60 éves Quentin Tarantino!Ismerd meg a híres rendező életútját röviden.1963. március 27-én született Quentin Jerome Tarantino, aki már tinédzserként egymás után írta a forgatókönyveket, és az iskolái befejezése helyett egyre közelebb került a filmek világához. Dolgozott moziban jegyszedőként, némi hírnevet szerzett a filmajánlásaival egy helyi videotékában, majd jöttek a kisebb írói, rendezői és színész szerepek, de általában jelentéktelen alkotásokban.

Egy kerti grillezés során találkozott a Lawrence Bender producerrel, akinek felvázolta egy filmötletét, mire ő azt tanácsolta, hogy írja meg a forgatókönyvet, amit három és fél hét alatt meg is tett.

Ezt követően a szkript Harvey Keitel kezébe került, ő pedig úgy döntött, hogy nem csupán színészként, hanem anyagilag is támogatja a projektet, valamint segít a színészek összetoborzásában. Tarantino első filmjét, a Kutyaszorítóbant, 1992-ben mutatták be a Sundance Filmfesztiválon.

Tarantino két forgatókönyvéből is híres rendező forgatott filmet. Valójában egy nagy szkriptet szedett ketté, amiből Tony Scott Tiszta románc, Oliver Stone pedig Született gyilkosok címmel készített filmet.

Abban a rajongók soha nem fognak egyetérteni, hogy melyik Tarantino legjobb filmje, de az biztos, hogy a többség a Ponyvaregényt tartja annak. Az 1994-es filmért Tarantino átvehette az első írói Oscar-díját, megkapta az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon, rendezői, valamint legjobb filmnek járó jelölést kapott az Akadémiától, szinte minden kritikust lenyűgözött és még hatalmas anyagi sikert is aratott, hiszen a 8 millió dollárból készült film több, mint 200 millió dollárt kaszált.

Azt követően, hogy megrendezte a Négy szoba egyik szegmensét, szerepelt barátja és alkotótársa, Robert Rodriguez Desperado című filmjébe, majd ő alakította a főszerepet az ugyancsak Rodriguez által rendezett, Tarantino által írt Alkonyattól pirkadatigban.

Ezután megrendezte a harmadik nagyjátékfilmjét, s mivel mindenki egy újabb Ponyvaregényre számított, ezért a nézőket és a kritikusokat is eléggé megosztotta a Jackie Brown, ám az vitathatatlan, hogy a blaxploitation előtt tisztelgő, most is filmsztárokat felsorakoztató (Robert De Niro, Pam Grier, Robert Forster) film a rendező addigi legérettebb alkotása volt.

Tarantino karrierje során először adaptált forgatókönyve, méghozzá az általa nagyon szeretett Elmore Leonard Rum Punch című regényét, és valószínűleg nem létezik számára nagyobb dicséret annál, hogy Leonard a műveit adaptáló összes film közül a Jackie Brownt szerette a legjobban.

A film, a Ponyvaregényhez képest, kisebb sikerei után Tarantino hosszabb szünetet tartott, ám azt a hat évet sem töltötte semmittevéssel. A Kill Bill két filmen átívelő története nagyobb előkészületek követelt, és bár voltak, akiknek nem tetszett, hogy Tarantino minden filmjével valami újat és váratlant alkot, mégis a Kill Bill kritikai és anyagi sikernek bizonyult. A film utáni években Tarantino kisebb projektekkel töltötte.

2009-ben a Becstelen brigantykkal jelentkezett, majd 2012-be a Django elszabadul című filmmel, ami elhozta Tarantino második Oscar-díját, valamint ez a film jelenleg az életműve legnagyobb anyagi sikere.

Ezt követően Tarantino belevágott az Aljas nyolcas című filmjébe, ám annak forgatókönyve jóval a felvételek kezdete előtt kiszivárgott, ami annyira feldühítette a rendezőt, hogy egy ideig nem is akarta elkészíteni a filmet, de aztán úgy döntött, hogy többféle befejezést ír hozzá és mégis leforgatja.

Az Aljas nyolcas nem lett bukás, de kevesen nevezik az alkotó legjobb munkájának. Nem úgy, mint az ezt követő Volt egyszer egy... Hollywood, ami 10 Oscar-jelölést kapott, amiből végül csak a legjobb látványtervezésért és díszletért járó díjat kapta meg, illetve Brad Pitt vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot.

Tarantino egy ideje azt állítja, hogy a következő, a tizedik nagyjátékfilmje (a Kill Billt egy filmnek tekinti) lesz az utolsó rendezése.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló