Nők, akik egy ország élén állnak



Nem Hillary Clinton az egyetlen, aki elnök akart lenni.Barack Obama elnöksége után sokan hittek abban, hogy az USA ismét történelmet ír, és végre meglesz az első női elnöke, ám hiába voltak a jóslatok, az elemzések, a közvélemény-kutatások, mert végül Hillary Clinton alulmaradt, és Donald Trump lett az Egyesült Államok következő elnöke.

Az, hogy Clinton miért veszített a sokszor szexista és rasszista megnyilvánulást tevő Trump ellen, sokféleképpen magyarázható. Az egyik elmélet szerint azzal bukott el, hogy nőnek született, ám a világban már több ország bebizonyította, hogy egy nő is képes a vezetés élére állni.

Sheikh Hasina: Banglades miniszterelnöke hivatalba lépése 2009. január 6-án történt. Sheikh Hasina népszerűsége kétségtelen a hazájában, ahol immár harmadszorra választották újra. A miniszterelnök nem a köntörfalazás híve, ugyanis világosan elmondta, hogy mi a véleménye azokról, akik gazdasági célból elhagyják Bangladest, ami egyébként a világ egyik legszegényebb országa.

Sheikh Hasina arról is beszélt, hogy az elvándorlók rossz fényt vetnek a hazájukra, ezzel pedig negatív hatást gyakorolnak rá. Sheikh Hasina így fogalmazott:

A kivándorlók elmebetegek, mert azt állítják, hogy a nyomor elől menekülnek és nem találnak munkahelyet. Valójában van számukra munkahely. A bangladesi törvény teljes erővel le fog sújtani az embercsempészekre és az illegális kivándorlókra.”

Erna Solberg: 2013. október 16. óta Norvégia miniszterelnöke Erna Solberg, aki egyben a Konzervatív Párt vezetője is. A norvég kabinet jelenleg 18 tagból áll. Ennek a fele nő a másik fele férfi képviselő.

Ez az arány világosan tükrözi, hogy mi Erna Solberg programja és hivatása, tehát nagyon fontos a számára a nemek egyenlősége, abszolút egyenjogúsítása. Ebből következik, hogy a norvég miniszterelnök örült volna, ha Hillary Clinton nyeri az amerikai elnökválasztást.

Theresa May: 2016. július 13. óta Nagy-Britannia miniszterelnöke. A hivatalba lépése nagyon gyorsan történt, ugyanis amikor a brit népszavazás eredménye kimondta, hogy a lakosság többsége ki akar lépni az unióból, akkor David Cameron bejelentette, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségéről.

Theresa May is egy határozott nő, ugyanis a kezdetek óta kemény véleménye van a brexitről:

A brexit az brexit. Sikert fogunk aratni vele, és nem próbálunk meg az EU-ban maradni. Nem lépünk vissza a hátsó bejáraton, és második népszavazás sem lesz. Az ország döntött. Ki akar lépni az EU-ból, én pedig miniszterelnökként ki fogom léptetni az országot az Európai Unióból.”

Emellett Theresa May teljesen ellentétes véleményen van a menekültügyi kérdésben, mint Angela Merkel. Nagy-Britannia miniszterelnöke azzal egyetért, hogy segíteni kell a migránsoknak, de azt akarja, hogy ez az országán kívül történjen.

Saara Kuugongelwa: Namíbia miniszterelnöke 2015. március 21-én állt az ország élére. Saara Kuugongelwa a dél-afrikai független köztársaság negyedik elnöke, akinek az egyik legfontosabb célja az, hogy kialakítsa a nemek közti egyenlőséget és védje a nők jogait Namíbiában.

A törvényhozásban már komoly erőfeszítéseket tett az ügy érdekében. Emellett a parlamenten és a háztartásokon belül is szorgalmazta a célját. A dél-afrikai országban azért is érdekes a nemek aránya, mert amióta Saara Kuugongelwa kormányoz, azóta a parlamentben a miniszteri pozíciók 38 százalékába nő került.

Aung Szan Szú Csi: Mianmar államtanácsnoka. A hivatalba lépésének napja 2016. április 1. volt. A Nobel-díjjal jutalmazott politikus helyzete eltér az eddig említett női miniszterelnöknőkétől, ugyanis Aung Szan Szú Csi pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért hiába nyert, mert a helyi alkotmány alapján Aung Szan Szú Csi nem vezetheti az országot. Ennek oka az, hogy az elhunyt férje és gyermekei külföldi állampolgárok.

A nem mindennapi helyzetet úgy oldották meg, hogy Mianmar miniszterelnöke Htin Kiavot lett, míg a politikusnő államtanácsnoki pozíciót kapott. Aung Szan Szú Csi és pártja egyébként nem először győzött, ám 1990-ben a Jog és Rend Helyreállításának Bizottsága semmisnek nyilvánította az eredményt.

Az államtanácsnok politika karrierje 1988. augusztus 26-án kezdődött, amikor az akkori Burma, ma Mianmar, legszentebb vallási helyén beszédet mondott. A ranguni Szvedagon pagodánál hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy meghallgassák. Aung Szan Szú Csi az ellenzék vezetőjeként sok évet töltött házi őrizetben, de az is előfordult, hogy börtönbe zárták.Beata Szydło: Lengyelország miniszterelnöke 2015. november 16. óta. Beata Szydło még a hivatalba lépése előtt elmondta, hogy a programjának fő célja az, hogy növelje a Legyen Köztársaság népességét. Ezt úgy akarta elérni, hogy pénzzel támogatja azokat a családokat, ahol sok gyerek születik.

Az elmúlt hetekben is emiatt került a világsajtóba Beata Szydło neve, ugyanis rendesen benne volt a keze abban, hogy szigorítsák a lengyel abortusztörvényt, ami hatalmas tiltakozást váltott ki a lengyel közvéleményben.

A felháborodás teljesen érthető, hiszen a terv az volt, hogy a nemi erőszak, az anya életveszélybe kerülése és a magzat életképtelensége se lehetett volna érv az abortusz mellett. A kezdeményezés a katolikus egyháztól indult, de Beata Szydło támogatta a javaslatot, ám azt is kijelentette, hogy amennyiben a törvényhozás elé kerül az elképzelés, akkor a képviselők lelkiismeretére bízza a döntést.

Beata Szydło és a pártja egyébként nem nyerte el a volt lengyel elnök, Lech Walesa tetszését, ráadásul a német kormányt is sokkolták, de végül sikerült értelmes felnőttként rendezni a helyzetet.

Angela Merkel: Németország kancellárja talán a legismertebb női vezető, hiszen az ő nevével nap, mint nap találkozunk. Angela Merkel 2005. november 22. óta Németország első női kancellárja. A népszerűségét jól mutatja, hogy eddig háromszor választották újra, a Forbes magazin pedig négy éven keresztül választott a világ legbefolyásosabb nőjének.

Napjainkban Angela Merkel rengeteg kritikát kap az európai migrációs válság kezelése és menekültpolitikája miatt. A németeknek és a külföldieknek főleg az nem tetszik, hogy az illegális bevándorlók nem titkolt célja, hogy Németországba jussanak, mert a kancellár álláspontja az, hogy a valódi menekülteket befogadja az országba, valamint lehetőséget ad nekik a beilleszkedésre.

Emellett Angela Merkel volt az első vezető, aki elsőként kijelentette, hogy a terroristák célja a félelem és gyűlöletkeltés az emberek és a vallások között, ez ellen pedig azonnal tenni kell. A kancellár hibát követett el, de vállalta ezért, és a pártja eredményeiért a felelősséget.

A menekültválsággal kapcsolatban rengeteg baklövést követett el, ezt pedig nagyon bánja. Angela Merkel szerette volna, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök, mert a győzelme egy nagy lépés lehetett volna ahhoz, hogy egyensúly legyen a világ vezető női és férfi politikusai között.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló