Legendák, amelyeknek van valóságalapja a tudósok szerint (2. rész)Ezekről a hiedelmekről rántották le a leplet a kutatók.Az istenek csatája: Az észak-amerikai Klamath indián törzs legendái úgy tartják, hogy az Oregon államban található Kráter-tó helyén korábban egy hatalmas Mazama hegy állt, ami Llao, a halál istene lakhelye volt.

Amikor Skell, az ég istene harcba szállt a halál istenével, akkor tüzet és kénkövet zúdított rá, emiatt Llao az alvilágba menekült. Skell azonban nem elégedett meg ennyivel, ugyanis a halál istenére omlasztotta a hegyet, hogy örökre bezárja az alvilágba, majd csodás kék tavat teremtett a csatamezőre.

A geológusok és történészek azt derítették ki, hogy a legenda egy 7700 évvel ezelőtt vulkánkitörésen alapszik. A vulkánkitörés során egy hatalmas magmakamra dőlhetett össze, a robbanás pedig óriási lyukat hozott létre a földben, majd ezt töltötte fel az esővíz.

A bolygó hollandi: Állítólag, ha valaki meglátta a hullámok felett a bolygó hollandit és annak legénységét, akkor az számíthatott arra, hogy hamarosan katasztrófa fogja érni. A tudósok véleménye az, hogy a legendának van némi igazságalapja, amit a fata morgana elnevezésű, délibábszerű jelenséggel magyaráznak.

A vudu zombik: A vudu szerint a zombi egy olyan halott, akit egy „bokor” nevű pap feltámaszt. Ezeknek a sétáló hulláknak nincs szabad akarata, tehát azt csinálják, amire a mesterük utasítja őket. A zombikban csak a Haitin élők hittek, legalábbis addig, amíg meg nem jelent Clairvius Narcisse, aki közel 20 évig halott volt, és egy bokor tartotta rabszolgaként.

Dr. Wade Davis megvizsgálta az állítólagos zombit. Davis kiderítette, hogy a bokor egy „zombipor” nevű anyagot használt, aminek vizsgálata során kiderült, hogy egy mérgező gömbhalból és toxikus varangy bőréből készült.

A másik Nap: Az 1006-os évből származnak azok a beszámolók, amelyek szerint a Naphoz csatlakozott egy másik. Ibn Sina, perzsa tudós, részletesen kifejtette a Kitab al-Shifa (A gyógyítás könyve) című művében jelenséget.

Sina leírása szerint a váratlan vendég hónapokig volt látható az égen, ahol folyamatosan változtatta a színét, szikrákat szórt, majd elhalványult és eltűnt. A jelenséget sokáig üstökösnek gondolták, de később kiderült, hogy a tudós egy szupernovát írt le.

A csillagrobbanás valójában 7200 évvel ezelőtt történt, de a távolság miatt, a Földön csak az első ezredforduló idején láthatták az akkor élt emberek. A színváltozás két fehér törpe összeolvadására utal, ami egy különösen erős szupernovát hozott létre, ami színes.

Habár a nova már összeomlott, mégis sugároz, az NASA Chandra Obszervatóriuma pedig még mindig észleli az SN 1006 névre keresztelt objektumot.

Amazonok: Az amazonok történeteit a közelmúltig szinte senki sem vette komolyan, ám orosz régészek felfedeztek egy temetőt, ahova fegyverekkel temették el nők egy csoportját, akiknek maradványain harci sérüléseket találtak. Az is kiderült a nők csontvázaiból, hogy saját idejükhöz képest szokatlanul magasak voltak.

Rámájana elrablása: Az őskori szanszkrit legendák egyikében Rámájana egy emberrablásról ír. A történetben Ráma isten feleségét, Sitát Lanka szigetére hurcolják, de ezt az istennő testvére, Lakshman nem hagyta annyiba.

Az isten majomszerű emberi lények segítségével hidat emelt India és Lanka között, majd azon átkelve, kiszabadította a testvérét Ravana, a démonkirály fogságából. Az istenek és a majomszerű emberek létezése nem bizonyítható, de az igen, hogy a híd létezett, ugyanis a légifelvételeken jól látható a mára már víz alá került, 48 kilométer hosszú földcsík, ami összeköti Indiát és Sri Lankát. A két szárazföldet összekötő terület valószínűleg a XV. században, egy hatalmas vihar következtében, süllyedt el.

Az elsüllyedt Atlantisz: 3650 évvel ezelőtt vulkánkitörés rázta Szantorini szigetét, aminek akkoriban Thera volt a neve. A magmakamra annyira gyorsan kiürült, hogy emiatt a tengerszint alá omlott a sziget közepe. Az így létrejött cunami letarolta Thera felszínét, és elpusztította a Minószi civilizációt.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló