Segítség vagy fenyegetés a mesterséges intelligencia Hollywood számára?



Így alakítja át a filmek és sorozatok készítését a technológia!A modern kori mesterséges intelligencia több területen is kikerülhetetlenné vált, így például a gépi fordítás, az önvezető autók, az online hirdetéskezelés, a keresőoptimalizálás, az orvosi diagnosztika és a pénzügyi elemzés terén.

A mesterséges intelligencia már most sokféleképpen épül be a filmes és sorozatos felhasználásba. A Warner 2020-ban kötött szerződést a Cinelytic nevű céggel azért, hogy mesterséges intelligencia alapú projektmenedzsment rendszert vezessen be.

Ez a platform analitikai szolgáltatásokat, ütemezést, pénzügyi modellezést nyújt, valamint segít felmérni a piacot a filmek megrendelése előtt, és azt is figyeli, hogy melyik színész mennyire eladható az adott szerepben.

A Vault által készült RealDemand mesterséges intelligencia platform dolga a forgatókönyv, a szereposztás és az előzetes több ezer kulcsfontosságú elemének analizálása azért, hogy 18 hónappal a film bemutatása előtt maximalizálja a megtérülési lehetőségeket, figyelembe véve a bemutatás dátumát, a országot és a közönség korát.

A mesterséges intelligencia sok egyéb területen nyújt segítséget, így például általa könnyebb megtalálni a megfelelő forgatási helyszíneket, de segít a reklámkampányok levezénylésében és a sorozatokhoz készült főcímek megalkotásában is.

Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy mesterséges intelligenciával fiatalítják meg a színészeket, de arra is volt már példa, hogy elhunyt színészeket „keltettek életre” vele a vásznon. Az „életre keltés” azonban felvett jó néhány etikai kérdést, és komoly jogi viták alapja lehet a jövőben. Emellett a mesterséges intelligencia által hangokat is újra lehet alkotni.

Ugyanakkor a mesterséges intelligencia folyamatos fejlődése nemcsak újabb lehetőségeket teremt, hanem rengeteg kérdést is felvet, ami nemcsak az etikával kapcsolatos, ugyanis nagyon sok munkahely is veszélybe kerül.

Ezt bizonyítja a Goldman Sachs gazdasági szakemberei által készített elemzés, amelyből kiderült, hogy a jövőben a generatív mesterséges intelligencia akár 300 millió munkahelyet is elvehet az emberektől világszerte. Leginkább az adminisztratív munkakörökben dolgozók érezhetik magukat veszélyben, majd utánuk a mérnöki és jogi munkával foglalkozók is.

A színészek és a forgatókönyvírók attól félnek, hogy ha nem is teljesen, csak részben, de idővel az ő munkájukat is elveszi a mesterséges intelligencia. A jelenleg is zajló hollywoodi író- és színészsztrájk kapcsán felmerült mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdések tehát nem jelenre, hanem a jövőre vonatkoznak.

Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) azt szeretné elérni, hogy az írók szerződésében legyen egy olyan pont, amely szerint csak emberi személy kapjon forgatókönyvírói kreditet. Emellett meg akarják akadályozni, hogy a mesterséges intelligencia által létrehozott történetszálakat vagy párbeszédeket „irodalmi anyagnak” tekintsék.

A színészek legnagyobb aggodalmát a digitális másolatok jelentik, ezért pontos szabályozást akarnak azzal kapcsolatban, hogy hogy miként lehet felhasználni az arcukat vagy a hangjukat. Ez kulcsfontosságú a számukra, a félelmeik pedig nem alaptalanok, mivel állítólag az állt a stúdiók egyik ajánlatában, hogy a statiszták beszkennelt arcát a cégek bármikor felhasználhatják a jövőben, a digitális lenyomat pedig örökre az ő tulajdonukban maradna, csupán néhány dollárért cserében.

Jelenleg nincs megállapodás az írók és a színészek céhe, valamint a stúdiók között, ám az némi előrehaladás volt az ügyben, hogy legalább az előbbieket képviselő AMPTP majdnem 100 nap után leült a tárgyalóasztalhoz a forgatókönyvírókkal augusztus 4-én, bár ez nem hozott eredményt.

Jelenleg nem kell attól félni, hogy az írók vagy a színészek munkáját teljesen átvenné a mesterséges intelligencia, viszont a rohamos fejlődésének egyszerűen nem lehet gátat szabni, így nsem lehet tudni, hogy mire lesz képes néhány év vagy évtized múlva.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló