Két hónappal a műtét után meghalt a férfi, aki először kapott genetikailag módosított disznóvesét.



Richard „Rick” Slayman 62 évesen hunyt el a Massachusettsi Kórházban.Az amerikai Richard „Rick” Slayman volt az első ember, aki genetikailag módosított disznóvesét kapott. A műtétet végző orvosok úgy vélték, hogy a 62 éves férfi legalább két évig fog élni, ám a transzplantáció után két hónappal Slayman elhunyt a Massachusettsi Kórházban. Az intézmény közleménye szerint semmi sem utal arra, hogy a szervátültetésnek köze van a férfi halálához. A transzplantációt végző csapat részvétét fejezte ki Slayman halála miatt.

A szakemberek már korábban is kísérleteztek disznóvese beültetésével, de Slayman előtt nem próbálták ki a transzplantációt élő emberen. A férfinak 2018-ban már volt egy veseátültetése, de az a szerv később elkezdett leállni. Ezután ajánlották fel az orvosai a disznóvese transzplantációt. Meg kell azonban jegyezni, hogy korábban már két ember is kapott génmódosított disznószívet, de mindketten meghaltak néhány hónappal a műtét után.

Slayman családja megköszönte az orvosoknak az erőfeszítéseiket, hiszen így legalább kaptak hét hetet a szerettükkel. A közleményükből kiderült, hogy Slayman azért vállalta a műtétet, mert szeretett volna reményt adni azoknak, akik transzplantációra várnak. A család szerint ezt a célját elérte, hiszen a bizakodása és a optimizmusa velük marad.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló