Lélegeztetőgépre kerülhet, aki kipróbálja a fahéj kihívást



Kerüld ezeket a veszélyes TikTok- és Youtube-kihívásokat!Fahéj challenge: Ennek az időnként visszatérő kihívásnak a lényege, hogy meg kell enni egy kanál őrölt fahéjat, méghozzá úgy, hogy nem lehet vizet inni. A fahéj nagyon finom por, ami a nyálkahártyákra tapadva köhögést, fulladás, és száj, orr, torok irritációt okozhat.

Súlyos következményei lehetnek annak, ha a köhögés miatt a tüdőbe kerül a fahéj, ami olyan erősen irritálhatja a tüdőt, hogy az akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. A kihívásban résztvevők közül többen is kórházi kezelésre szorultak és lélegeztetőgépre kerültek, hogy túléljék az őrült kalandot.

Terhességi teszt challenge: Ez a kihívás arról szól, hogy a résztvevők feltörnek egy vény nélkül kapható terhességi tesztet és lenyelik a benne lévő kapszulát, mert egyesek azt hiszik, hogy az egy sürgősségi fogamzásgátló. Természetesen ez ostobaság, ugyanis a terhességi tesztnek semmi köze az esemény utáni tablettához.

A terhességi tesztben található tabletta dolga az, hogy felszívja a nedvességet és szárazon tartsa a reagenst. Ezek a tabletták sokféle méretben és formában fordulnak elő, ráadásul nemcsak a terhességi tesztekben, hanem más termékek csomagolásában is.

A leggyakrabban szilikagélt használnak erre a célra, és bár általában nem káros az egészségére, mégsem kellene lenyelni, mert könnyen okozhat fulladást. Ha pedig valaki attól fél, hogy terhes lett, akkor az menjen orvoshoz ahelyett, hogy terhességi tesztet eszik.

Benadryl challenge: Szezonális allergiára szokták használni a vény nélkül kapható, Benadryl nevű antihisztamint, aminek túladagolása hallucinációkat és enyhén betépett állapotot okoz. A nagy dózisban szedett Benadryl következménye lehet például a vizeletvisszatartás, hányinger, hányás, ájulás, de extrém esetben halálhoz is vezethet. Egy halálesetet már biztos, hogy okozott ez a kihívás, ugyanis egy 15 éves oklahomai lány belehalt, amikor megpróbálta teljesíteni.

Só és jég challenge: Ez a veszélyes kihívás úgy néz ki, hogy a résztvevők sót szórnak a karjukra vagy a csuklójukra, majd jeget helyeznek a tetejére. Bár ez ártalmatlannak tűnhet, mégis baj lehet belőle, mert súlyos sérüléseket okozhat.

Ez valójában nem egy jópofa játék, hanem kémiai kísérlet, ugyanis a só, a jég és a testhőmérséklet által felolvasztott víz kölcsönhatásba lép egymással és hőt termelnek, ami pár percen belül égési sérülést okoz, és a szakértők szerint súlyosan károsíthatja az idegvégződéseket.

Koronavírus challenge: Ahelyett, hogy a koronavírus-járvány elvette volna az emberek kedvét az őrült kihívásoktól, inkább ihletet egyet. Jobban mondva egy Ava nevű influencer terjesztette el ezt a butaságot, ugyanis ő töltötte fel azt a videót, amelyben egy repülő vécéülőkéjét nyalogatta, hogy koronavírus legyen, és az is lett.

Nemsokára mások is követték Ava rossz példáját, és például ajtókat, metrófogantyúkat nyalogattak, hogy elkapják a betegséget.

Ducktape challenge: Napjainkban is vissza-visszatér a ragasztószalag kihívás, amiben az emberek ragasztószalaggal kötik össze a lábukat, vagy egy székben, falhoz rögzítik magukat, majd megpróbálnak kiszabadulni.

Bár viccesen és ártalmatlannak hangozhat, mégsem veszélytelen a játék, hiszen könnyen meg lehet sérülni benne, különösen akkor, ha az ember egyedül van és nincs segítsége. Ezt bizonyítja annak a tinédzsernek az esete, aki súlyos arc- és fejsérüléseket szenvedett, amikor teljesíteni akarta a kihívást.

Blackout challenge: Az egyik legveszélyesebb online kihívás a blackout challenge, ami rendszeresen visszatér. A legalább 2008 óta létező őrültség már több mint 80 halálesetet okozott. A blackout challenge 2021-ben jelent meg újra, akkor már a TikTokon, és azóta újabb, általában kiskorú áldozatokat szed.

A veszélyes kihívás lényege az, hogy vissza kell tartani a lélegzetet addig, amíg a levegőhiány miatt be nem következik az ájulás. Természetesen az alacsony oxigénszint agykárosodást vagy halált okoz.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló