Ezeket a szabályokat mindig tartsd be, ha a kutyáddal túrázol!Erre kell figyelned, ha a kedvenceddel mész kirándulni.Mindig hallgasson rád: Ha a kutyáddal mész túrázni, akkor az azt jelenti, hogy a kedvenced új környezetben találja magát, rengeteg új inger és szag veszi körül, ha pedig nincs meg a kötődése hozzád, vagy hiányzik az alaptudása (parancsok ismerete), hogy hallgasson rád, akkor könnyen lehet, hogy eluralkodik rajta az ösztöne, te pedig rohanhatsz utána. Amellett, hogy ezzel azt kockáztatod, hogy elveszik az erdőben a kutyád, még azzal is számolnod kell, hogy a helytelen viselkedés balesetveszélyes is lehet.

A baj elkerülése érdekében, érdemes láthatósági szalagot vagy mellényt adnod a kutyádra, de egy GPS-t is ráköthetsz, hogy mindig tudd, hogy merre jár. A nyakörvre akasztható kis lámpáról se feledkezz el, mert ez is abban segít, hogy biztosan tudd, hogy akkor sem fog elveszni a kedvenced, ha kitépi magát a kezedből valami miatt. A biléta is fontos, ahogy az is, hogy legyenek rajta az elérhetőségeid!

Szoktasd a túrázáshoz: Ne feledd, hogy a kölyökkutyák, az idősebb és a beteg kedvencek hamar elfáradnak, ahogy azok is, akik nincsenek hozzászokva a hosszabb kirándulásokhoz. Az olyan kisebb kutyák, mint például a csivava vagy törpespicc, nem olyan fajták, akik arra születtek, hogy órákig járják az erdőket és a hegyvidéket. Természetesen velük is lehet kirándulni, csak ezt alaposan meg kell gondolni, és semmiképpen sem okos ötlet hosszabb távra menni, már csak azért sem, mert egy idő után a hátizsákodban fognak kikötni.

Azt is fontos tudni, hogy nem minden kutyafajta „hegyi kutya”, tehát nem esik jól mindegyiknek a meredekebb sziklás hegyoldalon való felkaptatás, ahogy a mélyebb szakadékok felett sem szeret/tud áthaladni minden fajta.

A legfontosabb tehát az, hogy tudnod kell a kutyádra szabottan választani távot és terepet, a túrázáshoz pedig fokozatosan szoktasd hozzá! Emellett indulás előtt mindig tájékozódj arról, hogy biztonságos-e a választott útvonal! Arról se feledkezz el, hogy a tavaszi időszakban előfordulhat ebzárlat az erdőkben!

Erdei viselkedési szabályok kutyásoknak: A túrázás során be kell tartani néhány írott és íratlant szabályt. A legfontosabb szabály, hogy amit magaddal hozol, azt vidd is haza! Az erdőben tilos szemetelni! Ez vonatkozik a kutyapiszokra is, amit szedj össze, majd dobd ki a legközelebb kukába, akkor is, ha az a kuka csak a kilométerekkel arrébb lévő pihenőnél van! Emellett ne hagyd, hogy a kutyád kárt tegyen az erdőben és annak lakóiban!

Figyelj oda, hogy ne űzzön vadat, ne öljön meg apró állatokat, rágcsálókat, ne rágjon élő fát és aljnövényzetet! Túra során maradjatok mindig a kijelölt ösvényen és minden esetben hagyjátok el az erdőt sötétedés előtt!

Rá is gondolj, amikor összepakolod a hátizsákodat: Ne feledd, hogy a kutyádnak is szüksége van folyadékra, úgyhogy mindenképpen vigyél magaddal egy olyan itatóflakont vagy tartót, amiből ihat! Ha nem tudod, hogy szennyezett-e, akkor ne hagyd, hogy tóból vagy folyóból igyon!

Szintén vidd magaddal a kedvenced oltási könyvét, a pórázát és a szájkosarát! Érdemes egy törölközőt is elraknod, hogy szükség esetén, legyen mivel megtörölni a bundáját, mancsait. Emellett legyen nálad néhány jutalomfalat is, amit odaadhatsz neki, ha valamit jól csinált. Ezeket tarthatod a zsebedben, de sokkal praktikusabb egy jutalomfalattartó.

Az időjárás sem mindegy: Fontos, hogy ne a legnagyobb mínuszokban vagy a legnagyobb hőségben sétáljatok órákat az erdőben. Habár úgy tűnhet, hogy nyáron jó ötlet az árnyékos erdőbe vinni a kedvencedet, mégis a felhevülés és a kiszáradás veszélyével akkor is számolni kell. Séta közben tarts rendszeres pihenőket és itasd meg a kutyádat!

Minden évszakban vannak kullancsok: A kullancsok bárhol és bármikor előfordulhatnak, ezért soha ne feledkezz el a kullancsok elleni védekezésről! Ha kutyával mész túrázni, vagy csak a közeli parkba, akkor használj kullancsriasztó nyakörvet, cseppeket vagy tablettát. A séta után alaposan vizsgáld át a kedvenced bundáját, hogy időben ki tudd szedni a vérszívókat!

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló