Fővárosi épületek, amelyekkel lehetne mit kezdeni



Budapesten omladozó házak, amelyek felkelthetik az építészek figyelmét.A soha be nem fejezett Magyar Szentföld templom: Torzóban maradt az épület, ami a Hűvösvölgy egyik legnépszerűbb látványossága is lehetne. A Magyar Szentföld története azzal kezdődött, hogy egy ferences szerzetes az 1932-es zarándoklata után elhatározta, hogy építeni kellene egy templomot.


1938-ra elkészültek az első tervek, majd elküldték Molnár Farkas tervezőt a Szentföldre, hogy tanulmányozza a zarándoktemplomokat. 1939-ben újabb tervek készültek, majd 1940-ben letették az alapkövet.


Az építkezés elkezdődött, de Budapest ostroma miatt fel kellett függeszteni a munkálatokat. A bombázások során Molnár Farkas életét vesztette, emiatt az építkezés lassabban haladt, majd 1949-ben, a kommunista hatalomátvétel leállította az egészet.


A gazdátlan Magyar Szentföld templomból mindent elvittek, ami mozdítható volt, ezért napjainkban csak a váza tekinthető meg. 2006 óta műemlék védelem alatt áll, és arra vár, hogy a jelenlegi tulajdonos (az önkormányzat) vagy egy új tulaj kezdjen vele valamit.


A zugligeti úti egykori villamos-végállomás: Itt volt az 58-as villamos végállomása, de napjainkban csak magányosan pusztul a műemlék védettségű épület. Az 1880-as években épített fa-tégla vegyes szerkezetű indóházat az 1920-as években alakították át. Az elmúlt évtizedekben több terv is született, hogy mit alakítsanak ki az épületből, de egyik sem valósult meg.


A SZOT-üdülő a Rózsadombon: Az 1971-ben felhúzott épület a rendszerváltás után vesztette el az eredeti funkcióját. A felújítás és az átépítés miatt visszabontották a szerkezetéig, hogy aztán úgy hagyják. Az évtizedek alatt több gazdája volt, amivel együtt járt, hogy rengeteg terv született a hasznosítására.


Korvin Ottó Kórház a Városligeti fasoron: 1951-ben 200 ágyas intézmény volt, majd 1969-től a Belügyminisztérium használta rendelőként és kórházként. 1968-ban és 1981-ben új épülettel bővítették, majd az 1990-es években egyre jobban csökkentették a kórházi ágyak számát.


2007-ben beszüntették a gyógyító tevékenységet az intézményben. Egy kormányrendelet miatt az épületet megkapta az országos Bírósági Hivatal. A tervek szerint már már törvényszékként kellene működnie.


A volt MÚOSZ-székház az Andrássy úton: Schanzer Ignác tulajdona volt a Schanzer-villa ami 1908-ban készült el, de Schanzer Ignác nem látta sok örömét benne, hiszen csődbe ment, úgyhogy be se költözött a házba.


A villának az 1940-es évekig nem akadt gazdája, majd kiadták az Országos Magyar Sajtókamarának. Az ostrom során Vorosilov marsall vette birtokba, majd 1947-ben a Magyar Újságíró Országos Szövetsége költözött be, de 2008-ban elhagyták az épületet.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló