Bűnügyi műsorokból szerzett tudással menekült meg Lisa McVey Noland



Három ember, akinek szerencséje volt, hogy el tudott szökni egy sorozatgyilkos elől.Kate Moir: A 17 éves Kate Moirt 1986-ban rabolta el David és Catherine Birnie, Ausztrália hírhedt sorozatgyilkos párosa, akik egy hónap alatt négy nővel végeztek. A sorozatgyilkosok késsel kényszerítették az autóba Moirt, akit a perthi házukba vittek és többször megerőszakolták.

Az egyik nap, amikor David dolgozni ment, Catherine elfelejtette megkötözni Moirt, akinek sikerült kiszöknie az ablakon. A rendőrséghez futó lányt nem vette komolyan a hatóság, és egy 22 éves kezdődött állítottak az ügyre.

Szerencsére Laura Hancock hitt az áldozatnak, aki rengeteg részletet elmondott a nyomozónak. Moir beszélt arról, hogy a sorozatgyilkos párnak megvolt videón a Rocky című film, és egy Dire Straits magnókazetta szólt, amikor Moir Birnie-ék foglya volt.

Moir azt is tudta, hogy az álnevet használó férfit David Birnie-nek hívják, mert látta a nevet egy gyógyszer dobozán. Moir leírást adott azokról a kis rajzokról, amiket a házban készített, hogy ezzel is azt bizonyítsa, hogy tényleg ott volt.

A rendőrség végül nyomozást indított, aminek eredményeként elkapták a sorozatgyilkosokat. David később mindent bevallott és elvezette a nyomozókat azokhoz a sírokhoz, amelyekbe a négy korábbi áldozatot temették.

Lisa McVey Noland: 1984-ben Tampa Bay lakói 8 hónapon keresztül rettegtek, mert Bobby Joe Long legalább tíz nőt megölt a környéken. A férfi rémuralmának az vetett véget, amikor elrabolta a 17 éves Lisa McVey Nolandet, aki egy novemberi reggelen a kerékpárjával indult haza a munkahelyéről. Long lerántotta a lányt a bicikliről, majd megkötözte és betuszkolta az autójába.

Mint kiderült, Noland előző este megírta a búcsúlevelét, mert azt tervezte, hogy hazaérve a munkából megöli magát, mert nem tudta tovább elviselni, hogy a családtagjai évek óta molesztálják.

Amikor azonban Long kezébe került, akkor feltámadt a nőben az életösztön és eldöntötte, hogy küzdeni fog. Noland a bűnügyi műsorokban hallottakat használta fel. Lenyugodott, majd úgy beszélt a gyilkossal, mint egy kislány, hogy így teremtsen kapcsolatot kettőjük között.

Noland próbálta emberivé tenni magát, hátha ezzel csökken annak az esélye, hogy a férfi megöli. A dolog bevált, mert Long nem ölte meg a lányt, hanem kitette a környéken. Noland személyleírást adott a rendőröknek, akinek azt is elmondta, hogy milyen az autója és a lakása van a gyilkosnak, akit elfogtak.

Rhonda Stapley: A Utah-i Egyetem hallgatója volt Rhonda Stapley, aki 21 évesen beszállt egy jóképű, idegen férfi autójába. A Tedként bemutatkozó férfi egy elhagyatott kanyonhoz vitte a nőt, akit megerőszakolt és fojtogatott. Stapley valahogy elmenekült a férfi elől, majd a közeli hegyi patakba ugrott, a víz pedig elsodorta Ted elől.

A városba visszajutó Stapley senkinek sem mondott semmit. Egy évvel később, amikor a sorozatgyilkost letartóztatták, Stapley rájött, hogy majdnem ő lett Ted Bundy újabb áldozata. A nő bűntudatot érzett, hiszen előbb is elkaphatták volna a férfit, ha beszél, ám félt, hogy áldozatnak bélyegeznék, a családja és a barátai pedig nem úgy kezelnék, mint korábban. Stapley 37 éven keresztül hallgatott.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló