Legendák, amelyeknek van valóságalapja a tudósok szerint (1. rész)Ezekről a hiedelmekről rántották le a leplet a kutatók.Tutankhamon átka: 1922-ben fedezte fel Tutankhamon sírját Howard Carter archeológus a Királyok völgyében, ám a felfedezés örömét hamarosan beárnyékolta, hogy többen meghaltak azok közül, akik részt vettek a feltárásban.

Erre könnyű azt mondani, hogy a múmia átka csapott le, ám ezt megcáfolja az, hogy sokan életben maradtak, főleg az, akinek az feltételezés alapján leginkább meg kellett volna halnia, ám Howard Carter még elég sokáig élt.

Vámpírok: A tudósok szerint a vámpírokról szóló legendáknak van igazságtartalma, hiszen létezik egy nagyon ritka vérbetegség, a porfíra, aminek tünetei között szerepel, hogy a bőr nagyon érzékeny a napfényre.

Az ebben a betegségben szenvedők számára a fokhagyma is súlyos fájdalmat okozhat, de az is jellemző rájuk, hogy a fogaik összezsugorodnak, az ajkuk visszahúzódik, emiatt a fogaik rémisztően előreugranak.

Delphoi jósda: Több, mint 2500 évvel ezelőtt az emberek Görögország minden tájáról képesek voltak elzarándokolni Delphoiba, hogy ott meghallgassák Apollo isten papnőjének tanácsait és próféciáit.

Néhány évvel ezelőtt a kőzeteket tanulmányozó geológus olajos mészköveket talált a romos templom alatt. Kiderült, hogy Apollo papnője a vulkanikus kigőzölgések miatt kaphatott látomásokat, vagyis mindenfélét hallucinált.

Az Özönvíz: Az Ószövetségben szereplő Noé, a bárka és az állatok, valójában egy korábbi, mezopotámiai legendából származnak. Ebben a történetben Ea isten utasított egy Utu-napishtim nevű férfit arra, hogy építsen egy nagy hajót, amivel menekítse ki a családját, az állatokat pedig párosával, mert hamarosan özönvíz árasztja el a Tigris és az Eufrátesz közét.

A legendára többféle tudományos magyarázat létezik. Az egyik szerint egy 11500 évvel ezelőtti katasztrófát mesél el. Akkoriban Balkán-félszigettől keletre található Fekete-tenger kezdett kiszáradni, aminek oka az volt, hogy a utolsó jégkorszak gleccserei nem oda, hanem az Északi-tengerbe olvadtak. Eközben a Földközi-tenger medencéjét az Atlanti-óceánból befolyó víz árasztotta el.

A geológusok olyan bizonyítékokat találtak a kutatásaik során, amelyek szerint az egyre nagyobb vízszintű Földközi-tenger vize egy idő után elárasztotta a Fekete-tenger szinte csontszáraz medencéjét, de mindez vízesés formájában történt, ami 200-szor nagyobb, mint a Niagara, ezért a mélyen fekvő területeket olyan gyorsan töltötte fel a víz, mintha ma kétszer elárasztaná a víz Manhattant.

Egy másik magyarázat arról szól, hogy a mezopotámiai legenda az elmúlt tízezer év legpusztítóbb áradásáról mesél, ami az időszámításunk előtti VII. században, Kínában következett be, amikor a Sárga folyó kilépett a medréből, és letarolta a ma már csak mendemondákból ismert Xia császári dinasztia teljes népességét.

Lidércfény: Angliában rengeteg kimerült, éjszakai utazó találkozott már szellemszerű kísértetfénnyel, ám tudományos tény, hogy a lángszerű foszforeszkálást a mocsaras területeken található növények bomlása kelti életre.

A viharmadár és a bálna legendája: Egy indiántörténet arról regél, hogy a viharmadár egy jó szándék vezérelte, természetfeletti lény, aki a tengerbe merült, hogy megöljön egy gyilkos bálnát, ám ezzel megfosztotta az Quileute törzset az erőforrásaitól.

A küzdelem hevében erős hullámok keletkeztek, amelyek káoszt és halált hoztak az emberiségre. Végül a viharmadár kiemelte a bálnát a tengerből. Habár a történet hihetetlennek hangzik, mégis sikerült tudományos szempontból igazolni.

Az 1980-as években a geológusok bebizonyították, hogy 1700-ban erős földrengés rázta meg a Csendes-óceán északnyugati részét. Ennek következménye egy olyan hatalmas cunami volt, ami nemcsak a Quileute törzs lakta, amerikai partokat érte el, hanem még Japánt is.

A tudósok szerint Aiornis, egy őskori óriásmadár lehetett az észak-amerikai korai telepesek által kitalált viharmadár. Az 5 méter szárnyszélességgel megáldott madár lecsaphatott egy bálnára, de az már nem valószínű, hogy fel is emelte, hogy kivigye a partra.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló