Ő kimondottan szereti a kisebb szerep adta szabadságot, amikor csak úgy besétál, és nem az ő dolga elvinni a hátán a történetet.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló